, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Δ. Σιθωνίας: Οικόπεδα σε αναδασωτέα και αρχαιολογική έκταση

Πριν λίγο καιρό, στον παλιό παραλιακό δρόμο Νικήτης Νέου Μαρμαρά στο ύψος της περιοχής Λαγόμανδρα έγινε καταγγελία στο δασαρχείο και στην αρχαιολογική υπηρεσία ότι έπεσαν κομμάτια τσιμέντου που καθιστούσαν το οδικό δίκτυο επικίνδυνο.

Κλιμάκιο του Δασαρχείου έσπευσε στον τόπο προκειμένου να κάνει έλεγχο κι εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει διάνοιξη του δρόμου από οικοπεδούχο το οικόπεδο του οποίου εφάπτονταν στο δρόμο. Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου ζήτησαν την άδεια εργασιών από τον οικοπεδούχο ο οποίος … συμπτωματικά ήταν δικηγόρος στενός συνεργάτης του πρώην δημάρχου Σιθωνίας. Ο δικηγόρος έδειξε έγγραφο υπογεγραμμένο από τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας, σύμφωνα με το οποίο επιτρεπόταν οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου εξαιτίας επαπειλούμενων κατολισθήσεων.

Η βεβαίωση του δήμου όμως δεν έφερε αριθμό πρωτοκόλλου. Με άλλα λόγια δεν ήταν επίσημο έγγραφο που εξήλθε από το Δήμο Σιθωνίας. Το δασαρχείο απευθύνθηκε στην σημερινή διοίκηση του δήμου Σιθωνίας για το αν πράγματι ο δήμος Σιθωνίας εξέδωσε βεβαίωση εργασιών στην περιοχή. Ο σημερινός δήμαρχός της επιβεβαίωσε ότι η βεβαίωση του δικηγόρου υπογεγραμμένη από τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας δεν ήταν επίσημο έγγραφο του δήμου και ότι ουδέποτε ο Δήμος Σιθωνίας δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο που να επέτρεπε τις εργασίες σε περιοχή η οποία είχε χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα και υψηλής αρχαιολογικής σημασίας καθώς επρόκειτο για έκταση η οποία ήταν από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής επί εποχής σιδήρου! Με απλά λόγια επρόκειτο για ψευδή βεβαίωση το οποίο απλώς έφερε την υπογραφή δημάρχου χωρίς όμως αυτό να περάσει από το πρωτόκολλο του δήμου. Σημειωτέον, ότι ο δικηγόρος που είχε την άδεια ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην δημάρχου Σιθωνίας αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσει – και το έπραξε με επιτυχία – μεταξύ άλλων όλες τις υποθέσεις της καταβολής χρημάτων στους προμηθευτές του Δήμου μέσω της διαδικασίας των ληξιπροθέσμων.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά

Οι απευθείας αναθέσεις και ο  … φιλόζωος Δήμαρχος Νέας Προποντίδας

Φαίνεται ότι στους περισσότερους δήμους του Νομού Χαλκιδικής η πρακτική των απευθείας αναθέσεων στο όνομα της πανδημίας, έγινε μάστιγα αποκτώντας – έως και – γραφικό χαρακτήρα. Αν δεν επρόκειτο για διαχείριση δημοσίου χρήματος τότε όλη η θεματολογία θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο υλικό για έναν Ονορέ Ντε Μπαλζάκ!

Πριν από λίγους μήνες μεγάλος δήμος της Χαλκιδικής ανέθεσε απευθείας την προμήθεια λουλουδιών μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να τον καλλωπισμό των γραφείων του δήμου του επικαλούμενος κατεπείγουσα ανάγκη. Άλλος δήμαρχος πάλι, όπως στο Δήμο Προποντίδας δείχνοντας ιδιαίτερη … ευαισθησία στα αδέσποτα, ανέθεσε προμήθεια τροφών αξίας 100.000 ευρώ περίπου στην τελευταία διετία. Είναι βέβαιο ότι οι φιλοζωϊκές στριμώχνονται να τον χρίσουν επίτιμο μέλος…

Και για να μην παρεξηγηθούμε, όχι μόνο δεν είμαστε κατά των αδέσποτων κάθε άλλο, αλλά … αδέσποτα υπήρχαν και πριν χρόνια και θα υπάρχουν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζουμε δεν εμφανίστηκε κάποιος σεισμός ή πυρκαγιά για να καταστρέψει τις ήδη αγορασθείσες ποσότητες.

Φαίνεται πάντως, ότι ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας είναι πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων υπερβαίνοντας τις 1500 μόνο την τελευταία τριετία. Κι επειδή έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην έρευνα, θα επανέλθουμε επί του θέματος προσεχώς, δημοσιεύοντας… λαβράκια.

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς

Η αγαπημένη εταιρία του Δήμου Κασσάνδρας

Φαίνεται ότι η εταιρία, που «εγκαλείται» από τη Δικαιοσύνη με βαρύ μάλιστα κατηγορητήριο κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση της αναβάθμισης των υδρομέτρων στο Δήμο Σιθωνίας είναι πρωταθλήτρια στις ανάληψη προμηθειών και στο δήμο Κασσάνδρας. Είτε με ανοιχτούς διαγωνισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις μόνο επί δημαρχίας Αναστασίας Χαλκιά έχει 103 πράξεις εκατομμυρίων ευρώ. Για να τα λέμε κι όλα αρκετές από αυτές ήταν συνέχεια παλαιότερων συμβάσεων – επίσης πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων – επί δημαρχίας Βασίλη Κυρίτση. Αλήθεια, κυρία Δήμαρχε, πως γίνεται μία και μόνο εταιρία να παίρνει όλους μα όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς ; Και δεν ήταν λίγοι… Καμία άλλη εταιρία δεν μειοδότησε σε κάποιο διαγωνισμό;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA