Πόλη φιλική προς όσους ακολουθούν μια αποκλειστικά gluten free διατροφή, χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη οι κάτοικοί της, οι οποίοι πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σε αυτή τη θέση συναινεί καθοριστικά η πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου «Δράση για την κοιλιοκάκη» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός χάρτη καταστημάτων εστίασης με μενού πιάτων χωρίς γλουτένη.
Ο χάρτης περιλαμβάνει 25 καταστήματα της Θεσσαλονίκης τα οποία προσφέρουν γεύματα χωρίς γλουτένη. Πίτσα, street food, κρέας, ψάρι, πίτες, σάντουιτς, γλυκά και πολλά ακόμη μπορούν να βρουν οι Θεσσαλονικείς που είτε πάσχουν από κοιλιοκάκη δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη λόγω αυτοάνοσης νόσου του λεπτού εντέρου, είτε κάνουν την επιλογή να ακολουθήσουν για λόγους ευεξίας μια gluten free διατροφή.

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν όσοι μαθαίνουν ότι έχουν κοιλιοκάκη είναι να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν στο σπίτι τους. Όμως έχουν και κοινωνική ζωή. Πρέπει να βγουν και να συναναστραφούν με φίλους. Εμείς καταφέραμε στο σύλλογο και κάναμε μια λίστα με καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα χωρίς γλουτένη», αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του συλλόγου «Δράση για την κοιλιοκάκη», Θανάσης Σταμπουλίδης.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα να γίνει προορισμός για ανθρώπους που έχουν αφαιρέσει από τις διατροφικές τους συνήθειες τη γλουτένη, προσθέτοντας πως βλέψη των μελών του συλλόγου είναι να προστεθούν περισσότερα καταστήματα που παρασκευάζουν ασφαλή πιάτα για όσους έχουν απαγορεύεται να καταναλώσουν γλουτένη.
Όπως υπογραμμίζει: «Θα θέλαμε με χαρά να ανανεώσουμε τον χάρτη και τα καταστήματα να γίνουν περισσότερα. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός με μενού χωρίς γλουτένη. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Μπορεί να έρθει ένας τουρίστας του εξωτερικού να σταματήσει, να απολαύσει το γεύμα του, να δει την πόλη και τα αξιοθέατά της. Με αυτόν τον χάρτη σε πρώτη φάση το έχουμε καταφέρει αυτό αλλά γιατί όχι να μην αυξήσουμε τα μαγαζιά μας;»
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, τρία εστιατόρια της πόλης προσέφεραν παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά χωρίς γλουτένη. Σημαντικό για τον κ. Σταμπουλίδη είναι όπως υπογραμμίζει να υποστηρίζεται η δράση και από το κοινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρτης προορισμών για καταστήματα εστίασης με gluten free επιλογές έχει δημιουργηθεί και στην Ήπειρο, από αντίστοιχο σύλλογο των Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου σημειώνει πάντως στην Karfitsa ότι, μολονότι υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση σήμερα, εντούτοις η προσπάθεια δεν σταματά.
Πιο συγκεκριμένα: «Η ενημέρωση τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονη. Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες των προϊόντων. Πολλές εταιρείες παράγουν σήμερα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αυτό βοηθάει ώστε και τα καταστήματα να παρασκευάσουν πιάτα χωρίς γλουτένη. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη προβολή του θέματος για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είναι ένας συνεχής αγώνας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA