, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Σουρεαλιστικά περιβάλλοντα και έλλειψη λογικής – Δύο εικαστικές εκθέσεις στη Myró Gallery

Της ΕΥΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τα εγκαίνια των δυο εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα στη Myró Gallery, παρουσία πλήθος κόσμου και των δυο δημιουργών.

Στην έκθεση του, ο Αντώνης Μπιφέρνο, παρουσιάζει σειρά έργων κυρίως με πενάκι και πινέλο. Θέμα του είναι η ανθρώπινη μορφή σε ποικίλες εκφράσεις, σε κυρίως σουρεαλιστικά περιβάλλοντα. Στα πλέον πρόσφατα έργα του έλκεται από την μορφή του καλλιτέχνη του ρεμπέτικου τραγουδιού και τις οποίες επεξεργάζεται εικαστικά. Στα έργα του, ο ρεμπέτης συχνά εμφανίζεται ως σύγχρονος «άγγελος» κάποιου παραδείσου ενώ η αισθητική του σχεδίου είναι αυτή των χαρακτικών έργων.

Ο Αντώνης Μπιφέρνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1970 έως το 1973 σπούδασε κεραμική, διακόσμηση και γραφιστική. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και δη με την διαφήμιση επί πολλά έτη, βάζοντας την σφραγίδα του στο σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας, εντύπου και συσκευασίας, ενώ κατείχε και επαγγελματικό studio φωτογραφίας. Ασχολήθηκε παράλληλα και με την διακόσμηση επαγγελματικών χώρων. Τοιχογραφεί σε ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα του κοσμούν χώρους στην Καλιφόρνια, το Μόντρεαλ, την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και δημιουργεί στο Ναύπλιο.

Αίσθηση… παιχνιδιού

Από την πλευρά τους, τα έργα της Μαρίας Γιαλουράκη που φιλοξενούνται στην έκθεση, έχουν ως αφετηρία το μυθιστόρημα «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ. Πρόκειται για μια προσωπική προσέγγιση της καλλιτέχνιδος στη φανταστική αυτή διήγηση, με έντονη την αίσθηση του παιχνιδιού –πολλές φορές με τη σύνθεση και τον κατακερματισμό της εικόνας–, όπου κυριαρχούν ι αλληγορίες και έλλειψη λογικής!

H Μαρία Γιαλουράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με δάσκαλο τον Γεώργιο Γκολφίνο. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος και του CARFAC -Visual Arts Alberta Canada. Έχοντας παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Μυθολογία και Τέχνη στην Εκπαίδευση: Βιωματικές και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις», το «Σκηνογραφία και Ενδυματολογία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ’Live! A History of Arts for Artists,Animators and Gamers’ από το California institute of Arts(CALARTS) αυτήν την περίοδο συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ (ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου) με γνωστικό αντικείμενο των θεατρικών σπουδών και ειδίκευση στην επιβίωση του αρχαίου δράματος.

Σχετικά με τη Myró Gallery

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου. Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία.