, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γερό σκαρί η τέχνη του αισθαντικού Νίκου Ε. Νεοκλέους

Ο ευαισθητοποιημένος Κύπριος επιστήμονας και καλλιτέχνης, Νίκος Νεοκλέους θα βρίσκεται στις 17/12/2022 στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει στο «4ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» που πραγματοποιείται 14:00-21:30 στο Μέγαρο Φ.Α.Α.Θ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ορόφου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη).

Ο Νίκος Νεοκλέους παρουσιάζει τις δύο εκλεκτές ποιητικές συλλογές του με τίτλο «Χωρίς Προσανατολισμό» και «Όταν Χαράζει», που κυκλοφορούν από τη σειρά ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας. Ο Νίκος Νεοκλέους ασχολείται με την ποίηση και τη ζωγραφική. Ο ΣΠΕΚ για το 2022, του ανέθεσε να φιλοτεχνήσει το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του. Πρόκειται για δύο ζωγραφικά έργα, τα οποία θα συνοδεύσουν τους τιμητικούς πάπυρους που θα παραδοθούν στους δύο βραβευθέντες, τον ποιητή Σταύρο Ζαφειρίου και τον λογοτέχνη Νίκο Ορφανίδη.

Ο Νίκος Νεοκλέους γεννήθηκε στην Κύπρο, στο χωριό Επισκοπή της Επαρχίας Πάφου, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Είναι το όγδοο από τα εννιά παιδιά της οικογένειας του. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Δεύτερο Γυμνάσιο της Πάφου. Άρχισε να γράφει ποιήματα και να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία. Στη ηλικία των 18 χρόνων είχε δημιουργήσει την πρώτη του ποιητική του συλλογή, χωρίς όμως να προχωρήσει στην έκδοση της. Ποιήματα της συλλογής είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό του σχολείου και στην εφημερίδα «Κύπρος». Η επιθυμία του ήταν να σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ στην Αθήνα, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ασχολήθηκε όμως με τη ζωγραφική και συνεχίζει να αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο τόσο στη ζωγραφική όσο και στην ποίηση. Έχει ζωγραφίσει αρκετούς πίνακες κυρίως σε λάδι, αλλά δεν έχει εκθέσει μέχρι σήμερα τα έργα του. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με υποτροφία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όπου πήρε Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Έζησε τη δικτατορία της χούντας και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως πρωτοετής φοιτητής. Το καλοκαίρι του 1974 έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και στον πόλεμο ενάντια στην τουρκική εισβολή, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Σαράντα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2014 δημοσίευσε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, «Το ημερολόγιο ενός φοιτητή», που αναφέρεται σ’ αυτή τη περίοδο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας του συμμετείχε στην κατασκευή των μεγάλων υδατικών έργων της Κύπρου και αφυπηρέτησε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ως Πρώτος Λειτουργός Υδάτων. Σήμερα είναι Διευθυντής στην εταιρία CHREN NEOKLEOUS LLC Design Consultants με έδρα τη Λεμεσό και Πρόεδρος του Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Άρχισε να γράφει ποιήματα από μικρή ηλικία. Στη ηλικία των 18 χρόνων είχε δημιουργήσει την πρώτη του ποιητική του συλλογή, χωρίς να προχωρήσει όμως στην έκδοση της. Συνέχισε να γράφει ποιήματα και να τα φυλάει σε τετράδια στα συρτάρια. Τα ερεθίσματα του ήταν τόσο έρωτας, όσο και οι προβληματισμοί του για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα. Από μαθητής έτρεχε στις διαδηλώσεις για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έζησε από πρώτο χέρι τη δικτατορία της χούντας, το πολυτεχνείο, το πραξικόπημά και τον πόλεμο στην Κύπρο. Βίωσε τη μεταπολίτευση μέσα από το Πολυτεχνείο, με τις δεκάδες φοιτητικές παρατάξεις που ξεφύτρωσαν τότε. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της παράταξης των Κυπρίων φοιτητών στη Αθήνα «Αγώνας». Όλα αυτά του προκαλούσαν σύγχυση και αποπροσανατολισμό και προσπαθούσε να βρει μέσα από τη διέξοδο της συγγραφής ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Εύχεται μέσα από τα ποιήματά και τα εικαστικά έργα του να κρατήσει ο αναγνώστης, την ελπίδα για την ελευθερία και την αποδέσμευση από τα συστήματα που χειραγωγούν και μαντρίζουν τους ανθρώπους.

Η βαθύτερη σχέση του Νίκου Νεοκλέους με την ποίηση και τη ζωγραφική είναι μακρά, συστηματική, συνεχής και δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια, αποτελώντας ένα βασικό τμήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του δημιουργικού του έργου. Οι περιγραφές του, οι απεικονίσεις του, σύντομες, συνθετικές, παραλείπουν τις λεπτομέρειες, εκτός από τα έργα εκείνα όπου η λεπτομέρεια είναι διαλεγμένη ως το ουσιώδες και κατέχει το πρώτο επίπεδο. Αυτός ο ποιητικός διάλογος ανάμεσα στις δύο αυτόνομες τέχνες διαφυλάττει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμιάς ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η κάθε εκφραστική γλώσσα τείνει να χαθεί μέσα στην άλλη. Η ποίηση του Νεοκλέους εκφερόμενη μέσα από στίχους ατμοσφαιρικούς, με ρυθμό, εντάσεις και σιωπές, δημιουργεί ένα ξεχωριστό αίσθημα και οδηγεί τον αναγνώστη στο ποιητικό κλίμα του ποιητή, στη δική του εικόνα και βίωμα του κόσμου, εκεί όπου γεννιέται μια νέα ψυχική αλήθεια.

Τα εκφραστικά σύνολα του ποιητή Νίκου Νεοκλέους ομοιάζουν μάτια παιδικά και αντανακλούν την αγνότητα της ψυχής. Όμως ο ποιητής είναι ώριμος, μεστή και η γραφή του, που αναζητά να εκφράσει τα δικά του εσώψυχα με στίχους και εικόνες. Το πετυχαίνει με αρμονία, καθώς τα ιδιόχειρα ζωγραφικά του έργα, που κοσμούν τις δύο εκδόσεις του συνοδεύουν αρμονικά το ποιητικό του ύφος με αποτέλεσμα να συντελείται μια υπέροχη ποιητική και συνάμα ρεαλιστική απεικόνιση των ψυχικών συναισθημάτων, αλλά και του κόσμου που μας περιβάλλει. Γερό σκαρί το πόνημα του ποιητή διασχίζει ωκεανούς, άλλοτε αχνοπατώντας στην θελκτική ουτοπία και άλλοτε στιβαρά βαδίζοντας στην καθηλωτική πραγματικότητα. Κι εμείς τον ακολουθούμε, δυναμώνουμε την ένταση του νου για να δεχθούμε τη θεσπέσια μουσική του που ευφραίνει καρδία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.