, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφώνημα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι – Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε σήμερα, Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου – επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και στη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ – Ουκρανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε, τέλος, την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Ζελένσκι να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία.

H συμφωνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Τη συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ανακοίνωσε το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την αποχώρηση, τότε, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

«Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει» είχε σχολιάσει τότε ο κ. Ζελένσκι.

Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από μια θεσμική «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος προσπαθώντας να ξεπαγώσει περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα του, λόγω της κατάστασης τους κράτους δικαίου, και αφού κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί με ολόκληρη την ΕΕ, επέλεξε αυτό που, θεσμικά, ονομάζεται «εποικοδομητική αποχή» κάτι το οποίο προβλέπεται ρητώς από το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

Με λίγια λόγια, όταν ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν συμφωνεί με μια συλλογική δράση, επιλέγει να απέχει αντί να θέσει βέτο. Στη συνέχεια η δράση εγκρίνεται και το κράτος μέλος, ακολουθώντας ένα «πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης», δεσμεύεται να μην παρέμβει αρνητικά στην κοινή απόφαση της ΕΕ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.