fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Broken Clock: Πώς συνδέεται ο μεγάλος σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη με μια μπυραρία του 2023

Πώς μπορεί να συνδέεται ο μεγάλος σεισμός των 6,5 βαθμών Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη το 1978 με μια μπυραρία του 2023 στην καρδιά της πόλης;

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Η απάντηση βρίσκεται στο Broken Clock, τη μπυραρία στην οδό Συγγρού, δίπλα στην πλατεία Χρηματιστηρίου όπου οι θαμώνες απολαμβάνουν εκλεκτές μπύρες, φαγητό και ποτό σε έναν χώρο ιστορικής σημασίας.

Η ιστορία της Τράπεζας Θεσσαλονίκης

Ο εντυπωσιακός χώρος που στεγάζει το Broken Clock αποτελούσε πριν από πολλά χρόνια την Τράπεζα Θεσσαλονίκης. Το κτίριο της έδρας της Τράπεζας Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης σχεδιάστηκε το 1905 από τον Βιταλιάνο Ποζέλι και ολοκληρώθηκε το 1909, σε έδαφος που προηγουμένως ήταν ο μεγάλος κήπος του αρχοντικού της οικογένειας Αλλατίνη. Υπέστη ζημιές στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 και ξανά στον σεισμό της Ιερισσού του 1932, αλλά στη συνέχεια επισκευάστηκε. Η Τράπεζα της Θεσσαλονίκης λειτούργησε μέχρι το 1940. Το κτίριο καταχωρήθηκε ως διατηρητέο το 1983.

Το ρολόι που σταμάτησε πριν από 45 χρόνια

Αυτό που κεντρίζει το μάτι με το που βρεθεί κάποιος μπροστά από το κτίριο, είναι το ρολόι ψηλά, το οποίο δείχνει την ώρα 11.05. Ήταν η ώρα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου 1978 και έχει σταματήσει μέχρι σήμερα. Ο Τέλης Αμπεριάδης, ιδιοκτήτης του Broken Clock, δηλώνει στην Karfitsa περήφανος που αποτελεί μέρος της ιστορίας του κτιρίου. Θεωρεί πως πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή, καθώς και παρακαταθήκη ιστορικής αξίας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Μπύρες από όλο τον κόσμο

Σκοπός του είναι τα τελευταία τρία χρόνια που το Broken Clock βρίσκεται σε λειτουργία, να κάνει τους πελάτες χαρούμενους, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης σε έναν μοναδικό χώρο, με ποικιλία μπύρας, ποτού και φαγητού. Εισάγει ο ίδιος τις μπύρες του καταστήματος, που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Στο Broken Clock μπορεί να βρει κάποιος μπύρες από Αμερική, Σκωτία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία και Βραζιλία. Στον αριθμό ξεπερνούν τις 350, ίσως η μεγαλύτερη ποικιλία μπύρας σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Επίσης μπορεί να βρει κάποιος απαστερίωτες και φρέσκες μπύρες, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 5 και μπορούν να φτάσουν τα 50 ευρώ, σε περιπτώσεις παλαιωμένης μπύρας και μπύρας σε βαρέλι από ουίσκι.

Ποτά και φαγητά για τους πιο απαιτητικούς

Μιλώντας για ουίσκι και τα ποτά που μπορεί να βρει κάποιος στο Broken Clock είναι ιδιαίτερα. Ενώ και το φαγητό ξεχωρίζει. Στο μενού περιλαμβάνονται πίτσες, λουκάνικα, μπέργκερ, πατάτες, σνίτσελ, μέχρι και κότσι. Το Broken Clock προτιμούν εκτός από τους Θεσσαλονικείς που έχουν γίνει θαμώνες και το γεμίζουν καθημερινά, πολλοί τουρίστες επίσης. Το κατάστημα περιλαμβάνεται και στην εφαρμογή Untappd, ένα… Instagram για μπύρες.

Η νέα γενιά στο Broken Clock

Ο κ. Αμπεριάδης που βρίσκεται στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο για περισσότερα από 30 χρόνια, αναφέρει στην Karfitsa ότι πλέον οι πελάτες είναι γνώστες του αντικειμένου και έρχονται στο κατάστημα για κάτι το διαφορετικό. «Ο νέος θέλει μια εναλλακτική πρόταση. Τα παιδιά ψάχνουν και είναι πολύ έξυπνα και ενημερωμένα. Οι παλαιότερες γενιές δεν ήταν τόσο ενημερωμένες», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, θέλει να προσφέρει μια εμπειρία στους πελάτες του και όταν επιστρέφουν σπίτι μετά από την έξοδό τους να έχουν περάσει καλά. Για αυτό και στις βαρελίσιες μπύρες προσφέρει καθημερινά μία συν μία δώρο.

Και εγένετο Broken

Τέλος όμως γιατί Broken Clock; Το όνομα φυσικά προκύπτει από το ιστορικό ρολόι του κτιρίου, το οποίο ακόμη δείχνει την ώρα 11.05. Νονός… του Broken Clock ήταν ένας φίλος του κου. Αμπεριάδη, ο οποίος δεν είχε δει το κτίριο, αλλά όταν του εξήγησε ο επιχειρηματίας την ιστορία του, βρήκε το όνομα μέσα σε λίγα λεπτά!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.