fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ανακαλύπτοντας την ελληνική κοινότητα του cosplay – Ήρωες της ποπ κουλτούρας έρχονται στη ζωή μέσω της τέχνης της μεταμόρφωσης

Εντυπωσιάζουν λόγω της λεπτομερούς δουλειάς τους. Τραβούν τα βλέμματα σε κάθε διοργάνωση anime, κόμικς και βιντεοπαιχνιδιών. Ασκούν μια τέχνη η οποία βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια αλλά ακόμη δεν έχει περάσει στη σφαίρα του mainstream. Το cosplay είναι η τέχνη της μεταμόρφωσης. Έχει ελκύσει πολλούς να επιχειρήσουν να ενσαρκώσουν τους αγαπημένους τους χαρακτήρες από την ποπ κουλτούρα. Οι καλύτεροι κάνουν λόγο για μια τέχνη που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Η Horo Von Kaida ξεκίνησε το cosplay το μακρινό 2013, ενώ τα επόμενα χρόνια εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2018 στο International Cosplay Masters στο Μονακό και στη συνέχεια στο International Cosplay Masters στην Ιαπωνία. «Όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε κοινότητα. Δεν υπήρχαν tutorials, ούτε υλικά οπότε ήταν πιο δύσκολο να φτιάξουμε τις στολές. Έπρεπε να σκεφτείς πώς θα φέρεις το χαρακτήρα στη ζωή και τα social media ήταν επίσης σε πιο πρώιμα στάδια. Έψαχνα πολύ πώς μπορείς να ράψεις υλικά και να φτιάξεις πανοπλίες και δημοσίευα tutorials στο ίντερνετ. Ξεκίνησαν έτσι να με καλούν σε συνέδρια του εξωτερικού για να παρευρεθώ με τις στολές μου και να κάνω σεμινάρια για το πώς τις φτιάχνω», αναφέρει η ίδια στην Karfitsa.

Η Horo Von Kaida ως Jaina από το World of Warcraft

Μολονότι η ελληνική κοινότητα του cosplay είναι μικρή, εντούτοις όπως υποστηρίζει, το επίπεδο είναι αντάξιο του εξωτερικού. «Στη μαγεία του cosplay βρίσκεται το ότι μπορείς εσύ να διαλέξεις τον χαρακτήρα που θέλεις να ενσαρκώσεις και να γίνεις αυτός. Η στιγμή που βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και νιώθεις ότι δεν είσαι εσύ αλλά είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας εν ζωή είναι μαγική», δηλώνει.

Η Horo Von Kaida ως Leafeon από το Pokemon

Η Marcelline από τη Θεσσαλονίκη ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το cosplay και πλέον πρόκειται για κάτι στο οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος της μέρας της. Όσον αφορά τις στολές της, κάποια κομμάτια τα ράβει η ίδια, άλλα τα αγοράζει και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ένας συνδυασμός. «Ο κόσμος ενθουσιάζεται, ειδικά αν αναγνωρίσει τον χαρακτήρα σου», λέει στην Karfitsa.

Η Marcelline ως Alexstrasza από το World of Warcraft

Στο χώρο του cosplay το φύλο είναι «μεταβλητό» όπως εξηγεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις γίνεται crossdressing (ένας άνδρας ενσαρκώνει γυναικείο χαρακτήρα και το αντίθετο) αλλά και genderbend (μια γυναίκα υποδύεται ανδρικό χαρακτήρα με θηλυκές λεπτομέρειες για παράδειγμα). Ακόμη ωστόσο υπάρχει άγνοια σε πολλές περιπτώσεις για την τέχνη του cosplay.

Η Marcelline υποστηρίζει ότι η κοινότητα είναι ανοιχτή σε νέα άτομα, ενώ και η ίδια είναι πρόθυμη να βοηθάει νέους να κάνουν το βήμα και να το δοκιμάσουν. «Τα μηνύματά μου είναι ανοιχτά. Χαίρομαι να βοηθάω άτομα να έρθουν στην κοινότητα. Θα συμβούλευα κάποιον απλά να τολμήσει. Εγώ ξεκίνησα το cosplay με χαρτί υγείας και μια μπλούζα. Κατέληξα να βρίσκω όχι απλά φίλους, αλλά έχω γνωρίσει ανθρώπους που πλέον τους θεωρώ οικογένεια».

Η Marcelline ως Lumine από το Genshin Impact

Για να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα και να ετοιμάσει τη στολή, την περούκα και το μακιγιάζ η Marcelline αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί από δύο ώρες μέχρι και δύο μήνες, με τη Horo Von Kaida να συμπληρώνει πως πρόκειται για μια πολυδάπανη αλλά και χρονοβόρα ασχολία.

Αυτοί που ξεχωρίζουν όμως και διακρίνονται στο χώρο έχουν και επαγγελματικές ευκαιρίες. Για να υπάρξει οικονομικό αντίκρυσμα η Marcelline σημειώνει πως χρειάζεται προσπάθεια. Η Horo Von Kaida επισημαίνει από την πλευρά της: «Στο ίντερνετ μπορείς να αναδείξεις τη δουλειά σου, ακόμα και να κάνεις startup πλατφόρμες για να τη χρηματοδοτήσεις. Μπορεί κάποιος να το κυνηγήσει με τα social media. Οποιοσδήποτε δίνει αγάπη σε αυτό που κάνει θα έχει ευκαιρίες. Ειδικά στο εξωτερικό αναζητούν πολύ τους cosplayers. Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι από το 2018 και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να ανεβαίνει και υπάρχει ζήτηση. Ειδικά στο χώρο του gaming, οι εταιρείες θέλουν στις εκθέσεις να έχουν κάποιον χαρακτήρα από τα βιντεοπαιχνίδια σαν ατραξιόν. Προσλαμβάνουν δηλαδή τοπικούς cosplayers. Εγώ έχω γυρίσει σε πολλά μέρη του κόσμου χάρη στο cosplay και είμαι ευγνώμων για αυτό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.