, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

«Χίλιες Φωνές»: Η Θεσσαλονίκη μας «γέννησε» και μας «θρέφει» με τους καρπούς της μουσικής της

«Η Θεσσαλονίκη, είναι η πόλη που μας γέννησε και συνεχίζει να μας θρέφει μέχρι και σήμερα με τους καρπούς της μουσικής της», δηλώνουν σε συνέντευξη τους στην Karfitsa η Νατάσα Καραγιάννη και ο Γιάννης Παπαευαγγέλου που συνθέτουν από κοινού το ντουέτο «Χίλιες Φωνές».

Η αρχή

«Οι “χίλιες” μας “φωνές” δημιουργήθηκαν το 2015 και βασίζονται ίσως στα δύο πιο σπουδαιότερα όργανα, στο πιάνο και στη φωνή. Η απλότητα αυτής της δυάδας, ήταν αυτό που μας οδήγησε οξύμωρα στο όνομα του ντουέτου μας, μιας και παρατηρούσαμε σε κάθε εμφάνισή μας τη δυναμική της. Στόχος μας λοιπόν ήταν και είναι να συνυπάρχουμε με τις “φωνές” του κοινού μας και να τις πολλαπλασιάζουμε, ώστε να μπορούμε να συνεπαίρνουμε όλο και περισσότερους ενεργούς ακροατές, αποκτώντας έτσι νόημα ύπαρξης και μουσικής υπόστασης. Άλλωστε τι πιο σπουδαίο από το να μπορεί κάποιος να “ακούσει” τα προσωπικά του βιώματα μέσα από τις νότες και τα λεγόμενα άλλων.

Η αρχή της δημιουργίας μας ήταν το όνομα “Βίκυ Μοσχολιού” και συγκεκριμένα όταν επτά χρόνια πίσω ο Γιάννης συνάντησε τη Νατάσα και η Νατάσα συνάντησε το Γιάννη σε πανελλαδικές συναυλίες προς τιμήν της μεγάλης ερμηνεύτριας».

Τα θετικά και τα … αρνητικά σε ένα ντουέτο επί σκηνής

«Σαφώς η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε είδους σχέση. Και αυτό σε μας λειτούργησε άψογα από την πρώτη στιγμή, γιατί υπάρχει πάντα έντονη η φλόγα της μουσικής και του “καινούργιου” που μας ενεργοποιεί και δεν έχει χαθεί σε κανέναν από τους δύο μέχρι και σήμερα.

Το θετικό λοιπόν στη δική μας περίπτωση είναι ότι θέλουμε τα ίδια πράγματα στον ίδιο βαθμό, αλλά έχουμε και την απόλυτη διάθεση να τα εξελίξουμε, αλλά και επενδύσουμε σε αυτά. Αυτή την επικοινωνία φροντίζουμε να μη τη χάνουμε ούτε με τους συνεργάτες μας, γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε εδώ και επτά χρόνια μόνιμα με τους ίδιους ανθρώπους. Όσον αφορά στα αρνητικά, το “βάρος” κάθε εμφάνισης μοιράζεται στα δύο.

Η κακή μέρα τους ενός, αυτόματα γίνεται κακή και για τον άλλο, διότι ο ένας ενεργοποιείται από τον άλλο. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να “καλυφθεί” οποιαδήποτε δυσκολία, η χαρά όμως όταν ξεπερνιέται είναι διπλή!».

Μια γιορτή επτά χρόνων

«Αυτή την Κυριακή στις 4 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Καφωδείο Ελληνικό, γιορτάζοντας την επταετή επαγγελματική μας πορεία, έχουμε ετοιμάσει ένα επετειακό live, που περιλαμβάνει τις μεγάλες μας αγάπες, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν καθορίσει τις εμφανίσεις μας. Καταρχάς, συνοδευόμαστε επί σκηνής με τους μόνιμους πλέον συνεργάτες μας, Βασίλη Μπαχαρίδη στα τύμπανα και Κωνσταντίνο Ζουζό στα πνευστά και έχουμε ετοιμάσει μία μουσική παράσταση, με τραγούδια κατά βάση Ελλήνων και όχι μόνο, συνθετών. Ιδιαίτερη είναι η επιμονή στη δική μας προσέγγιση σε συνθέτες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιάννης Σπανός, ο Στέφανος Κορκολής, ο Θέμης Καραμουρατίδης, αλλά και ο Απόστολος Καλδάρας ,όπως και δεκάδες άλλοι τους οποίους θα ανακαλύψετε την Κυριακή.

Γενικά, οι εμφανίσεις μας, δε στιγματίζονται ιδιαίτερα από δεκαετίες και είδη, απλά έχουμε πάντα ως στόχο την επιλογή καλών τραγουδιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ψυχή του κοινού. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη της μουσικής που εμείς πρεσβεύουμε».

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά… «Χημεία»

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε στα χέρια μας την πρώτη δισκογραφική δουλειά “Χημεία” η οποία κυκλοφορεί πανελλαδικά από την MLK Records σε ψηφιακή μορφή, καθώς και σε όλα τα φυσικά δισκοπωλεία. Περιλαμβάνει 6 επανεκτελέσεις αγαπημένων Ελλήνων συνθετών μέσα από την προσωπική μας αισθητική, καθώς και 4 δικά μας, ολόδικά μας τραγούδια σε μουσική Γιάννη Παπαευαγγέλου και στίχους Νατάσας Καραγιάννη. Μιλώντας για τις δικές μας δημιουργίες, βασική έμπνευση είναι η αγάπη για τη ζωή, για τη μουσική και κυρίως για τον εαυτό μας από όπου ξεκινάνε όλα.

Ηλικιακά δεν θα κατατάσαμε τους ακροατές της δουλειάς μας, σε μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά σίγουρα το κοινό της “Χημείας” μας πατάει γερά στα πόδια του, γιατί ξέρει να εκφράζεται μέσα από τα λόγια άλλων, και ακόμα και αν δε μπορεί να μιλήσει, λυτρώνεται μέσα από τα φερέφωνα της μουσικής μας».

Δημιουργία album το 2022. Μια εύκολη υπόθεση;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο, αν δεν καταπιαστείς με αυτό έτσι ώστε να το δεις στην ουσία του. Η ίδια ρομαντική διάθεση πριν την κυκλοφορήσουμε, έχει τώρα δώσει τη σκυτάλη σε πιο βαθιά συναισθήματα. Όταν θες κάτι μέσα από την καρδιά σου, ξεχνάς τις δυσκολίες και επικεντρώνεσαι στο στόχο. Σαφώς , με βάση το γενικό ρεύμα, δεν είναι καιρός για δίσκους, αλλά ποιος νοιάζεται; Έστω και σε έναν να “μιλήσεις” με τα τραγούδια σου, τότε έχεις επιτελέσει το στόχο σου. Κάθε πρότερη δυσκολία παραγράφεται και αντλείς δύναμη για τα επόμενα. Και μεις είμαστε ήδη στα επόμενα, ολοκληρώνοντας δειλά δειλά τα νέα μας τραγούδια, που θα αποτελούν τμήμα της νέας μας δουλειάς».

Θεσσαλονίκη

«Η Θεσσαλονίκη, είναι η πόλη που μας γέννησε και συνεχίζει να μας θρέφει μέχρι και σήμερα με τους καρπούς της μουσικής της. Πρέπει λοιπόν να της ανταποδώσουμε την απλοχεριά της και αυτό ξέρουμε να το κάνουμε καλά μόνο τραγουδώντας. Όταν τραγουδάμε στο κοινό της, νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Δεν υπάρχουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις, αλλά κάθε τοίχος ανάμεσα στους ακροατές και μας έχει παραγραφεί και μιλάνε μόνο οι αλήθειες μας. Αν το κοινό της Θεσσαλονίκης εντυπωσιαστεί, κατευθείαν ανταποκρίνεται, ενώ από την άλλη κρίνει αυστηρά κάτι που το θεωρεί ανούσιο να υπάρχει. Αγαπάμε να παίζουμε και να τραγουδάμε εδώ, όπως αγαπάμε και να ζούμε εδώ!».

Τραγούδια και κοινό

«Τα τραγούδια που μας ενθουσιάζουν είναι αυτά που παρασέρνουν το κοινό μας. Ένα νοητό κύμα δημιουργείται, και αυτόματα οι ψυχές ενώνονται, χωρίς καν να γνωρίζονται τα σώματα. Για μας επιλογή είναι η καλή μουσική, χωρίς ταμπέλες, όπως και αναμφίβολα είναι αυτή που αντέχει στο χρόνο, αλλά και αυτή που περιγράφει σιωπηρά τις ζωές μας χωρίς απολογίες. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μία συνεχής αναζήτηση νέων προσθηκών στα προγράμματά μας, πειραματιζόμενοι σε οτιδήποτε νέο θα εξιτάρει το κοινό μας. Αγαπάμε να αγαπιέται η μουσικής μας και να μεταδίδει αγάπη!Αυτό είναι “Χίλιες Φωνές”!».