, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Ανοίγει η «βεντάλια» των υποψηφίων για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερα “καυτό” προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης. Την ώρα που η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά, άλλο τόσο αρχίζει κι ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο. Είναι οι τρεις μήνες του θέρους που θα κρίνουν πολλά… ποιες θα είναι οι τελικές υποψηφιότητες, ποιες συνεργασίες θα γίνουν, ποιοι θα διεκδικήσουν τη ψήφο των δημοτών τον Οκτώβριο του 2023.

Ρεπορτάζ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ανακοινώσει σχεδόν από τα μισά της κούρσας πώς θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και θα είναι εκ νέου υποψήφιος για μία δεύτερη δημαρχιακή θητεία. Κι επειδή ο κύβος ερρίφθη από νωρίς άρχισε εδώ και καιρό την αναζήτηση νέων στελεχών για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του, επιθυμώντας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να διαθέτει την πλειοψηφία.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πως “νύφες και γαμπροί θα βρεθούν εύκολα” και πώς θα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες με στόχο την ανανέωση της παράταξής του με πρόσωπα φρέσκα, που θα έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν στην πόλη.

Ο δήμαρχος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκε στη μάχη ως ανεξάρτητος υποψήφιος, φαίνεται πως επιθυμεί τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ακόμη είναι στο …περίμενε καθώς θα προηγηθούν σίγουρα οι εθνικές εκλογές. 

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι οργανωτικές κινήσεις του κ. Ζέρβα “τρέχουν” και έχουν να κάνουν με την πρόσληψη νέου επικοινωνιολόγου εξ Αθηνών και τη προσπάθεια του να “δέσει” όσους περισσότερους μπορεί γύρω από το “άρμα” του, είτε από τους υποψήφιους δημάρχους που κατέβηκαν στις προηγούμενες εκλογές, είτε από δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με άλλες παρατάξεις.

Με κάποιους δείχνει να τα έχει καταφέρει, ενώ κάποιοι άλλοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν όλη τη γκάμα των υποψηφίων. Ωστόσο, σε όλη αυτή την πορεία της θητείας του ο κ.Ζέρβας έχει χάσει και κάποια στελέχη. Όπως για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής και η πρώην πρόεδρος του βρεφοκομείου “Άγιος Στυλιανός” Ιωάννα Σπανού, ενώ τελευταία έχασε εξαιτίας της υπόθεσης με το φακελάκι και τον πρώην αντιδήμαρχο, Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος δύσκολα θα κατέβει υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Φεύγει ο Φωτόπουλος – ‘Ερχεται ο Λιακόπουλος

Το τελευταίο πρόσωπο που αποχώρησε από θέση ευθύνης ήταν ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει και επίσημα ο αντικαταστάτης του, που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Λιακόπουλο.

Παρά τις πληροφορίες από την πλευρά του δημαρχείου πως το διαζύγιο Ζέρβα – Φωτόπουλου ήταν “βελούδινο”, είχαν καταγραφεί και κατά το παρελθόν κάποιες διαρροές για δυσαρέσκεια του δημάρχου προς το πρόσωπο του γενικού γραμματέα. 

Ωστόσο, ο κ.Φωτόπουλος από την αρχή της δημαρχιακής θητείας και για περίπου 30 μήνες -όσο διήρκησε αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών- ανέφερε σε δηλώσεις του πως το έργο του στον δήμο Θεσσαλονίκης αποτελούσε προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να αφήνει πίσω προτάσεις είτε για υποψηφιότητα στη Βουλή στη γενέτειρά του, τα Γρεβενά, είτε για επιστροφή στον δήμο Δέλτα και διεκδίκηση του δήμου. 

Τη θέση του γενικού γραμματέα για τους επόμενους 16 μήνες που υπολείπονται έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναλαμβάνει πλέον ο Νίκος Λιακόπουλος, που έχει δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης. Γιατρός και πολιτικός επιστήμονας, αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ ο κ.Λιακόπουλος, ενώ διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και παλαιότερα υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Το κεφάλαιο Παπαμιμίκος

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν στην κάλπη του 2023 τη ψήφο των πολιτών, το όνομα του δικηγόρου και πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, παίζει εδώ και καιρό στην πόλη και μάλιστα ιδιαίτερα δυνατά.

Ο ίδιος κάνει παρεμβάσεις για καίρια θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη, “καυτηριάζει” όλα όσα θεωρεί πως είναι κακώς καμωμένα και για τα οποία απαιτούνται βελτιώσεις, γεγονός που “πυροδοτεί” τα όποια σενάρια.

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά ο κ.Παπαμιμίκος εάν θα είναι διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου υπογραμμίζει πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν επίσημα από τον ίδιο όταν και εάν έρθει η ώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάνει επαφές και πως εάν το αποφασίσει να δηλώσει υποψηφιότητα αυτό θα γίνει μετά τη ΔΕΘ και μέσα στο φθινόπωρο. 

Η νέα υποψηφιότητα Ορφανού

Ο Γιώργος Ορφανός, πάντως, το πήρε απόφαση και είπε “Ναι, θα είμαι υποψήφιος για τον δήμο Θεσσαλονίκης”. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ φαίνεται πως τα βρήκε και πάλι με το κόμμα, ενώ είχε θερμή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ορφανός έχασε την είσοδο στον β’ γύρο των εκλογών του 2019 από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα για περίπου 500 ψηφοδέλτια και πλέον έχει αποφασίσει να κάνει μία ακόμη προσπάθεια για διεκδίκηση του δήμου. Δηλώνει απογοητευμένος από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη και από την έλλειψη οράματος για ένα καλύτερο αύριο από την πλευρά της διοίκησης.

Παράλληλα, κατά καιρούς έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που επέλεξε ο κ.Ζέρβας να διοικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης με μεμονωμένες συνεργασίες με δημοτικούς συμβούλους από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στους οποίους έδωσε θέσεις ευθύνης, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους επικεφαλής. 

Οι διερευνητικές Σαββάκη

Εντονη φημολογία επικρατεί στην πόλη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Θανάσης Σαββάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο κάνει διερευνητικές επαφές για να δει εάν υπάρχει “ελεύθερος χώρος” για να μπορέσει να δώσει τη μάχη, ενώ στο πλευρό του φαίνεται πως έχει αρκετά πρώην στελέχη της παράταξης Μπουτάρη. Πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι τάσονται στο πλάι του θεωρώντας πως είναι μία πολύ καλή επιλογή με στόχο να αλλάξει η διοίκηση.

Ενδεχομένως εάν καρποφορήσουν οι διερευνητικές και πάρει την απόφαση να είναι υποψήφιος, τότε στο ψηφοδέλτιο του ίσως δούμε αρκετά γνωστά ονόματα από το παρελθόν που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Φθινόπωρο οι ανακοινώσεις Τσαβλή

Μετά την αποπομπή του από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. και πνευμονολόγος, Δρόσος Τσαβλής, συνέχισε την πορεία του στα έδρανα ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Το τελευταίο διάστημα κάνει και αυτός επαφές προκειμένου να διαπιστώσει πώς διαμορφώνεται το κλίμα και να αποφασίσει εάν θα κατέβει ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος ή εάν θα συμπορευτεί με κάποιο άλλο πρόσωπο που τον εκφράζει σε μία κοινή προσπάθεια. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα “Κarfitsa” ο κ.Τσαβλής είχε υπογραμμίσει πως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023. Συμπλήρωσε, όμως, πως είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε ανακοίνωση που αφορά σε παρατάξεις, συνδυασμούς και δημοτικές εκλογές.  ‘Ετσι, εικάζεται πως όταν αποφασίσει ο κ.Τσαβλής τι ακριβώς θα πράξει, θα το ανακοινώσει από το φθινόπωρο και μετά.

Το ενδιαφέρον Νυφούδη

Ο Νίκος Νυφούδης με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σπύρο Βούγια.

Ο νεαρός επιχειρηματίας βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη από το παρελθόν, ανθρώπους της κοινωνίας και του χώρου όπου δραστηριοποιείται.

Στις επαφές του το “μότο” του είναι ότι η πόλη αναζητά δήμαρχο μιλώντας για την αποτυχημένη -σε όλα τα επίπεδα- θητεία της διοίκησης Ζέρβα.

Ποιοι άλλοι ανακοίνωσαν από νωρίς υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης 

Την υποψηφιότητά τους έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης άλλα δύο πρόσωπα. Πρόκειται για τον Ιωάννη Νασιούλα αλλά και τον συγκοινωνιολόγο, Σταύρο Κωνσταντινίδη, ενώ την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές έχει γνωστοποιήσει και ο πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος.

Αλλωστε, ο κ. Αηδονόπουλος ως επικεφαλής της παράταξης “Συνέργεια – Πρώτα η Πόλη μας” έχει κρατήσει συμπαγή τον “πυρήνα” της ομάδας με την οποία κατέβηκε υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή εάν θα υπάρξει συνεργασία.

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Με το βλέμμα “καρφωμένο” στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν έχουν κάνει καμία κίνηση ακόμη για υποψηφίους δημάρχους στον δήμο Θεσσαλονίκης. 

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η συζήτηση είναι ανοιχτή. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξακολουθεί και παραμένει ερωτηματικό για το εάν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση, συζητιέται και το όνομα του πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλου.

Το σίγουρο είναι πως δικό του υποψήφιο για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα θελήσει να κατεβάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κεντρικός δήμος είναι ένα σημείο “κλειδί”, στο οποίο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να δείξει τη δυναμική του. Ενδεχομένως να κατέβει ως υποψήφιος πρόσωπο που έχει δοκιμάσει την τύχη του και στις βουλευτικές εκλογές. Αναφορικά, πάντως, με την Εύα Καϊλή πληροφορίες που προέρχονται από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον διαψεύδουν ενδιαφέρον της Ευρωβουλευτού να εμπλακεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ