, Τρίτη
21 Μαΐου 2024

search icon search icon

M. Σχοινάς: Να στηρίξουμε στοχευμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά – Κορυφαία πολιτική στιγμή ο Έβρος

EUROKINISSI

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε στην ΕΡΤ για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, το πώς θα στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τον φασισμό, τον εμβολιασμό και τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ.

«Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μετά την περίοδο των 18 μηνών της πανδημίας το ελατήριο το οικονομικό είχε συσπειρωθεί προς τα κάτω και τώρα εκτινάσσεται προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί παγκόσμια μια έκρηξη της ζήτησης, η οποία δεν μπορεί να συνοδευθεί με την αντίστοιχη προσφορά ούτε από πρώτες ύλες ούτε από ενέργεια. Αυτό το παγκόσμιο συστημικό φαινόμενο, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι δεν θα είναι μόνιμο, θα μας επηρεάσει μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, μέχρι στην άνοιξη», δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός.

Τι προτείνει η ΕΕ για την ανακούφιση των καταναλωτών

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τους τρόπους αντίδρασης της ΕΕ ανέφερε: «Στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πήραμε χθες κάποιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις για να βρουν λύσεις κοινές. Μέσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι στοχευμένα σε όλη την ΕΕ, να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιο άμεσα εκτεθειμένες στην ενεργειακή κρίση».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με τα εμβόλια στην Ευρώπη αναπτύχθηκε ένα σύνδρομο αλληλεγγύης. «Όλες οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι στα θέματα αιχμής δεν μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάζει. Θα γίνει το ίδιο και στην ενέργεια». Και όπως είπε, «την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής, οι πρωθυπουργοί θα ενσκήψουν όλοι μαζί σε αυτή την προβληματική. Βραχυπρόθεσμα θα πάρουν μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, μεσομακροπρόθεσμα κοινές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκές όπως αγορά φυσικού αερίου, αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και γιατί όχι, διαπραγμάτευση συνολική με τους προμηθευτές μας».

Να μπει τέλος στις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτους προμηθευτές

Αναφορικά με τον κίνδυνο πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι «μέσα σε μια περίοδο που καίγεται το σπίτι δεν μπορούμε να μην κινητοποιήσουμε την πυροσβεστική». Σχόλιο που έγινε για τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι ενέργειας αυτήν την δύσκολη από οικονομικής άποψης περίοδο.

«Πέρα από το βραχυπρόθεσμο, πρέπει να αποφασίσουμε αν μας βολεύει αν η κάθε κυβέρνηση διαπραγματεύεται ατομικά τις προμήθειες από προμηθευτές τρίτων χωρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ατομικές διαπραγματεύσεις για να μας ζορίσουν. Πρέπει η Ευρώπη να πονηρευτεί λίγο, ως συνέπεια, αυτών των κρίσεων και να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα από εκεί που είμαστε».

Το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς, «ποτέ η Ευρώπη δεν έχει έναν ουρανό ανέφελο. Πάντοτε προκύπτει μια κρίση αναπάντεχη. Τώρα που βγαίνουμε από την πανδημική κρίση, έχουμε αυτά τα εμπόδια στην αγορά ενέργειας, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα. Είναι μια κρίση συστημική. Και οι ανταγωνιστές μας από το ίδιο θέμα υποφέρουν. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα. Έχουμε την μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε ρυθμιστικά. Η ενέργεια σιγά σιγά γίνεται ένας τομέας κοινοτικής δράσης. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων πιστεύω ότι θα βοηθήσει».

Ζούμε σε καλύτερη εποχή από άποψη μεταναστευτικών ροών – Κορυφαία πολιτική στιγμή ο Έβρος

«Ζούμε ουσιαστικά σε μια καλύτερη εποχή από άποψη μεταναστευτικών ροών από την εφιαλτική περίοδο 2015-16 όταν η κατάρρευση της Συρίας και η έλλειψη οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου στην Ευρώπη δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Τώρα είμαστε πολύ διαφορετικά. Έχουμε ενισχυμένη Frontex, έχουμε κέντρα οργανωμένα σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε την πολιτική βούληση να αντιδρούμε μαζί κάθε φορά όταν αυτοί οι αυταρχικοί ηγέτες προσπαθούν να εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο για να επιτεθούν στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σχοινάς.

Αποδείξαμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη ότι μπορούμε να κρατήσουμε το εξωτερικό σύνορο

Χαρακτήρισε μάλιστα κορυφαία πολιτική στιγμή στην πολιτική μετανάστευσης τον Έβρο, την Καθαρά Δευτέρα 2020. «Αποδείξαμε και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα εξωτερικά σύνορα. Αντίστοιχα πετύχαμε το ίδιο στην Θέουτα, την ισπανική πόλη στη Βόρεια Αφρική και πριν λίγες εβδομάδες στα σύνορα Λιθουανίας με τη Λευκορωσία».

Δίνοντας συνέχεια στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

«Χρειάζεται ένα πλαίσιο θεσμικό μόνιμο, παραγωγικό. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσα στην ΕΕ αν δεν βρούμε τρόπους έξω από αυτήν. Και αυτό περνάει από συμφωνίες και διευθετήσεις με τους άμεσους γείτονες μας, και με την Τουρκία, το Μαρόκο και τις χώρες της γειτονία. Εκεί η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα όσα έχει στη φαρέτρα της, χρήματα, βίζες, εμπορικές προτιμήσεις, υποτροφίες erasmus. Όλα όσα μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει τους γείτονες της στη συνδιαχείριση του μεταναστευτικού είναι απολύτως παραδεκτά και πρέπει να το κάνει».

Πώς σχολίασε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Με αφορμή την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι μια πανίσχυρη Ένωση, αλλά δεν είναι μια αμυντική ένωση.

«Παρά την εν γενεί αδυναμία της, η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος οφείλεται στην συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης και στο μείγμα καρότου και μαστιγίου που αναπτύξαμε η οποία έθεσε τους κανόνες του παιχνιδιού στους γείτονες. Αν είναι αρκετό; Όχι. Χρειαζόμαστε είναι μια Ευρώπη της άμυνας, αυτόνομη, που δεν θα της κρατάει κανείς την ομπρέλα για να πάει να κρυφτεί, αλλά θα φτιάξει τη δική της ομπρέλα». Και όπως τόνισε «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για ναζισμό

Σχολιάζοντας τα θλιβερά περιστατικά με ακροδεξιούς και την επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων στην Ελλάδα ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχει εκτονωθεί γιατί το χειρότερο σημείο γι’ αυτά τα φαινόμενα στην ΕΕ ήταν η οικονομική κρίση. Από την στιγμή που η Ευρώπη κατάφερε να βγει συμμετρικά από την οικονομική κρίση και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη μαράζωσε. Δείτε και τα εκλογικά ποσοστά στην Ελλάδα. Η καλύτερη άμυνα στους ακραίους είναι η καλή πολιτική. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το παιχνίδι».

Απαντώντας για τη Θεσσαλονίκη και τα επεισόδια στην Σταυρούπολη σχολίασε: «Φυσικά και με ανησυχεί η κατάσταση στην Σταυρούπολη. Πιστεύω όμως ότι αυτά δεν είναι γενικευμένα και συστημικά. Η κοινωνία πρέπει να επαγρυπνεί. Δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για ναζισμό».

Είμαστε τυχεροί γιατί στην Ευρώπη υπάρχουν εμβόλια

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις πλην των εμβολίων. «Το μόνο μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε στους Έλληνες είναι εμβολιαστείτε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει κόσμος που δυσπιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας που είναι το εμβόλιο».

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.