fbpx

, Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Ενθύμιον Σμύρνης»: Ένα μουσικό ταξίδι που θα συνεπάρει τους θεατές

Σύνολο Ιωνία. Στα μονοπάτια της παράδοσης. Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 23/02/2017

Στο Αρχαίο θεάτρου του Δίου, στο πλαίσιο του 51 Φεστιβάλ Ολύμπου, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ενθύμιον Σμύρνης», ένα ταξίδι στους ήχους,  στα χρώματα, στις μυρωδιές, στην αύρα και τον πολιτισμό της Σμύρνης. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας και Χορωδίας « ΙΩΝΙΑ», Νεκτάριος Δεμελής και οι ερμηνευτές Σοφία Παπάζογλου και Θοδωρής Κοτονιάς μιλούν στην Karfitsa για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε.

Νεκτάριος Δεμελής

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε;

Η “ΙΩΝΙΑ”  Ορχήστρα και Χορωδία(μέλη παιδικής, εφηβικής, ενηλίκων), μαζί με το Θοδωρή Κοτονιά, τη Σοφία Παπάζογλου και τους Χορευτικούς Συλλόγους”Ανατολική Ρωμυλία”, “Χοροστάτες” και “Αλησμόνητες Πατρίδες” παρουσιάζουν την παράσταση “Ενθύμιον Σμύρνης”, τη Δευτέρα 1  και την Τρίτη 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου στις 21.00 με είσοδο ελεύθερη, με πλέον των 200 συντελεστών επί σκηνής.

Πρόκειται για μια ανθοδέσμη αγαπημένων τραγουδιών της πρωτεύουσας της Ιωνίας,  για την οποία ο Ηρόδοτος έγραψε”… δεν αντίκρισαν τα μάτια ωραιότερη πόλη… “και ο Κ. Παλαμάς “… και ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι στα μαλλιά της νεράιδας Μικρασίας…”. Στόχος είναι η ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού της ελληνικής Σμύρνης, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και η καλλιέργεια της πολιτιστικής και ιστορικής συνείδησης, ειδικά στις νέες γενιές. Θα ξαναζωντανέψουν θύμησες… αρώματα… εικόνες της κοσμοπολίτικης, αλλά και πολύπαθης πόλης, … η πόλη που κάηκε και ξαναγεννήθηκε στην άλλη όχθη… κατά τον Κ. Χ. Μύρη. 

Η υψηλού επιπέδου παρουσίαση-δεξιοτεχνία των σολίστ-μελών της Ορχήστρας “ΙΩΝΙΑ”, η άρτια, γεμάτη ενθουσιασμό απόδοση της Χορωδίας “ΙΩΝΙΑ”, η εξαιρετική ερμηνεία του Θοδωρή Κοτονιά και της Σοφίας Παπάζογλου,σε συνδυασμό με τη σύμπραξη των Χορευτικών Συλλόγων με τις εξαιρετικές χορογραφίες, θα εντυπωσιάσουν και θα συγκινήσουν το κοινό. 

Η μουσική – χορευτική παράσταση “Ενθύμιον Σμύρνης” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” κι εντάσσεται στο πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου. 

Έχετε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φορέα Πολιτισμού” ΙΩΝΙΑ”, όπου υπάγονται η Ορχήστρα και η Χορωδία” ΙΩΝΙΑ”. Πόσο σημαντικό είναι να ειπωθούν τραγούδια και μουσικές από τις φωνές απογόνων προσφύγων της Σμύρνης;

Ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι τα εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα των πρώτων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Μαγνησία, στη Νέα Ιωνία του Βόλου, γεμάτα ενέργεια, φως, ιστορική γνώση, σεβασμό, περηφάνια μας στέλνουν, μέσα από την πλούσια παράσταση, μήνυμα ελπίδας, χαράς, ζωής και προοπτικής. Η απότιση φόρου τιμής από τους απογόνους των προσφύγων της Σμύρνης έχει ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο που θα συνεπάρει και τους θεατές. 

Τι σας μεταφέρουν τα νέα παιδιά; Πως έχουν διαμορφωθεί από τις μνήμες που τους έχουν εξιστορήσει οι πρόγονοι τους;

Τα νέα παιδιά – μέλη της Χορωδίας “ΙΩΝΙΑ” είναι ενθουσιασμένα με την παραγωγή αυτής της παράστασης, καθώς θεωρούν δείγμα σεβασμού κι αγάπης τη συμμετοχή τους σ’αυτή. Ανυπομονούν ν’ ανεβούν στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου του Δίου, ενός χώρου μοναδικού, με μεγάλη ιστορία και ξεχωριστή ενέργεια.

Τα παιδιά αυτά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερες ευαισθησίες, μέσα από τις διηγήσεις των βιωμάτων των οικογενειών τους για τον πόνο, τον αγώνα για επιβίωση, την απόγνωση, αλλά και τη δύναμη, το θάρρος, την ελπίδα και την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες.

Έχουν μάθει να εκτιμούν και να προάγουν αξίες, όπως αυτές της αλληλεγγύης,  της προσφοράς προς το συνάνθρωπο και της εκτίμησης των όσων έχουν στη ζωή τους. Αξίες που προάγονται και μέσα από το Φορέα Πολιτισμού “ΙΩΝΙΑ”, όπου τα παιδιά αυτά είναι μέλη από την ηλικία των 4 ετών.                   

Εδώ και 17 χρόνια το όραμα και ο στόχος μας κινείται προς δύο αλληλένδετες κατευθύνσεις, τόσο της μύησης των παιδιών στον κόσμο της μουσικής και ειδικότερα της παραδοσιακής μας μουσικής, (Ορχήστρα “ΙΩΝΙΑ”, Χορωδία “ΙΩΝΙΑ” (παιδική, εφηβική, ενηλίκων), Ορχήστρα Νέων “ΙΩΝΙΑ”, Τμήμα εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων, Μαντολινάτα), όσο και της καλλιέργειας της αλληλεγγύης και της χαράς της προσφοράς. Γι’αυτό, εξάλλου και πολλές από τις μεγάλες και πρωτότυπες παραγωγές ανά την Ελλάδα, πέρα από τις συμπράξεις με καταξιωμένους ερμηνευτές, σε ξεχωριστούς χώρους, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι αφιερωμένες σε Οργανισμούς, Φορείς, Συλλόγους:”Ελπίδα”, Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”,Φλόγα, Πίστη, Κιβωτός του Κόσμου, Σύλλογος Ε. Μ. Ε. Ι. Σ, Ειδικό Σχολείο Αγριάς, Γηροκομείο Βόλου κ.α.

Σοφία Παπάζογλου

Πώς ήρθε η πρόταση για την παράσταση; Και γιατί είπατε ναι; Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας σε αυτήν;

Η πρόταση ήρθε τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη από την κα Τουλούδη, η οποία μου πρότεινε να τραγουδήσω στην παράσταση γνωρίζοντας τη σχέση μου με αυτό το είδος τραγουδιού. Μου είπε πως θα παίξει η ορχήστρα Ιωνία απ’ τον Βόλο και πως θα συμμετέχει κ ο Θοδωρής Κοτονιάς,  με τον οποίο είμαστε φίλοι αγαπημένοι, πως οι συναυλίες θα γίνουν στο υπέροχο θέατρο του Δίον στην Κατερίνη. Όλα αυτά συνέβαλλαν στο να δεχτώ την πρόταση. Φέτος είναι ένα καλοκαίρι που τιμάμε κ θυμόμαστε τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, οπότε δε θα μπορούσα να λείπω από αυτήν τη συναυλία έχοντας κ η ίδια προσφυγική καταγωγή.


Ποιο σημείο της σας συγκινεί περισσότερο;

Σίγουρα το πιο δυνατό για μένα σημείο είναι το ποντιακό τραγούδι Πάρθεν η Ρωμανία, από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Πόντου, που αφηγείται την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την κυριαρχία της απ’ τους Τούρκους. Ως εγγόνι προσφύγων του Πόντου λοιπόν, το τραγούδι αυτό μου χτυπάει μια ιδιαίτερη φλέβα.

Θοδωρής Κοτονιάς

Ποια τραγούδια της παράστασης ξεχωρίζετε; 

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω τραγούδια από αυτήν την παράσταση γιατί απολαμβάνω  την εκπληκτική ορχήστρα της Ιωνίας και την ενορχήστρωση των τραγουδιών.

Κατά την προσωπική σας άποψη γιατί είναι σημαντικό να ανεβαίνουν ανάλογες παραστάσεις που υπενθυμίζουν στις νεότερες γενιές τα δεινά των προγόνων μας;

Ο λόγος που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν τέτοιες επετειακές παραστάσεις είναι περισσότερο για να καταλαβαίνουμε τη δύναμη των ανθρώπων να μπορούν να χτίζουν επάνω στα γκρεμισμένα όταν έρχονται οι εποχές οι δύσκολες. μου έρχεται στο μυαλό μία Κρητική μαντινάδα που λέει: 

στην γκρεμισμένη τους φωλιά επάνω τραγουδούνε 

αυτό ζηλεύω των πουλιών

 και όχι που πετούνε.

*«Ενθύμιον Σμύρνης», στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, 1 και 2 Αυγούστου, στις 21:00

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.