, Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

Μαρινάκης για επιστολική ψήφο: Η επικείμενη νομοθέτηση αφορά ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για μια εμβληματική και τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο.

Είπε ότι στις ευρωεκλογές θα γίνει η εφαρμογή της και ότι είναι κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Τόνισε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας για ψηφοφόρους του εξωτερικού και ότι είναι προαιρετικη για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Φέρνουμε στη δημόσια διαβούλευση κάτι που βοηθάει τους πολίτες και προτού γίνει αυτό θα ακούσουμε και τις προτάσεις των κομμάτων. Είπε ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας θα διασφαλίζετια μέσα από μια σειρά διαδικασιών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι φάκελοι θα μπαίνουν σφραγισμένοι στις κάλπες κι ότι χρησιμοποιούνται οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

«Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τις ευρωεκλογές, είναι άλλη η διαδικασία που χρειάζεται για τις εθνικές εκλογές. Ειναι σαφές ότι η βούλησή μας είναι αυτό να ξεκινήσει να συζητάται και για τις εθνικές εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ούτε δεσμευτικό ούτε κάτι που μπορεί να νομοθετηθεί μαζί. Είναι ένα επόμενο βήμα καθώς σίγουρα για τους εκλογείς εκτός Ελλάδας η αντικατάσταση της δια ζώσης ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο θέλει αυξημένη πλειοψηφία 200 εδρών, όπως πέρασε δηλαδή κι ο άλλος εκλογικός νόμος οπότε και για τους εντός Ελλάδας θα ξεκινησει η συζήτηση όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα είμαστε εδώ να το δούμε, να το εξετάσουμε και το ξαναλέω η οποιαδήποτε ανακοίνωση για νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται από νομικό έλεγχο, έλεγχο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αυτό το νομοσχέδιο αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα κάνουμε τη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές» εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.

Υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η επικείμενη νομοθέτηση που θα γίνει στις αρχές του νέου έτους θα αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και την περίπτωση δημοψηφισμάτων, όχι τις εθνικές εκλογές. Προφανώς μέσα σε μία συζήτηση θα τεθούν όλα όσα θέλουν και τα κόμματα και η κυβέρνηση να αναθέσουν γιατί σίγουρα χρήσιμη θα είναι οποιαδήποτε επιχειρηματολογία και για το μέλλον[…] Καλό θα είναι η αντιπολίτευση να μην ψάχνει αιτιάσεις για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».