, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

11528, ο αριθμός που πρέπει να θυμάσαι

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Ο αριθμός 11528 είναι η μοναδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, queer, intersex, οι οικογένειές τους, εκπαιδευτικοί και κάθε άνθρωπος που έχει ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του, την έκφραση ή/και χαρακτηριστικών φύλου μπορεί να απευθυνθεί καλώντας στη Γραμμή. «Σε κάθε τηλεφώνημα απαντούν αποκλειστικά εξειδικευμένοι/ες ψυχολόγοι που προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και παρέμβασης στην κρίση. Οι κλήσεις τηρούν τις αρχές δεοντολογίας και είναι εμπιστευτικές κι ανώνυμες. Οι ωφελούμενοι/ες μπορούν να καλέσουν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και παρέχεται ακόμη η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (Skype)», εξηγεί μιλώντας στην Karfitsa ο project manager της τηλεφωνικής γραμμής, Θάνος Βλαχογιάννης.

Πάνω από 2.000 κλήσεις

Η γραμμή ψυχολογικής στήριξης αποτελεί εξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ», που υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης με την σημερινή του μορφή λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2016 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τεσσάρων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών: του Athens Pride, του Thessaloniki Pride, της ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος και της Θετικής Φωνής. 

Πρόκειται για ένα έργο από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχολογίας. «Η κοινοτική ψυχολογία είναι σημαντική γιατί αξιοποιεί την βιωμένη εμπειρία της κοινότητας ταυτόχρονα με την επιστημονική εκπαίδευση και εξειδίκευση», τονίζει και συμπληρώνει ότι «το “11528 – Δίπλα σου” λειτουργεί με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα  και στοχεύει κυρίως στην αποπαθολογικοποίηση των διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών, όπως και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων εις βάρος τους».

Ο project manager της τηλεφωνικής γραμμής, Θάνος Βλαχογιάννης.

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η Γραμμή έχει δεχθεί πάνω από 2.000 κλήσεις. Σε αυτό το διάστημα υπήρξε μια μικρή περίοδος που η γραμμή δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω δυσκολιών ανεύρεσης οικονομικών πόρων. Εκείνη η περίοδος ήταν το δεύτερο lockdown που ζήσαμε λόγω του κορονοϊού. Ένα διάστημα αρκετά δύσκολο για την διατήρηση της ψυχολογίας πόσο δε των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε περιβάλλοντα μη υποστηρικτικά για εκείνα. Αυτό το επιβεβαιώνει και Θ.Βλαχογιάννης λέγοντας ότι «η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ευαλωτότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να παραμείνουν σε ένα μη υποστηρικτικό και συχνά κακοποιητικό για αυτούς οικογενειακό περιβάλλον. Στις σαφώς αυξημένες σε αριθμό κλήσεις που δέχθηκε το “11528 – Δίπλα σου” το διάστημα αυτό καταγράφηκε άγχος το οποίο εναλλασσόταν με την αγωνία και τον φόβο για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες όπου καραδοκεί ο ομοφοβικός, ο τρανσφοβικός κι ο αμφιφοβικός εκφοβισμός. Φυσικά, οι ωφελούμενοι/ες στερήθηκαν την ανακούφιση και την διέξοδο που έβρισκαν στις κλήσεις το διάστημα που η Γραμμή παράμεινε κλειστή κι αυτό φάνηκε από μαρτυρίες τους κατά την επαναλειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2021».

H επαναλειτουργία και η viral διαφήμιση

Η Γραμμή κατάφερε να επαναλειτουργήσει ύστερα από επαφές της επιτροπής του έργου με εκπροσώπους της εμπορικής εταιρείας Procter & Gamble και της Pantene Greece, οι οποίες ευόδωσαν στην οικονομική στήριξη του «11528 – Δίπλα Σου» και στην καμπάνια ορατότητας και ενδυνάμωσης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με το όνομα «Hair Has No Gender». Κάπως έτσι πριν λίγες ημέρες ήρθε στους δέκτες μας και η διαφήμιση της Pantene που μεταδόθηκε από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και έγινε viral στα social media. Πρωταγωνιστές είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που λένε με υπερηφάνεια τις ιστορίες τους και αναφέρονται στην ορατότητα. «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια εμπορική εταιρεία όχι μόνο χρηματοδοτεί ένα έργο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά κάνει ένα τολμηρό βήμα ακόμα πιο πέρα και επωμίζεται ακέραια την ευθύνη της επικοινωνίας στο μη εξοικειωμένο ελληνικό κοινό», υπογραμμίζει ο κ. Βλαχογιάννης.

Μάλιστα, τονίζει πως είναι σημαντικό να υπάρχει τηλεοπτική εκπροσώπηση από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας. «Στο εν λόγω σποτ, οι συγκεκριμένες αναπαραστάσεις, που κάνουν ορατή την ανθεκτικότητα και την χαρά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, μπορούν να είναι εξαιρετικά ενδυναμωτικές -ιδιαίτερα για τα νεαρά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», δηλώνει ο ίδιος και προθέτει πως «επίσης, η ίδια η ορατότητα ταυτοτήτων και εμπειριών όπως αυτές λεσβιών, τρανς γυναικών και non-binary ατόμων, ταυτοτήτων σταθερά αποκλεισμένων από τον δημόσιο χώρο και λόγο, είναι εξαιρετικά κομβικής σημασίας εφόσον οι άνθρωποι από αυτές τις μειονότητες νιώθουν πια να εκπροσωπούνται».

*Η τηλεφωνική γραμμή 11528- Δίπλα σου, λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00- 18:00.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa