, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Απόστολος Ρίζος: Η μουσική είναι μια ξεχωριστή και αναντικατάστατη αίσθηση

Ο Απόστολος Ρίζος εμπνευσμένος από τον κανταδόρο παππού του, που έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα, μπήκε στον δρόμο της μουσικής από πολύ μικρός.

«Με γοήτευε το σχήμα της κιθάρας, ο ήχος της. Όταν έμαθα να παίζω και να τραγουδάω τα πρώτα μου τραγούδια άνοιξε μέσα μου ένας ορίζοντας. Αγάπησα λόγια και μουσικές, σπουδαίους δημιουργούς, μουσικούς και ερμηνευτές, τους μελετούσα και περνούσα υπέροχα μες τον μουσικό τους κόσμο. Απ’ την εφηβεία μου ως τα πρώτα φοιτητικά χρόνια που έγινε ο πρώτος μου δίσκος, η μουσική και το τραγούδι με τράβηξε σαν μαγνήτης», αναφέρει σε συνέντευξη του στην Karfitsa. Από τότε μέχρι σήμερα, αυτή η έλξη με την μουσική παραμένει ισχυρή και ο ορίζοντας ανοιχτός, τονίζει ο ίδιος.

Η μουσική για τον Απόστολο Ρίζο είναι μια ξεχωριστή και αναντικατάστατη αίσθηση. «Η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας, διαπερνά τη σκέψη μας, δυναμώνει τα συναισθήματά μας. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να μας παρηγορεί, να μας λυτρώνει, να γεννά την ψυχική μας ανάταση, να αναδεικνύει την ομορφιά της ζωής», εξηγεί.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ο Απόστολος Ρίζος θα πραγματοποιήσει ένα live στο Καφωδείο Ελληνικό (Upstairs), στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την εμφάνιση του απαντάει σε ερωτήσεις της Karfitsa.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα είδος μουσικής που θα ερμηνεύετε για μια ζωή ποιο θα ήταν;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος που θα ξεχώριζα στο πλαίσιο που με ρωτάτε. Ο κόσμος της μουσικής είναι απέραντος και πολυσήμαντος. Αυτή είναι η ομορφιά του και χαίρεσαι να τον ταξιδεύεις. Ακόμα κι αν πιάσεις λιμάνι, μετά από λίγο ξεκινάς το ταξίδι σου για το επόμενο.

Αντίθετα, υπάρχει κάποιο είδος που δεν θα θέλατε ποτέ να καταπιαστείτε;

Όχι, σε όλα τα είδη υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να σε εμπνεύσουν. Αν εκτός από τη μουσική αναφερθούμε ειδικά στο τραγούδι -που ως τέχνη συνδυάζει τη μουσική με το στίχο- δεν θα καταπιανόμουνα ποτέ με τραγούδια που έχουν στίχο που δεν με εκφράζει, ακόμη κι αν η μουσική τους έχει ενδιαφέρον.

Τι θα ακούσουμε στο Live σας;

Θα ακούσετε ένα νέο project, το “minimals plugged”, που όπως λέει και ο τίτλος του έχει ηλεκτρικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού πέρασα πολύ χρόνο με τις κιθάρες μου και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. Πειραματίστηκα με νέους ήχους και τρόπους πάνω στα τραγούδια μου και το αποτέλεσμα θα το ακούσετε. Αυτή τη φορά η ηλεκτρική κιθάρα, τα πετάλια και τα εφέ χρησιμοποιούνται περισσότερο από παλιά και χαρακτηρίζουν συνολικά τον ήχο της παράστασης. Μιλάμε όμως πάντα για μια μινιμαλιστική προσέγγιση κι ένα κλίμα ατμοσφαιρικό. Σε αυτό συμβάλει ο Κώστας Πατσιώτης, ένας εξαιρετικός μουσικός και δεξιοτέχνης του κοντραμπάσου, με τον οποίο θα συνομιλήσουμε ανατρεπτικά με τις μουσικές μας επιρροές από το ρεμπέτικο, την παράδοση, την jazz, τη λαϊκή και rock μπαλάντα και δημιουργούς που αγαπώ. Ξεχωριστή θέση στην παράσταση θα έχουν και κάποια τραγούδια του Μάνου Λοΐζου.

Γιατί επιλέξατε να ερμηνεύσετε κάποια τραγούδια του Μάνου Λοϊζού;

Πάντα υπήρχαν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Στις συναυλίες όμως του νέου μας project θα έχουν μια ξεχωριστή θέση. Αφορμή και αιτία είναι η πρόσφατη κυκλοφορία του album «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο» από τη Minos-EMI, με δώδεκα αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα από την ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης παράστασης, στην οποία είχα προσεγγίσει το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από το προσωπικό μου πρίσμα.

Η μουσική είναι ένα μέσo για να εκφράζονται συναισθήματα. Για εσάς πόσο ισχύει; Περιορίζεστε να εξωτερικεύετε τα όσα νιώθετε μέσω της μουσικής ή όχι;

Σίγουρα η μουσική –όπως και οι άλλες μορφές τέχνης- είναι ένα μέσο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά για μένα δεν είναι το μόνο μέσο. Σε γενικές γραμμές πάντοτε με ενδιέφερε να εξωτερικεύω συζητώντας όσα αισθάνομαι, προσπαθώντας να βρω τα κατάλληλα λόγια και να μην προσπερνώ τα συναισθήματά μου. Άλλωστε, μια ωραία συζήτηση μπορεί να προκύψει πιο εύκολα από ένα καλό τραγούδι.

Ποια είναι η ποιο έντονη στιγμή της πορείας σας στη μουσική που θυμάστε με πολύ αγάπη;

Είμαι ευγνώμων για την ως τώρα διαδρομή, μου είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσω μία.

Ίσως, η πρώτη φορά που είδα την κόρη μου στο κοινό να χειροκροτά!

Επόμενα βήματα;

Συναυλίες με το “minimals plugged”. Μετά τη Θεσσαλονίκη, μες τον Φλεβάρη θα ταξιδέψουμε στην Κρήτη για δύο συναυλίες, στο Ηράκλειο (18.2) και στα Χανιά (19.2) αντίστοιχα. Παράλληλα συνεχίζω την προετοιμασία του νέου προσωπικού δίσκου με τίτλο «Ασκήσεις τρυφερότητας». Tα τραγούδια του άλμπουμ κυκλοφορούν σταδιακά και έχουν ήδη κυκλοφορήσει τρία από αυτά.