, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Γιώργος Μελιόπουλος: «Θέλω η γραφή μου να είναι ανέγγιχτη από επιρροές»

Ο Γιώργος Μελιόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Γαλαξίας στην τσέπη». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 18.00 στο καφέ «Ζώγια»!

Γαλαξίας στην τσέπη – Ο ήρωας περιφέρεται στον κόσμο γνωρίζοντας ετερόκλητους χαρακτήρες, περίεργους τύπους που όλοι του μαθαίνουν από κάτι. Νιώθεις πως ο ήρωάς σου κάπου μοιάζει με την ιστορία του «μικρού πρίγκιπα» ή είναι μόνο δικός μας συνειρμός;

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σας. Πράγματι, το βιβλίο μου είναι σχεδόν ίδιο με τον Μικρό Πρίγκιπα. Το μόνο που έχω αλλάξει είναι οι χαρακτήρες, η πλοκή, το ύφος και γενικότερα η ιστορία δεν έχει καμία σχέση. Ο κρυφός πόθος του πρωταγωνιστή όμως (κι αυτό είναι κάτι που αποκαλύπτω σε εσάς για πρώτη φορά) είναι να γίνει πρίγκηπας. Αυτό μέχρι που στο τρίτο κεφάλαιο (αυτό με τους ιπτάμενους μονόκερους) συναντά τον πραγματικό έρωτα, οπότε μεταμορφώνεται σε βάτραχο κι αρχίζει την πρέζα.

Γιατί οι προβληματισμοί του Αργύρη είναι τόσο αλλόκοτοι και πώς συνδέονται με την ιστορία μας;

Οι συλλογισμοί του Αργύρη σας φαίνονται αλλόκοτοι, διότι τους φιλτράρετε μέσα απ’ το πρίσμα της δικής μας πραγματικότητας. Στην πραγματικότητα του μυθιστορήματος οι συλλογισμοί του δεν είναι καθόλου αλλόκοτοι, για την ακρίβεια είναι κοινότοποι και βαρετοί. Με την ιστορία συνδέονται ως προέκταση του γητέματος του θεού Ελεγουά, που αλλάζει την υπόσταση των πραγμάτων, που με τη σειρά τους αλλάζουν την υπόσταση των όσων τα παρατηρούν.

Είσαι από την Πιερία! Αν έρθουμε εκδρομή που μας προτείνεις να πάμε;

Αν έρθετε εκδρομή στην Πιερία θα σας πρότεινα να φύγετε το συντομότερο δυνατό. Τόσα μέρη υπάρχουν, μπορείτε να πάτε κάπου καλύτερα (στη Μόρντορ, για παράδειγμα).

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Σε αυτό που με ρωτάτε δεν μπορώ να απαντήσω, διότι στη ζωή μου δεν έχω διαβάσει ούτε ένα βιβλίο. Προσπαθώ να κρατάω τη γραφή μου όσο το δυνατόν πιο ανέγγιχτη από επιρροές.

Ήταν εύκολο το να εκδώσεις το δικό σου βιβλίο; Και κυρίως, ήταν εύκολο να το γράψεις;

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά να γράψω το βιβλίο μου, διότι ο γείτονας από πάνω είχε την κακία συνήθεια χορεύει κλακέτες κάθε φορά που καθόμουν στον υπολογιστή. Μετά από δικαστικές διαμάχες όμως κατάφερα να του κάνω έξωση κι έτσι να το τελειώσω. Τώρα, όσον αφορά το αν είναι εύκολο να εκδώσεις βιβλίο, εγώ θα πω ότι είναι πανεύκολο, αν δεν σε πειράζει η απόρριψη. Εγώ, ας πούμε, που έχω γίνει μάστερ στο να λαμβάνω απόρριψη απ’ τα φοιτητικά μου κιόλας χρόνια, δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα επ’ αυτού.