, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Εδώ Χαλκιδική: «ΣΙΘΩΝΙΑ Α.Ε.» ξε-πουλιέται σε τιμή ευκαιρίας!

Το πελατειακό κράτος στη Σιθωνία καλά κρατεί από την εποχή Τζίτζιου ενώ παράλληλα, με τις ευλογίες της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, το δυσθεώρητο ποσό ανείσπρακτων δημοτικών τελών που ζαλίζει, κινδυνεύει να αποσβεστεί! Η εγκύκλιος 543/4-5-2023 του υπουργείου εσωτερικών, η οποία διευκρινίζει την εφαρμογή του Ν.5027/2023 δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή και αναβολής!

Με λίγα λόγια τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη που δημιουργήθηκαν πριν την 31-12-2018 (στην «χρυσή» εποχή Τζίτζιου δηλαδή), μπορούν να βεβαιωθούν και να εισπραχτούν μέχρι δύο χρόνια μετά την ισχύ του Ν.5027/2023, δηλαδή μέχρι 2-3-2025!

Εκτός από την δυσάρεστη διαπίστωση του υψηλού ελλείματος στα έσοδα από τη νέα διοίκηση του δήμου, το χειρότερο είναι ότι ήδη έχει παρέλθει ο ένας χρόνος από τους δύο, διάστημα στο οποίο μπορούσε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα! Αλλά καμία αντίδραση από την οικονομική υπηρεσία του δήμου! Καμία ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η είσπραξη των τελών στα ταμεία του δήμου! Κι όμως, θυμίζουμε ότι αυτοί οι ίδιοι ήταν που χωρίς καμία αναστολή υπόγραψαν και πλήρωσαν εντάλματα 50 εκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών επί εποχής Τζίτζιου, σε έργα «φαντάσματα», όπως αυτό της υπόθεσης των υδρομέτρων, σήμερα λένε εντελώς ανερυθρίαστα, ότι η είσπραξη των χρωστούμενων τελών στον δήμο δεν είναι δική τους δουλειά!

Και ποιανού δουλειά είναι; Ή μήπως αυτοί δεν έχουν καθήκον να προστατέψουν τον δήμο και τον δήμαρχο, όχι με λόγια άλλα έμπρακτα, με ενέργειες που έχουν αρχή και τέλος, οι οποίες θα φέρουν τα χρωστούμενα στα ταμεία του δήμου; Κύριοι, της οικονομικής υπηρεσίας δεν πρέπει να απολογηθείτε για παραλείψεις ενεργειών κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η μη είσπραξη των τελών; Μήπως εσείς οι ίδιοι, παράλληλα, δεν είχατε ευθύνη για την είσπραξη των μη νόμιμων τελών του Πόρτο Καρράς, και το γνωρίζατε πολύ καλά ότι ήταν μη νόμιμη η είσπραξη, φορτώνοντας έτσι τον δήμο με εκατομμύρια ευρώ τόκους από τις αγωγές που κέρδισε το Πόρτο Καρράς εναντίον του δήμου Σιθωνίας και σήμερα υποχρεούται να τα καταβάλει ο δήμος; Ασφαλώς και δε θέλουμε να πιστέψουμε τι λένε οι κακές «γλώσσες» για τη σκανδαλώδη υπόθεση του Πόρτο Καρράς ότι τάχα έγινε εσκεμμένα η χρέωση των μη νόμιμων τελών από την δημαρχία Τζίτζιου, για να μοιραστεί σε δεύτερο χρόνο μετά την τελεσιδικία των αγωγών το επίδικο ποσό των εκατομμυρίων μεταξύ των εμπλεκομένων! Ωστόσο, η οικονομική υπηρεσία δεν ήταν υπεύθυνη να ελέγξει; Και με τις εισφορές σε χρήμα από την πολεοδομική μελέτη της Μπάρας Παραδείσου, τι γίνεται; Και αυτά θα παραγραφούν, όπως προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις ο Ν. 5027/2023 που προαναφέραμε, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να βεβαιώσει η οικονομική υπηρεσία τις εισφορές εδώ και πάνω από 20 χρόνια;

Ποιανού είναι όλες αυτές «εγκληματικές» παραλείψεις εδώ και δεκαετίες;

Και μετά από όλα αυτά, η κατακαημένη Σιθωνία, η πολύπαθη, ψάχνει 10-15 χιλιάδες ευρώ για τα λειτουργικά καθημερινά της έξοδα! Τέτοια κατάντια, σε ένα από τα πιο πλούσια μέρη της Ελλάδας και γιατί όχι, της Ευρώπης!

Μήπως ήρθε η ώρα να «πέσουν κεφάλια στην οικονομική υπηρεσία» του δήμου Σιθωνίας, όπως έγινε με την υπόδικη διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας; Μήπως ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα που κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, να δουλέψουν επιτέλους για το συμφέρον του δήμου; Εύλογα ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.