, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

64ο ΦΚΘ: Το Animal της Σοφίας Εξάρχου απέσπασε τον “Χρυσό Αλέξανδρο”

Η ταινία “Animal” της Σοφίας Εξάρχου απέσπασε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που το βραβείο καλύτερης ταινίας του ΦΚΘ απονεμήθηκε σε ελληνική ταινία. Τελευταία φορά, που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1993 με την ταινία “Απ’ το χιόνι” του Σωτήρη Γκορίτσα.

64ο ΦΚΘ: Το Animal της Σοφίας Εξάρχου απέσπασε τον “Χρυσό Αλέξανδρο”

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε μια ζεστή, φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ΄. Καθώς το σινεμά όλο αλλάζει, το Φεστιβάλ άλλαξε φέτος και τον τρόπο που δίνει τα βραβεία του, πραγματοποιώντας την απονομή στην Αποθήκη Γ’.

Μέσα σε δέκα μέρες, το Φεστιβάλ έζησε συναρπαστικές πρεμιέρες, υποδέχτηκε αγαπημένους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Αλεξάντερ Πέιν, τον Τζέρεμι Ποντέσουα και τον Νίκο Περάκη, ενώ είχε τη χαρά να έχει ως ambassador της Αγοράς, τη Χάρις Αλεξίου.

Επίσης, αυτή ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία τα βραβεία δόθηκαν το πρωί της Κυριακής και η ταινία λήξης “Πεσμένα Φύλλα” του Άκι Καουρισμάκι θα προβληθεί ξεχωριστά στις 8 το βράδυ στο “Ολύμπιον”.

Αναλυτικά τα βραβεία του 64ου ΦΚΘ:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χρυσός Αλέξανδρος: Animal της Σοφίας Εξάρχου

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου. «Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ, η τελευταία φορά ήταν το 1993 (σ.σ. Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα)», είπε η Ελίνα Ψύκου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» απονέμεται στην ταινία: ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

Η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία, την επιτροπή -είναι σπουδαία η βράβευση από τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά είναι να βραβεύεσαι στο διεθνές τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι της χώρας σου. Ήταν μια τεράστια περιπέτεια αυτή η ταινία, είχε απίστευτα πάνω-κάτω και πολλούς διαβολικούς ανθρώπους που προσπάθησαν να την εμποδίσουν, αλλά είχε και πάρα πολλά θετικά. Είχε όλη αυτή την ομάδα που είδατε στο Ολύμπιον και τη Σοφία Εξάρχου, που με αστείρευτη ενέργεια έφερε σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Θέλω, φυσικά, να τους ευχαριστήσω όλους. Η ταινία θα βγει στη διανομή τον Ιανουάριο και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό όπως έγινε και εδώ».

Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».

Αργυρός Αλέξανδρος: «Η Aίσθηση πως Εχει Περάσει πια η Ωρα για να Γίνει Κάτι» της Τζοάνα Αρνοου

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Κώστας Κορωναίος για το «Τελευταίο Ταξιτζή»

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Δημήτρα Βλαγκοπούλου για το «Animal» και Τζοάνα Αρνοου για το «Η Aίσθηση πως Εχει Περάσει πια η Ώρα για να Γίνει Κάτι» της Τζοάνα Αρνοου

Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης ή σενάριο: «Τα Χαμένα Αγόρια» του Ζενό Γκρατόν

Πηγή: ΕΡΤ