, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Συντήρηση τοιχογραφιών στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο (ΦΩΤΟ)

Έρευνες στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησαν, στα τέλη Απριλίου 2022, ειδικοί επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με σκοπό την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Πρόκειται για ένα από πιο σημαντικά μνημεία της βυζαντινής Μακεδονίας και διασώζει ένα από τα κορυφαία σύνολα μνημειακής ζωγραφικής της εποχής των Κομνηνών.

Το επιτελείο των συντηρητών του ΕΚΒΜΜ (Ηλέκτρα Καραγιαννίδου, υπεύθυνη μελέτης, Αστέριος Αποστολίδης, Αλέξιος Παπαπελεκάνος και Αλέξανδρος Κωνσταντάς), με επικεφαλής τη διευθύντρια Φλώρα Καραγιάννη, με τη συνδρομή του προσωπικού (Oliviera Makrievska, Jovica Bogoev, Slave Stojanov, Krste Kocov) του Ινστιτούτου Μνημείων και Μουσείων στην Μπίτολα (Μοναστήρι), υπό τη διεύθυνση της Meri Stojanova, πραγματοποίησε επιτόπιες διερευνητικές εργασίες στο μνημείο, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα «τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας», όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καραγιάννη, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δίνει προστιθέμενη αξία σε όλες τις αναλύσεις που κάνουμε εκεί».

Η συνεργασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων μνημόνιο συνεργασίας, για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του σπουδαίου αυτού μνημείου, το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα του Πολιτισμού.

Ακολούθησαν επιτόπιες έρευνες των συντηρητών του ΕΚΒΜΜ και πρόσφατα εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας η εκπόνηση της ολοκληρωμένης σχετικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει δειγματοληψίες χρωστικών, λήψεις με πολυφασματική κάμαρα, λήψεις με UV ακτινοβολία, χρωματομετρία, μακροσκοπικές λήψεις με στερεομικροσκόπιο, φωτογράφηση με εφαπτομενικό φωτισμό.

Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση της αυθεντικής ζωγραφικής, ο εντοπισμός και εξακρίβωση πιθανών επιζωγραφήσεων και όλων των επεμβάσεων που υπέστη μέσα στους αιώνες, η καταγραφή της παθολογίας του, και τελικά, οι προτεινόμενες επεμβάσεις για τη συντήρησή τους.

Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούλιο, όπου και θα κατατεθεί προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνέχεια προγραμματίζεται -το φθινόπωρο- το ΕΚΒΜΜ να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών με έξοδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.