, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Στ. Κωνσταντινίδης: Η Ελλάδα υπερασπίζεται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την καλή γειτονία

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, παρευρέθηκε στην Ποδηλατοδρομία Μνήμης που διοργάνωσε η Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης, ενόψει της συμπλήρωσης 109 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως «Έλληνες και Αρμένιοι έχουμε βιώσει τα αναμφισβήτητα γεγονότα των γενοκτονιών από κοινό θύτη. Η Ελλάδα δεν εχθρεύεται κανέναν. Πιστεύει και υπερασπίζεται την ευημερία όλων των λαών.

Συμμετέχουμε στην ποδηλατοδρομία για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που την άνοιξη του 1915 εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, πέθαναν από τις κακουχίες, αφανίστηκαν. Το μαζικό και συστηματικό έγκλημα που συντελέστηκε δεν ήταν παράπλευρη απώλεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ισχυρίζονται οι αρνητές του, αλλά μια αναντίρρητη πραγματικότητα, το αποτέλεσμα ενός φανατικού σωβινισμού».

Και συνέχισε: «Έλληνες και Αρμένιοι δεν ξεχνούμε! Το οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, μα και σε αυτούς που απέμειναν. Γι’ αυτό μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τα διδάγματα των γενοκτονιών που σημάδεψαν τους λαούς μας, υπερασπιζόμενοι τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ώστε το πέπλο της σιωπής και της λήθης να μην καλύψει τα πάντα. Τιμούμε και πενθούμε, θυμόμαστε και διεκδικούμε τη μνήμη και την αλήθεια. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το τραύμα δεν επουλώνεται. Οι γενοκτονίες δεν παραγράφονται»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.