Ρεπορτάζ: Αμαλία Κάτζου
Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 5.000 ευρώ ανά δικαιούχο προκύπτουν για χιλιάδες συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, για τους οποίους ο επανυπολογισμός συντάξεων με τους συντελεστές του Νόμου 4670/2020, γίνεται τώρα.
Η πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατηγορία συνταξιούχων που δεν είχαν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης απαριθμεί περισσότερους από 50.000 συνταξιοδοτηθέντες από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με παράλληλη ασφάλιση, σε δύο Ταμεία. Για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους η καταβολή των ποσών έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα.
Ο επανυπολογισμός αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30,1 έτη ασφάλισης και άνω. Για να γίνει επανυπολογισμός θα πρέπει να έχουν πάρει οριστική σύνταξη. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) από 13/5/2016 και μετά, και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με βάση το Νόμο 4387, θα έχουν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης με το Νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020). Η αύξηση θα προκύψει επειδή ο Νόμος 4670 έχει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις από τα 30 έτη και πάνω.
Ο νόμος ισχύει από 1ης/10/2019 και από τότε μετρούν και οι αυξήσεις, που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη δεν έχει ακόμη επανυπολογιστεί, θα λάβουν αυξήσεις με αναδρομικά 28 μηνών.
Οι κατηγορίες
Εκτός από τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, στο δρόμο του επανυπολογισμού βρίσκονται και οι εξής κατηγορίες:
Συνταξιούχοι των ετών 2017, 2018 και μέχρι Σεπτέμβριο 2019 με 30 έτη ασφάλισης και άνω και με οριστική σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς ακόμη να έχουν επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά του νόμου Βρούτση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, αλλά και όσοι είχαν ένα Ταμείο. Υπολογίζονται συνολικά σε πάνω από 80.000 περιπτώσεις.
Συνταξιούχοι από τη λίστα των εκκρεμών συντάξεων που δεν πήραν ακόμη οριστική απόφαση, οπότε θα έχουν επανυπολογισμό με το Νόμο 4670 σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της οριστικής τους σύνταξης ή αμέσως μετά. Από αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι πάνω από 40.000 συνταξιούχοι (από το σύνολο των εκκρεμοτήτων) θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά με τον επανυπολογισμό σύνταξης.
Συνταξιούχοι με σύνταξη χηρείας, είτε πριν είτε μετά τον Μάιο του 2016. Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας είναι σε αναμονή για επανυπολογισμό είτε της σύνταξης χηρείας, εφόσον ο θανών είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης, είτε της δικής τους σύνταξης, αν την πήραν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης!
Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (παλαιοί συνταξιούχοι) και ανήκουν σε δύσκολες περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 220.000 συνταξιούχοι, στους οποίους ο αρχικός επανυπολογισμός που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου, έβγαλε αποκλίσεις ετών και αποδοχών σε ποσοστό πάνω από 5% που ήταν το αποδεκτό όριο που έθετε η τότε εγκύκλιος για να προχωρήσει ο επανυπολογισμός. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι φάκελοι να μείνουν στις ντουλάπες των Ταμείων και τώρα να πρέπει να τους μαζέψει ο ΕΦΚΑ ψάχνοντας την κάθε περίπτωση χωριστά. Οι 220.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό και θα δουν ένα μέρος της σύνταξης να αποκόβεται και να μετατρέπεται σε ποσό προσωπικής διαφοράς με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο από τον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως για 40.000 συνταξιούχους θα προκύψουν αυξήσεις που θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά.
Συνταξιούχοι με αιτήσεις από 1ης/1/2021 και μετά, στους οποίους δεν έχουν βγει ακόμη οι οριστικές συντάξεις. Από τις 220.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 που «μετρήθηκαν» στον ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι οι 60.000 είναι από ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 30 έτη και θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά με την απονομή της οριστικής τους σύνταξης.
Ο Νόμος 4670/2020 ισχύει από 1ης/10/2019 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και 30/9/2019, με 30 και άνω έτη ασφάλισης και ανεξάρτητα από το πότε βγήκε η οριστική τους σύνταξη, δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου 2019, μέχρι την είσπραξή τους. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος με αίτηση ως τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει τώρα τον επανυπολογισμό, θα πάρει αναδρομικά αυξήσεων για 28 μήνες (Οκτώβριος 2019-Φεβρουάριος 2022)τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa







