, Σάββατο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Έλενα Παπαθανασοπούλου, η ποιήτρια με την πένα της αφθονίας

Η στήλη «Άγραφα Γεγραμμένων» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

Με δύο ποιοτικές εκδόσεις, την ποιητική συλλογή με τίτλο “Τα άνθη της απεραντοσύνης”, που κυκλοφορεί στη σειρά έργων ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – εκδόσεις Αρχύτας και το eBook παιδικής λογοτεχνίας με τίτλο “Τα παιχνιδοπαραμύθια της μαμάς”, που κυκλοφορεί από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς μελέτη μέσα από το διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org, την ανοιχτή βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Κύπρου, η συγγραφέας Έλενα Παπαθανασοπούλου παρουσιάζει το έργο της την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στις 19:15 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα ΦΩΣ.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του το 5ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας (Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη 2023), της Γενική Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Κυπριακής Πρεσβείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 202316:00-21:00, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών &, Πειραιώς 144, Αθήνα 118 54).

Η ποιητική συλλογή με τίτλο τα «Άνθη της απεραντοσύνης» είναι μια συγκλονιστική κατάθεση του ενδότερου πνεύματός της. «Σε κάθε λάθος μετανάστευση τα όνειρα μαυρίζουν, / της ζήσης σου παράσημα είναι όλες σου οι πληγές, με νου και με σοφία σε γεμίζουν /και όσα μέσα σου σκιαμαχούν από του χρόνου τις πρωταρχικές πηγές, / με αιώνια χρώματα στον ουρανό σε ζωγραφίζουν». Με εκλεπτυσμένη καλλιέργεια, εκφραστική δεινότητα και ουσιαστική παραστατική χρήση της γλώσσας χαρτογραφεί την ψυχή, το πνευματικό στοιχείο που βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο, εκεί όπου εδράζεται η προσωπικότητά του. «Πάνω στ’ ακόνι μ’ έστησε ο σιδεράς, την ψυχή μου να τροχίσει / και στο αμόνι με φωτιά σχήμα να μου χαρίσει. / Μ’ έπιασε και με σμίλεψε καυτή λαβίδα πυρωμένη / με χτύπησε ηχερό σφυρί στη ράχη την ερυθρωμένη».  Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εικόνες, οι φωνές, οι σιωπές και οι μεμονωμένες λέξεις. Οι λέξεις ξεπερνούν τα αρχικά τους νοήματα και αποκτούν ιδιαίτερη δύναμη. Η ηχητική και μουσική αρμονία των στίχων μέσα από τολμηρές προσωποποιήσεις εμψυχώνει την ανθρώπινη φύση. «Με ένα φόρεμα λευκό, / υφασμένο στον αργαλειό του χρόνου / με μετάξι ανάριο, / περπάτησες ανυπόδητη, ψυχή μου, / σε αγκάθια πυκνά, / ματωμένα τα χνάρια που άφησες στη ζωή, / ονειρεμένη του ολόδικού σου ονείρου… /». Οι φιλοσοφικές και ψυχολογικές αναφορές της ποιητική κατάθεσης της Έλενας Παπαθανασοπούλου κρατούν τον αναγνώστη σε διέγερση, δίνοντας του το κλειδί για να ανοίξει την θήρα της δικής του αλήθειας. Ευωδιάζουν τα «Άνθη της απεραντοσύνης» κι εμείς μακάριοι που κοινωνούμε τη χάρη τους!

Η συλλογή παραμυθιών με τίτλο “Τα παιχνιδοπαραμύθια της μαμάς” της Έλενας Παπαθανασοπούλου περιλαμβάνει τις εξής μικρές ιστορίες: Οι περιπέτειες του Τίμου και της ΝτόλλυΟι Περιπέτειες των παιχνιδιώνΤο δαχτυλίδι του πράσινου χρυσούΟ Μελένιος και η μάχη των Ιπποτών. “Το παραμύθι αποτελεί σύνθετη πνευματική τροφή για τον άνθρωπο, που βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ψυχικής του ζωής. Αυτό το σημαντικό μέσο αγωγής του παιδιού συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, προσφέροντας ένα πλήθος δημιουργικών ερεθισμάτων και κινήτρων. Ικανοποιεί την περιέργειά του, ενισχύει τη συγκέντρωση της προσοχής του, συντελεί στη νοητική και τη γλωσσική του ανάπτυξη. Διεγείρει τη φαντασία του και το εισάγει στον κόσμο του παιδικού βιβλίου και της λογοτεχνίας. Ενισχύει την επινοητικότητα και την εφευρετικότητά του βοηθώντας το αποκωδικοποιήσει συμπεριφορές, δράσεις, αντιδράσεις και να δώσει νόημα στον κόσμο που το περιβάλλει. Όταν λοιπόν διαβάζουμε στο παιδί μας ένα παραμύθι όχι μόνο το βοηθάμε να περάσει ευχάριστα ή να πέσει για ύπνο γαλήνιο, αλλά κυρίως βοηθάμε στην ανάπτυξή του, στην κοινωνικοποίηση και στον εκπολιτισμό του. Τα βαθιά συναισθηματικά παραμύθια της Έλενας Παπαθανασοπούλου στοργικά πραγματεύονται πανανθρώπινα θέματα, παρέχοντάς σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σημαντικές γνώσεις για τη ζωή και τροφή για σκέψη.”

Η Έλενα Παπαθανασοπούλου, η ποιήτρια με την πένα της αφθονίας, γεννήθηκε το 1965, είναι Ψυχοθεραπεύτρια (Διπλωματούχος Ψυχολογίας) και προσφέρει Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική για θέματα Ψυχικής Υγείας. Έδρα της είναι ο Χολαργός. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή (τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) και στο Open University  (Αγγλία), όπου πήρε Δίπλωμα Ψυχολογίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (masters) στις ΗΠΑ, στο Smith College (Massachusetts), με υποτροφία από το Fulbright. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, την οποία και ολοκλήρωσε. Έχει εργαστεί ως ψυχοθεραπεύτρια σε ψυχοθεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ (στο New Haven και στο Northampton) και στην Αθήνα. Έχει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία.  Είναι μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (British Psychological Society). Έχει συγγράψει την διατριβή της για το master διερευνώντας την σχέση της πλατωνικής φιλοσοφίας (Πολιτεία του Πλάτωνα) με την ψυχανάλυση. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα, και έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια ελληνική έκδοση του International Journal of Psychoanalysis.