, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Αγωνία για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ Παίδων

Η έξαρση των ιώσεων που οδηγεί παιδιά στις ΜΕΘ, επαναφέρει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας παίδων στα νοσοκομεία. Στο «κόκκινο» οι εφημερίες από τα δεκάδες κρούσματα γρίπης.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Η έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού γεμίζει τις κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία παίδων. Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διαθέτει μόλις οκτώ παιδιατρικές κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες το τελευταίο μήνα είναι ασφυκτικά γεμάτες από παιδιά που νοσηλεύονται με ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Το σοβαρό πρόβλημα επάρκειας των παιδιατρικών ΜΕΘ στη χώρα μας αποτυπώνουν τα τελευταία περιστατικά με αεροδιακομιδές παιδιών που χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων.

Στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή, το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο της Δράμας, ενώ ένα τρίχρονο παιδί από το νοσοκομείο Κοζάνης με αεροδιακομιδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης. «Στην μονάδα παίδων ήδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είμαστε πλήρεις. Υπήρξαν μέρες όπου είχαμε μία με δύο κλίνες άδειες, ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες γέμιζαν ξανά» αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa η Ελπίδα Χοχλιούρου, παιδίατρος νεογνολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί η κ. Χοχλιούρου, «είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι στατική, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Διανύουμε μία περίοδο όπου έχουμε πάρα πολλά παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, κατά κύριο λόγο με γρίπη, RSV και με άλλες λοιμώξεις και ιούς. Σε κάποια παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα συμπτώματα φαίνεται να οδηγούν πιο γρήγορα σε αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά στην είσοδο και παραμονή τους στο περιβάλλον της μονάδας εντατικής θεραπείας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, 32 στην Αττική και 23 στην περιφέρεια. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης λειτουργούν δέκα κλίνες ΜΕΘ Παίδων εκ των οποίων οι δύο κλίνες αφορούν σε περιστατικά covid-19.

«Είναι ένα χρόνιο θέμα συζήτησης η ανάπτυξη και δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη χώρα μας. Έχουμε κρούσει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δεν φτάνει μόνο μία μονάδα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και γι αυτό τον λόγο η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες, τόσο στα Γιάννενα να αυξηθούν οι κλίνες, όσο και στη Λάρισα, όπου πρόκειται να ξεκινήσει τμήμα μονάδας παίδων. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας όπου πρέπει να καλύψει η μονάδα παίδων του Ιπποκρατείου» συμπληρώνει η εντατικολόγος, Ελπίδα Χοχλιούρου.

Σύμφωνα με την κ. Χοχλιούρου, δεν θα πρέπει να δημιουργείται κατάσταση άγχους και πανικού από γονείς που τα παιδιά τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους γιατρούς να ακολουθούνται οι κατάλληλες οδηγίες», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, εκφράζει την ανάγκη για τη δημιουργία ΜΕΘ παίδων χωρίς άλλη καθυστέρηση.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μέριμνα για τη δημιουργία ΜΕΘ για τα παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας. Η έξαρση των λοιμώξεων και των ιώσεων έφερε ξανά στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ παίδων. Δυστυχώς αυτές που ήδη έχουμε δεν επαρκούν. Χρειάζεται επιτέλους να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, αλλά και προσλήψεις στα νοσοκομεία», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στις ΜΕΘ παίδων καταγράφεται πληρότητα 50%. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα άλλες ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις ΜΕΘ ενηλίκων, μπορεί να αναπτυχθούν μόνο σε παιδιατρικό νοσοκομείο». Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας, το 2025 αναμένεται να αποκτήσει Παιδιατρικό Νοσοκομείο η Θεσσαλονίκη με 33 κλίνες ΜΕΘ, ενώ την άνοιξη του 2023 θα δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα.

Σε επιφυλακή οι γιατροί για τον στρεπτόκοκκο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και οστρακιάς. Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης έχουν να αντιμετωπίσουν το τριπλό «χτύπημα» ιών, αυτού της γρίπης, RSV αλλά και του κορωνοϊού.

«Το μικρόβιο που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι ο στρεπτόκοκκος, ο οποίος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων όπως φαρυγγίτιδα, οστρακιά με υψηλό πυρετό και εξανθήματα», δηλώνει η Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης.
Προβληματισμός επικρατεί σε επιστήμονες και γονείς από την γρίπη που έκανε φέτος «δυναμική εμφάνιση» νωρίτερα από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα την αυξημένη διασπορά στην κοινότητα που έχει ως επίκεντρο τα παιδιά.

«Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς από ότι την περιμέναμε και γι΄αυτό και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν εγκαίρως τα αντιγριπικά εμβόλια στα παιδιά θα πρέπει να τα κάνουν. Οι λοιμώξεις είναι πιο βαριές, διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάποιες έχουν ενδεχομένως και επιπλοκές. Οι οικογενειακοί παιδίατροι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς για την επανεκτίμηση της κλινικής κατάστασης του παιδιού. Αυτό το διάστημα έχουμε κατά κύριο λόγο ιογενείς λοιμώξεις, αλλά και μικροβιακές. Από τις ιογενείς επικρατεί η γρίπη τύπου Α, λοίμωξη του αναπνευστικού και RSV, κορωνοϊός και άλλοι ιοί του αναπνευστικού. Με τα τεστ που έχουμε στη διάθεση μας μπορούμε να δούμε εάν το παιδί έχει γρίπη, RSV ή κορωνοϊό. Οι μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν ως επιπλοκές μίας ιογενούς λοίμωξης», αναφέρει η κ. Τζέτζη.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, η κ. Τζέτζη τονίζει την ανάγκη για τη δυνατότητα εκτέλεσης μίας ιατρικής συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση που είναι σε έλλειψη κάποιο από τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται σε αυτή με σκοπό την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.