, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πέτσας από Μύκονο: “18 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, για νέες εντάξεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης”

Την έγκριση της χρηματοδότησης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, του έργου του Δήμου Μυκόνου «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας σε υποδομές υδάτων και λυμάτων, αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Μυκόνου» –ύψους 5,1 εκατ. ευρώ– ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στο νησί και τη συνάντησή του στο Δημαρχείο, με τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά.

Πρόκειται για ένα έργο, με έντονο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, που έρχεται να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, στη Μεγάλη Άμμο και στον Πλατύ Γιαλό στη Μύκονο, εξαιτίας της εκροής λυμάτων από βλάβη αντλιοστασίων στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Το πρόβλημα στον Πλατύ Γιαλό και στη Μεγάλη Άμμο θα λυθεί, άπαξ και δια παντός και οι εικόνες του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθούν», ανέφερε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας τη σημασία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όσο και για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και τις στρατηγικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στο νησί. 

«Συνηθίζω να λέω ότι είμαστε –όλοι μαζί– κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, προκειμένου να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για ένα νησί, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για πάρα πολλούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι γίνονται –όλες τις εποχές του χρόνου– πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουμε, με πολύ μεγάλη χαρά, την ένταξη του έργου και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή του, έτσι ώστε να έχουμε την άμεση επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος. Οι εικόνες που είδαμε φέτος, δεν είναι μία εικόνα που θέλουμε να ξαναδούμε. Και η δέσμευσή μας απέναντι στους κατοίκους, απέναντι στους ανθρώπους που επενδύουν τα χρήματά τους και δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και απέναντι στους επισκέπτες, είναι ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει. Οι αγωγοί δεν θα ξαναπεράσουν μέσα από την παραλία. Θα μεταφερθούν εκεί, όπου έχει σχεδιάσει τη μεταφορά τους η ΔΕΥΑ. Και από την επόμενη σεζόν, προσδοκώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε, ξανά, τέτοιου είδους θέματα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης.

Η έγκριση της χρηματοδότησης του νέου έργου της ΔΕΥΑ Μυκόνου έρχεται να συμπληρώσει τα άλλα δύο εξίσου σημαντικά έργα αποχέτευσης που εκτελούνται, στο νησί, με χρηματοδότηση, επίσης, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για:

– Την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αλεόμανδρας Μυκόνου, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ και

– Τη βελτίωση υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων ΔΕΥΑ Μυκόνου, ύψους 6,015 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το έργο ύδρευσης, ύψους 6,697 εκατ. ευρώ, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Άνω Μέρας Μυκόνου. 

«Αυτό το πανέμορφο νησί –μία από τις ναυαρχίδες του τουρισμού μας– που αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας, πρέπει να μπορεί, συνεχώς, να επενδύει σε υποδομές, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδέχεται τον αυξημένο όγκο επισκεπτών, που έχει κάθε χρόνο. Έχουμε, ήδη, διαθέσει –τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου 12,7 εκατ. ευρώ για ύδρευση και αποχέτευση, με τις πρόσφατες εντάξεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» και, σήμερα, ανακοινώσαμε τη διάθεση 5,1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να βελτιώνουμε στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών»σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, καθώς και τους βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Μονογυιού και κ. Φίλιππο Φόρτωμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Αλεόμανδρας, ενημερώθηκε για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου και επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών στα δύο ακόμη βασικά έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Μυκόνου, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.