05:04, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

«Αν δεν τα δώσεις θα σε διαλύσει» 

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος ανάπτυξης και επιχειρησιακού σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, θα περάσει την πόρτα του 3ου ειδικού ανακριτή στο δικαστικό μέγαρο. Το κατηγορητήριο για τους συλληφθέντες είναι βαρύ. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, εκβίαση με απειλή. Θα κληθεί να εξηγήσει ποιος ο λόγος που απαιτούσε, σύμφωνα με τη δικογραφία που τον βαρύνει, μέχρι και 10.000 ευρώ από έναν πελάτη του, υποστηρίζοντας πως τόσα χρήματα απαιτούσαν οι εφοριακοί για να κλείσουν τα βιβλία του. Αναμένεται να πει πως αυτό ήταν ένα ψέμα. Για να εισπράξει την αμοιβή του. 

Ο Γιώργος Αβαρλής στη θητεία του στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν έδειξε να δίνει αφορμές. Όμως τα όσα συνέβησαν στο λογιστικό του γραφείο, όποια διάσταση και αν έχουν τελικά, ακόμη και αυτή που ο ίδιος παρουσιάζει, είναι ένα μελανό σημείο. Αυτά αποκαλύπτονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, μετά την καταγγελία που έκανε στις εσωτερικές υποθέσεις σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας ένας πελάτης του, ιδιοκτήτης φαρμακείων.  

Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι απαιτούν να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ. Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία και οι «αδιάφθοροι» μπλόκαραν τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων. Γρήγορα διαπιστώθηκε πως πράγματι οι απαιτήσεις για το «κλείσιμο των βιβλίων» της εταιρίας, ήταν αυτού του επιπέδου. Και τότε, υπό τις οδηγίες των αστυνομικών, άρχισε το «παζάρι» που κατέληξε στις 2.000 ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με το κατηγορητήριο της αστυνομίας, θα κατέληγαν στα χέρια εφοριακού. Μάλιστα τότε ακούστηκε η φράση ότι «αν δεν δώσουμε αυτά τα λεφτά στην Εφορία θα σε διαλύσουν». Συμφωνήθηκε να καταβληθεί το πρώτο μέρος, που ήταν το ποσό των 1.000 ευρώ. Τα χρήματα προσημειώθηκαν από τους αστυνομικούς και ο συνεργάτης του αντιδημάρχου – λογιστή συνελήφθη μόλις τα παρέλαβε από τον ιδιοκτήτη των φαρμακείων.  

Ο αντιδήμαρχος, όπως είπε και σε δηλώσεις της η συνήγορός του Έρση Φωτοπούλου, αρνείται πως πρόκειται για υπόθεση δωροδοκίας. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα που παρέλαβε ο συνεργάτης του ήταν η αμοιβή του λογιστικού του γραφείου. Και πως όσα είπε στο τηλέφωνο περί αξιώσεων από την πλευρά των εφοριακών δεν ήταν τίποτε παρά μόνον ψέματα για να πάρει από τον πελάτη του τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην αμοιβή του λογιστικού του γραφείου.  

Η εφοριακός και οι άλλοι… 

Η ποινική δίωξη της εισαγγελέα σε βάρος των συλληφθέντων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προκάλεσε εντύπωση. Όπως και η αναφορά στο δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι έρευνες συνεχίζονται «για την πλήρη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και της συμμετοχής σε αυτή και άλλων ατόμων», συμπλήρωσε την εκτίμηση πως οι τρεις συλλήψεις δεν έκλεισαν τον κύκλο της συγκεκριμένης υπόθεσης.  

Ο αντιδήμαρχος στους ισχυρισμούς του, που αναμένεται να αναπτύξει σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή, αναφέρεται στην εφοριακό της Δ’ Δ.Ο.Υ. η οποία συνελήφθη μαζί τους. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν είχε καθόλου σχέση, ούτε εμπλέκεται με τη διαχείριση του φακέλου του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Μάλιστα επισημάνθηκε πως υπηρετεί σε διαφορετικό τμήμα χωρίς να έχει αρμοδιότητα, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε από το περιβάλλον των συλληφθέντων. 

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η έρευνα πράγματι δεν έχει ολοκληρωθεί και από την πλευρά των «αδιάφθορων» τα όσα συνέβαιναν στη Δ’ Δ.Ο.Υ. θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ήδη οι αστυνομικοί έχουν σταχυολογήσει συγκεκριμένες υποθέσεις και πρόσωπα που εμπλέκονται για να συμπληρωθεί η δικογραφία. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA