fbpx

, Τρίτη
14 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Έξι γαλάζια μολύβια» για τη Σμύρνη – Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα» ανοίγει αύριο την αυλαία του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη με πρωταγωνιστή τον Νικήτα Τσακίρογλου αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας, που είναι αφιερωμένες κυρίως στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Έξι γαλάζια μολύβια» περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και αφιερώματα στους σημαντικούς συγγραφείς Στρατή Δούκα, Ηλία Βενέζη, Στράτη Μυριβήλη, Φώτη Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου και Κοσμά Πολίτη.

Τα πορτρέτα των κορυφαίων δημιουργών έχουν αναλάβει να «σκιαγραφήσουν» ύστερα από παραγγελία του φεστιβάλ σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κώστας Καναβούρης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Γιάννης Μπασκόζος μαζί με τους Κώστα Ακρίβο, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον Αντώνη Νικολόπουλο, αλλά και νεότεροι δημιουργοί, όπως ο Ανδρέας Ανδρέου και ο Άρης Νινίκας.

Οι φετινές εκδηλώσεις (2/7 – 30/8/2022) θα απλωθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε μέρη γνώριμα, που αναδείχθηκαν και αγαπήθηκαν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια: το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, η Παλιά Μουσική, η παραλία Τελωνείου, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο, το Καρνάγιο, η πλατεία Πιπίνου, οι Κήποι της Οικίας Μεχμέτ Αλή.

«Κεντρικό ρόλο και στο φετινό πρόγραμμα θα παίξει το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ως χώρος φιλοξενίας όλων των μεγάλων παραστάσεων αρχαίου δράματος, σημαντικών παραγωγών των κρατικών μας σκηνών αλλά και του ελεύθερου θεάτρου», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης, τονίζοντας πως αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει, και πάλι, το 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

Το πρόγραμμα

·  Σάββατο 2 Ιουλίου: Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα»

·  Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Ιουλίου: Ευριπίδη «Ηλέκτρα»

·  Σάββατο 16 Ιουλίου: Μποστ «Μήδεια»

·  Τετάρτη 20 Ιουλίου: Σοφοκλή «Αντιγόνη»

·  Σάββατο 23 Ιουλίου: Άκη Δήμου «Αριστοφάνης – Ηρώνδας, Contra tempo»

·  Κυριακή 24 Ιουλίου: Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»

·  Τετάρτη 27 Ιουλίου: Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»

·  Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου: Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

·  Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Αυγούστου: Σοφοκλή «Φιλοκτήτης»

·  Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Αυγούστου: Ευριπίδη «Μήδεια»

·  Τετάρτη 17 Αυγούστου: Αισχύλου «Πέρσες»

·  Κυριακή 28 Αυγούστου: Δημήτρη Μπασλάμ «Ο Γαργαληστής»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.