06:04, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Υπόθεση υποκλοπών: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Της: ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο κ. Ανδρουλάκης έπραξε σωστά και μετά την ενημέρωση που είχε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο των κινητών, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Λειτούργησε θεσμικά, όπως επιβάλλεται για αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος. Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες «νοσηρές πρακτικές». Έκανε επίσης λόγο για «σκοτεινή υπόθεση», για την οποία δεν θα συμβιβαστεί με «μισόλογα και υπεκφυγές», ζητώντας διαφάνεια.

Η κυβέρνηση από τη στιγμή που έγινε γνωστή η κίνηση του κ. Ανδρουλάκη, δια του εκπροσώπου της κ. Γιάννης Οικονόμου μεταξύ άλλων ανέφερε πως επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε πως όλες οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας οφείλουν να συνδράμουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση και ξεκάθαρη και υποδηλώνει την πλήρη βούλησή της να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Κινείται στη λογική «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»!

Πάντως, όντως, τέτοιες υποθέσεις δεν αφορούν μόνο τα άτομα στα οποία γίνεται η απόπειρα υποκλοπής, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, μιας και παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη για απόρρητο των επικοινωνιών του (άρθρο 19).

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε ταλαιπωρηθεί από προσπάθειες εξωθεσμικών παραγόντων να υποκλέψουν επικοινωνίες πολιτικών αντιπάλων ή ακόμα και πρωθυπουργών. Ποιος παλιότερος δεν θυμάται το σκάνδαλο των υποκλοπών επί ΠΑΣΟΚ που είχε ταυτισθεί με το όνομα του Θεοφάνη Τόμπρα ή αργότερα όταν άγνωστες μέχρι σήμερα δυνάμεις στο ευρύ κοινό είχαν παγιδεύσει τηλέφωνα υπουργών της ΝΔ ακόμα και το κινητό του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή;

Είναι γεγονός ότι όταν ξεσπούν τέτοιες υποθέσεις εκείνο που πρώτα πλήττεται είναι η αξιοπιστία της ίδια της δημοκρατίας, τα 48α γενέθλια της οποίας γιορτάσαμε μόλις προχθές.

Δικαίως λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης στη μηνυτήρια αναφορά του υποστηρίζει ότι «διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Και ακόμα πιο ορθά η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της τονίζει ότι «κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εδώ, όμως, ίσως βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης της απόπειρας παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Γιατί οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι για απόπειρα πρόκειται.

Όπως καταγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά «ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλίτωσε από τα χειρότερα».

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα: Το μήνυμα που έλαβε ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς είναι αντίστοιχο των δεκάδων κακόβουλων μηνυμάτων που λαμβάνουμε όλοι οι πολίτες από διάφορους μηχανισμούς απατεώνων που είτε μετά μπλοκάρουν το κομπιούτερ μας και ζητούν χρήματα για να το ξεμπλοκάρουν, είτε ζητούν το pin μας για να αποσπάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας, είτε μπαίνουν στους προσωπικούς μας λογαριασμούς αντλώντας φωτογραφικό υλικό, για να προχωρήσουν αργότερα σε εκβιασμούς, αν στο αρχείο μας υπάρχουν προσωπικές στιγμές.

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τη λεκτική σύνταξη του μηνύματος. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κείμενο που έχει αποδοθεί στα ελληνικά από αυτόματο μεταφραστή. Που σημαίνει, πιθανότατα, ότι η πηγή του μηνύματος βρίσκεται εκτός συνόρων της χώρας.

Δεν τα γράφουμε αυτά για να υποβαθμίσουμε τη σημασία της καταγγελίας του κ. Ανδρουλάκη. Το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η άμεση διαλεύκανσή της. Η Δικαιοσύνη πρέπει να δώσει προτεραιότητα, γιατί η δημοκρατία δεν αντέχει σκιές ούτε οποιαδήποτε εκμετάλλευση των σκιών. Αλλά πρέπει να ασχοληθεί και με το φαινόμενο που οργιάζει, καθώς πίσω από την περιπέτεια του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στοιχίζονται χιλιάδες πολίτες που είτε απειλήθηκαν είτε έπεσαν θύματα απατεώνων του διαδικτύου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL