, Πέμπτη
01 Μαΐου 2025

search icon search icon

Με υπογραφή Παπασταύρου το επόμενο βήμα στις θαλάσσιες εξορύξεις

Σε μία αποφασιστική ενεργειακή πρωτοβουλία προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπεγράφη από τον Υπουργό Σταύρο Παπασταύρου η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Πρόκειται για τις περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου», καθώς και τις «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», οι οποίες συγκροτούν τη νέα στρατηγική αιχμής της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε μία περίοδο αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της γεωπολιτικής μας θέσης.

Chevron και HELLENiQ στον πυρήνα της νέας φάσης

Η απόφαση έρχεται ως φυσική συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαν ήδη καταθέσει η αμερικανική Chevron για τρεις θαλάσσιες περιοχές και η ελληνική HELLENiQ Energy για την περιοχή «Α2» νοτίως της Πελοποννήσου. Η ελληνική πλευρά, με γρήγορες διαδικασίες, ενεργοποίησε τον μηχανισμό διαγωνισμών μέσω της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί εντός των ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα παραμείνει για 90 ημέρες, προκειμένου να υποβληθούν προσφορές από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Πολιτικό μήνυμα σταθερότητας και συνέπειας

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι ολοκληρώνεται με συνέπεια και αξιοπιστία το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί: από την αποδοχή του ενδιαφέροντος, στον προσδιορισμό των ακριβών συντεταγμένων, έως τη διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Η επιλογή αυτή στέλνει πολλαπλά μηνύματα: τόσο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, όσο και στους γεωπολιτικούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου. Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας, η έμπρακτη ενεργοποίηση των υποθαλάσσιων οικοπέδων την επανατοποθετεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Προσεκτική διπλωματική διαχείριση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ενεργειακή αυτονομία και η αξιοποίηση των εθνικών πόρων συνιστούν βασικό στόχο της επόμενης μέρας. Η τήρηση θεσμικών διαδικασιών και η πρόσκληση μεγάλων διεθνών παικτών, όπως η Chevron, προσδίδουν νομιμοποίηση και διεθνές κύρος στις ελληνικές κινήσεις.

Παράλληλα, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, και χωρίς να εργαλειοποιεί την ενεργειακή της στρατηγική. Αντιθέτως, με τεχνική σοβαρότητα και γεωοικονομική προσέγγιση, καθιστά σαφές ότι οι επενδύσεις στη Νότια Κρήτη και την Πελοπόννησο δεν είναι «σχέδια επί χάρτου», αλλά συγκεκριμένες και ώριμες επιλογές πολιτικής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.