Ανοχύρωτη πόλη από τις πλημμύρες η Θεσσαλονίκη – Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής
Το σενάριο λίγο – πολύ γνωστό κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί και σημειώνεται μία έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η πόλη πλημμυρίζει και οι δρόμοι της μετατρέπονται σε ποτάμια με τους πολίτες να αναζητούν καταφύγιο και τρόπους να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά. Και αυτό, πλέον, συμβαίνει ακόμη και με νεροποντή διάρκειας μόλις μισής ή μίας ώρας και στους πιο κεντρικούς δρόμους.

‘Ανθρωποι ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν ψάχνοντας τρόπους να προφυλαχθούν, ενώ περιουσίες και καταστήματα καταστρέφονται. Η πόλη μοιάζει «ανοχύρωτη» στα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς το δίκτυο των ομβρίων υδάτων φαίνεται πως δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της πόλης. Μπαζωμένα ρέματα και βουλωμένα, με σκουπίδια και φερτά υλικά, φρεάτια επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το δικό τους «Γολγοθά» περνούν και οι οδηγοί στους πλημμυρισμένους αλλά και μποτιλιαρισμένους δρόμους με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. ‘Αλλα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στην άκρη του οδοστρώματος και άλλα που πηγαίνουν σημειωτόν σαν «βάρκες», είναι από τις πιο γνωστές εικόνες που παρατηρούνται σε στιγμές βροχοπτώσεων.

Θέση στο μεγάλο πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται της Θεσσαλονίκης, ιδίως με τις διαστάσεις που λαμβάνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, παίρνουν μέσω της εφημερίδας «Karfitsa» υποψήφιοι δήμαρχοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του Οκτωβρίου και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στα δημοτικά έδρανα. Πόσο «ανθεκτική» είναι τελικά η Θεσσαλονίκη; Και τί πρέπει να γίνει για να αλλάξει η εικόνα μίας πόλης που θέλει να λέει πως είναι ευρωπαϊκή;

Στέλιος Αγγελούδης: Αντί να ασχολείται ο δήμαρχος με τον τομέα της επικοινωνίας ας κοιτάξει τα μεγάλα προβλήματα

«Η Θεσσαλονίκη παραμένει μία ανοχύρωτη πόλη. Είναι ανοχύρωτη γιατί όλοι κρύφτηκαν πίσω από τις περιορισμένες, μικρές, ευθύνες που έχουν οι επιμέρους φορείς και δεν κοίταξαν το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης που είναι ένας νέος σχεδιασμός αποχέτευσης», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης.
Ασκεί κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, για τις εικόνες που καταγράφονται με τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε κάθε έντονη βροχόπτωση, λέγοντας πως «η ευθύνη του δήμου συνίσταται στο ότι και στον τομέα αυτό δεν διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία να αλλάξει το σύστημα αποχέτευσης από παντορροικό, δηλαδή από ένα σύστημα που δέχεται όλα τα όμβρια ύδατα και πολλές φορές και τα λύματα, σε ένα ξεχωριστό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων».
Ο κ.Αγγελούδης εξαπολύει προσωπική επίθεση σε βάρος του δημάρχου, για αδράνεια στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμβουλεύω ως απλός πολίτης τον δήμαρχο μας, τον κ.Ζέρβα, αντί να ασχολείται με τον τομέα όπου πράγματι έχει ιδιαίτερη επιτυχία και είναι ο τομέας της επικοινωνίας να ασχοληθεί με τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της πόλης, τα οποία ιδιαίτερα με την κλιματική αλλαγή έχουν αποκτήσει θηριώδη επικινδυνότητα».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» προτείνει τη «θωράκιση» της πόλης με ένα καινούργιο αποτεχετευτικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να διεκδικηθεί και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό από την κεντρική εξουσία. Παράλληλα, έως εκείνη τη στιγμή της οριστικής επίλυσης, προτείνει να καταγραφούν όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης στα οποία τα καιρικά φαινόμενα δείχνουν πως έχουν μεγαλύτερη «εκτόνωση».
«Να γίνει καταγραφή των πολλών αυτών σημείων στη Θεσσαλονίκη και μέχρι η κεντρική διοίκηση να λύσει το ζήτημα με τον καινούργιο σχεδιασμό στο θέμα της αποχέτευσης να υπάρχει άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση από πλευράς δήμου», σημειώνει. Μάλιστα, τονίζει πως οι καταστροφές σε επιχειρήσεις και καταστήματα κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων αποτελούν από τα βασικά παράπονα που ακούει κατά τη διάρκεια των περιοδειών και των συναντήσεων με τους πολίτες.
Βασίλης Γάκης: «Αύξηση προϋπολογισμού στο Δήμο για να τον καθαρισμό των φρεατίων»

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους τεράστιους όγκους νερού που πλήττουν με μεγαλύτερη πυκνότητα όχι μόνο την πόλη, αλλά και τη χώρα γενικότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, στάθηκε από την πλευρά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.
«Είναι γεγονός ότι το σύστημα των υποδομών του αποχετευτικού δικτύου και όλων των έργων της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει εδώ και χρόνια σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Το να αλλάξουν οι υποδομές είναι μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Παρόλα αυτά, όμως, θα μπορούσε το υπάρχον σύστημα να βοηθηθεί εάν υπήρχε ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε να μην φράζουν τα φρεάτια. Κυρίως, από απορρίμματα τα οποία, δυστυχώς, παραμένουν αρκετές ώρες χωρίς να συγκεντρωθούν», τονίζει ο κ.Γάκης.
‘Οπως λέει, ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος -που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα καθόδου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές- θα πρέπει να «εξεταστεί μια γενναία χρηματοδότηση, να μπει στους προϋπολογισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης και των άλλων δήμων και της ΕΥΑΘ, ένα ειδικό κονδύλι πλέον ενισχυμένο του σύνηθες προκειμένου συστηματικά να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες όχι μόνο για τον καθαρισμό των υπαρχόντων φρεατίων αλλά και για την κατασκευή έργων που θα διευκολύνουν και θα επιλύουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα».
Ο κ.Γάκης επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί και «σώζεται από τη μορφολογία του εδάφους της και την γεωγραφική της θέση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκαλούνται καταστροφές και εξαλείφονται οι κίνδυνοι» και παράλληλα πρόσθεσε πως όλοι οι φορείς που εκτελούν έργα στην πόλη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε τα έργα τους να είναι σωστά μελετημένα για να μην δημιουργούνται όμβρια ύδατα και να διευκολύνουν τη ροή των υδάτων, όπως π.χ. τα προβλήματα που προκαλούνται συχνά στη Λεωφόρο Νίκης.
Γιώργος Ορφανός: Έγκαιρη προετοιμασία για να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις

Θέμα έγκαιρης προετοιμασίας, από όλους τους εμπλεκόμενους, έθιξε ο υποψήφιος δήμαρχος και πρώην υπουργός, Γιώργος Ορφανός. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να προετοιμάζεται έγκαιρα και να θωρακίζεται από όλους τους υπεύθυνους και εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσεις εκ των προτέρων. Τις συνθήκες που ζήσαμε και ξέρουμε με τις βροχοπτώσεις να τις προλαμβάνουμε με προετοιμασία και δράσεις από πριν», τονίζει ο κ.Ορφανός.
Σάκης Τζακόπουλος: Τα δίκτυα του 1930 έχουμε έως και σήμερα

Την άποψη πως στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει κάποια συνολική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας εξέφρασε από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος και Αγρονόμος Τοπογράφος μηχανικός, Σάκης Τζακόπουλος. ‘Οπως είπε, «είναι λυπηρό ακόμη σε μία σύγχρονη πόλη το 70% να είναι ακόμη παντορροικό δίκτυο και να μην μπορεί να συνδεθεί το δίκτυο των ομβρίων με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να γίνει μια μελέτη και για τα ανοιχτά ρέματα τα οποία μεταφέρουν τα βρόχινα νερά από το περιαστικό δάσος στην θάλασσα».
Ο κ.Τζακόπουλος, πρόσθεσε, πως όλα τα παραπάνω αποτελούν θέματα «τα οποία τόσο η τωρινή διοίκηση και κυρίως οι διοικήσεις τόσων χρόνων του δήμου Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν θέλουν να ασχοληθούν γιατί δεν είναι έργα που θα κόψουν κορδέλες και θα βγουν φωτογραφίες, ενώ θέλουν πολλή δουλειά. Είναι έργα που δεν έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τα ανοιχτά ρέματα ως «μαύρες τρύπες» της Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας δεν ασχολείται κανείς για το ιδιοκτησιακό, τις χρήσεις γης και κυρίως την υδραυλικότητα αυτών των ρεμάτων. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με διαρκώς αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, με δραματικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές οικιστικού ιστού, υποδομών, περιουσιών και δραστηριοτήτων, μνημείων και φυσικού περιβάλλοντος», υπογραμμίζει.
Ο κ.Τζακόπουλος και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Θεσσαλονίκης» προειδοποιεί για επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για τη θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών. Ακόμη, αναφέρει πως «δεν θα λυθούν τα πάντα όταν ολοκληρωθεί το περιβόητο και πολυδιαφημιζόμενο master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, που όλο γίνεται, αλλά εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια, από το 2003». Χρειάζονται πολλά μικρά και μεγάλα έργα που θα απομακρύνουν τα όμβρια από τις περιοχές που πλημμυρίζουν σήμερα σε όλη την πόλη.
Δρόσος Τσαβλής: Νύμφη του Θερμαϊκού ή …Βενετία του βορρά!

Με τη …Βενετία και τα κανάλια της παρομοιάζει τη Θεσσαλονίκη, κάθε φορά που βρέχει, ο γιατρός και υποψήφιος δήμαρχος, Δρόσος Τσαβλής. «Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη έγινε η Βενετία του ελληνικού βορρά. Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι, όπως η Εθνικής Αμύνης, μετατράπηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης σε κανάλια ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 60 τουλάχιστον κλήσεις και χρειάστηκε να επέμβει για να αντλήσει ύδατα από πλημμυρισμένα υπόγεια», τονίζει αναφορικά με την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.
Συμπληρώνει ο κ.Τσαβλής πως «για άλλη μια φορά η «ευταξία» της πόλης παρέσυρε ορμητικά – όπως τα νερά της βροχής- και παγίδεψε τους κατοίκους της. Τα γεμάτα φρεάτια που κανείς δεν νοιάζεται να αδειάσει, τα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται παρατημένα σε κάθε γωνιά της πόλης καθώς δεν υπάρχει κάποιος να τα μαζέψει -ή κι αν υπάρχει φτάνει έπειτα από εβδομάδες-, παρασύρθηκαν και γέμισαν δρόμους και δρομάκια. Τα σκουπίδια από τους ξεχειλισμένους κάδους κατέληξαν… (πού αλλού;) στον Θερμαϊκό. Για άλλη μια φορά ο θεσσαλονικιός δεν μπορεί να πει, ούτε χαριτολογώντας, «ευτυχώς έβρεξε για να καθαρίσουν οι δρόμοι».
‘Οπως επισημαίνει ο κ.Τσαβλής, «η πόλη και οι πολίτες απαιτούν να γίνουν επιτέλους αντιπλημμυρικά έργα. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά για να καθαρίσει και να μπει, επιτέλους, σε … λειτουργία έπειτα από τέσσερα χρόνια αδράνειας κι αδιαφορίας. «‘Ολοι Εμείς» δεσμευόμαστε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική Βενετία του ελληνικού βορρά για την ομορφιά και τη μοναδικότητά της κι όχι για τις πλημμύρες της!».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA