, Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τη μετανάστευση

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. // *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ υποδέχεται σήμερα τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία για να συζητήσουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση και τους διακινητές.

Πολλές χώρες σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους ώστε να αποτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους μεταναστών μέσω της οδού των Βαλκανίων.

Οι σημερινές συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πόλη Ζέγκεντ, κοντά στον φράκτη που κατασκεύασε το 2015 η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία.

Στο μεταξύ στη Γερμανία καταγράφηκε φέτος ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, με αποτέλεσμα τα κέντρα υποδοχής μεταναστών να δυσκολευθούν το πρώτο μισό του έτους να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων για παροχή ασύλου.

Τον Οκτώβριο η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε σχέδια για την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τον Οκτώβριο σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι “πρέπει τελικά να απελάσουμε σε μεγάλη κλίμακα όσους δεν έχουν δικαίωμα να μένουν στη Γερμανία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται “πολλά μέτρα” για να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, περιλαμβανομένης της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.