, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Ελευθέριος Πλουτάρχου, ο συγγραφέας που διαλογίζεται με την κοινωνία

Η στήλη «Άγραφα Γεγραμμένων» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

Με δύο νέες ποιοτικές εκδόσεις, το πεζογράφημα με τίτλο “Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση”, που κυκλοφορεί ως έντυπη έκδοση στη σειρά έργων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – εκδόσεις Αρχύτας και το παραμύθι Audiobook – vBook με τίτλο “ Η Επανάσταση των λέξεων του καλού”, που κυκλοφορεί από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς μελέτη μέσα από το διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org, την ανοιχτή βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Κύπρου, ο συγγραφέας Ελευθέριος Πλουτάρχου παρουσιάζει το έργο του την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στις 18:45 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα ΦΩΣ.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του το 5ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας (Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη 2023), της Γενική Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Κυπριακής Πρεσβείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 202316:00-21:00, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών &, Πειραιώς 144, Αθήνα 118 54).

Με ιδιαίτερη συγκίνηση καλωσορίζουμε το νέο έργο του συγγραφέα και μέλους του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, του εκπαιδευτικού Ελευθέριου Πλουτάρχου, με τίτλο «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση». Έντονα ανθρωποκεντρική η γραφή του, χαράζει τον δικό της φωτεινό δρόμο στη σύγχρονη Κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή. Φύσει αισιόδοξος ο συγγραφέας, άνθρωπος δραστήριος και πολυπράγμων, ονειρεύεται για τα παιδιά μας έναν υγιέστερο κόσμο, μάχεται για το καλό με παραδείγματα μέσα από τη ζωή και τη στάση των ηρώων του, δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα μέλλον ελπιδοφόρο. Μέσα από παραδειγματικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα κείμενα, ο αναγνώστης εκούσια εμβαπτίζεται στη μελέτη ειδικών συμπεριφορών που αφορούν στη γλώσσα, στην παράδοση, στην ιστορία, στη μυθολογία, αλλά και στη σύγχρονη κουλτούρα. Η εύστοχη λογοτεχνική γραφή του Πλουτάρχου διαλογίζεται με την κοινωνία, φεύγει από τα στενά όρια της σελίδας, ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των φιλαναγνωστών στην παραγωγή ερμηνείας. «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση», ένα ώριμο, σύγχρονο βιβλίο, με σεβασμό στο παρελθόν, αγάπη και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο!

Το ηλεκτρονικό βιβλίο, «Η Επανάσταση των λέξεων του καλού», ως Audiobook και Videobook διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη, έρευνα και τέρψη μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org. Μια ευγενική προσφορά του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Ελευθέριου Πλουτάρχου ενταγμένη στο Πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου” για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας σε Ελλάδα – Κύπρο – Ομογένεια.

Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του παραμυθιού του: «Σ’ ένα σπαρασσόμενο κόσμο απ’ τους πολέμους, σε κοινωνίες όπου υπάρχει καταπίεση, αδικία κι ανισότητα και σε περιπτώσεις ανθρώπινων σχέσεων που τις χαρακτηρίζει το μίσος, το ψέμα, η έλλειψη ηθικής και αρετής δεν πρέπει ποτέ να χάνεται η ελπίδα. Η ελπίδα για τη μεγάλη αλλαγή, τη μεγάλη ανατροπή, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό. Η ελπίδα πως θα τερματιστούν οι πόλεμοι, πως θα επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη. Η ελπίδα πως θα κυριαρχήσουν σ’ όλες τις κοινωνίες η ισότητα, η δικαιοσύνη και η συναδέλφωση. Η ελπίδα πως πάντοτε θα βασιλεύουν ιδανικά στις ανθρώπινες σχέσεις η αγάπη, η αλήθεια, η ηθική και η αρετή. Το παραμύθι μου μιλά για την επανάσταση των λέξεων του Καλού εναντίον των λέξεων του Κακού. Για έναν δύσκολο κι επίμονο αγώνα που έχει ως προσδοκία, ως όραμα ένα καλύτερο αύριο. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό τον αγώνα έχουν να διαδραματίσουν οι δάσκαλοι και τα βιβλία, δηλαδή η παιδεία, με την κατάλληλη βέβαια συνδρομή και στήριξη της οικογένειας, της κοινωνίας και της πολιτείας. Η πολυπόθητη αλλαγή, λοιπόν, θα επέλθει μέσα από τα παιδιά – που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς πολίτες της ανθρωπότητας – με την κατάλληλη διαπαιδαγώγησή τους. Φίλοι μου, μικροί και μεγάλοι, ας βάλει ο καθένας μας το δικό του μικρό λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από την αγάπη, την ανθρωπιά και την πραγματική φιλία. Καλή ακρόαση και καλή θέαση!» (Το συγκεκριμένο παραμύθι έλαβε τη διάκριση: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στον 11ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδας στην κατηγορία Παραμύθι – Νοέμβριος 2022.)

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου είναι Κύπριος, γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση. Διατελεί Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2021) και Πολιτιστικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο.