«Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» στη Δ.Ε.Θ. – Μ. Πετρή: Η μεγάλη ντίβα καθόρισε την ιστορία της όπερας (ΦΩΤΟ)
«Είναι κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν γιατί έπρεπε να γεννηθούν, όπως ο Αϊνστάιν, ο Τζον Κένεντι και ο Πικάσο, έτσι και η Μαρία Κάλλας συγκαταλέγεται θα λέγαμε ανάμεσα στους ημίθεους» δήλωσε στην «Κ» η Μυκονιάτισσα ζωγράφος και συγγραφέας Μαρίνα Πετρή που είναι και η δημιουργός της τριλογίας του έργου της «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι» που φιλοξενείται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η έκθεση εμπεριέχει αλληλένδετα στοιχεία. Ξεκινάμε με έργα που περιλαμβάνουν τις 12 φράσεις της Μαρίας Κάλλας, σύμφωνα με τις οποίες πορευόταν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή. Στα έργα κυριαρχεί το urban στοιχείο, ενώ πρωταγωνιστής είναι τα γράμματα», σημειώνει η κ. Πετρή προσθέτοντας ότι υπάρχουν και μερικά digital κομμάτια, τα οποία ξεκίνησαν μαζί με το βιβλίο, το οποίο «γεννήθηκε» από την θέληση της κ. Πετρή να δώσει την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της μεγάλης ντίβας.
«Πάντα διάβαζα για την Μαρία Κάλλας, ήταν εξάλλου μία παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα, δεν γίνεται να μην τη γνωρίζει κάποιος. Χρειάστηκε, βέβαια, μεγάλη και διεξοδική έρευνα στη βιβλιογραφία που υπάρχει γύρω από το πρόσωπό της, ώστε να δημιουργηθεί η αυτοβιογραφία της», τόνισε η συγγραφέας και συνέχισε σχολιάζοντας για την εικονογράφηση πως «χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω την digital τεχνική μου, ώστε να παρουσιαστεί ανέπαφο το πρόσωπο της Κάλλας. Φέτος, που είναι τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, προχώρησα και στη δημιουργία κολάζ και έργων με λαδομπογιά».
Η Μαρία Κάλλας άλλαξε την ιστορία της όπερας
«Το στίγμα που άφησε η Μαρία Κάλλας στην ιστορία της όπερας ήταν τόσο καθοριστικό, διότι καινοτόμησε σε μία περίοδο που ξεκινούσε μία αναβίωση τέχνης, φέρνοντας επανάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο. Εξαιτίας της εκφραστικής της ικανότητας παρέσυρε τον κόσμο της όπερας και για χάρη της μπήκαν στην σκηνοθεσία του είδους, εκτός από τον μαέστρο, θεατρικοί σκηνοθέτες, κοστούμια και σκηνικά. Ήταν μία πρωτοπορία», επισήμανε.
Η Μαρία Κάλλας στον ρόλο της Μήδειας
«Η Μαρία Κάλλας δέχτηκε να υποδυθεί τη Μήδεια, έναν ρόλο που καθόρισε την καριέρα της. Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για αυτήν την απόφασή της ήταν ο Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι, για τον οποίο έτρεφε και ρομαντικά αισθήματα», αποκάλυψε στην Karfitsa η κ. Πετρή, λέγοντας ότι ο ίδιος για να την καταφέρει να πει το μεγάλο «ναι», της εξήγησε ότι θα έπαιζε έναν ρόλο, στον οποίο μία γυναίκα αγάπησε έναν άνδρα, αλλά εκείνος εν τέλει παντρεύτηκε μία άλλη (ερωτικό τρίγωνο Κάλλας-Ωνάση-Τζάκι). Εξάλλου σύμφωνα με εκείνον θα ήταν η μοναδική Ελληνίδα που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν τόσο μεγάλο ρόλο. «Αφού την έπεισε, την πήρε και πήγαν σε ένα ακατοίκητο νησί της Ιταλίας, το οποίο έμεινε γνωστό και ως το “Νησί της Μήδειας”. Εκεί ο Παζολίνι κατάφερε να φέρει τη Μήδεια στα μέτρα της Κάλλας και όχι το αντίστροφο».
Οι φήμες για την τοξική σχέση με τον Ωνάση
«Νευριάζω και αναστατώνομαι όταν κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να υποβαθμίσουν δύο γίγαντες, τον Ωνάση και την Κάλλας. Τα ιερά τέρατα πρέπει να μην τα αγγίζουμε, έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν. Όπως μου είχε πει και ένας ιερέας κάποτε, ότι γίνεται μεταξύ δύο ανθρώπων, αν είναι κοινή συναινέσει, πηγάζει από την αγάπη και τον έρωτα. Επομένως καλό θα ήταν να μην πιάνουμε στο στόμα μας πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε εκ των έσω. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω ότι είμαστε φρικτός λαός, γκρεμίζουμε μόνοι μας την πατρίδα μας με κακεντρεχή σχόλια και ιστορίες», επισήμανε η Μαρίνα Πετρή.
Εκδηλώσεις για να αποδοθεί φόρος τιμής στη μεγάλη ντίβα
Την προσωπική της άποψη σχετικά με όσες εκδηλώσεις γίνονται προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας από διάφορους δήμους εξέφρασε η συγγραφέας, υπενθυμίζοντας ότι καμία φωνή δεν φτάνει να αποτυπώσει το μεγαλείο της Κάλλας, επομένως καλύτερο θα ήταν αντί να βάζουν καλλιτέχνες να τραγουδούν τις επιτυχίες της να προσανατολιστούν στο να αξιοποιήσουν αφηγήσεις και ακούσματα της ίδιας.
Μέχρι και την Κυριακή, κάθε απόγευμα στις 19.00 θα πραγματοποιείται μία περφόρμανς – αφήγηση για τη ζωή της Μαρία Κάλλας στην εικαστική έκθεση από τη Μαρίνα Πετρή.
Δείτε τις συλλεκτικές αφίσες:













