, Πέμπτη
20 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Έδρα σπουδών Μ. Αλεξάνδρου, ανάδειξη των πανεπιστημίων Μακεδονίας και Θράκης – Όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη πρυτάνεων στο ΥΜΑΘ (ΦΩΤΟ+Video)

Η ενίσχυση του ρόλου των πανεπιστημίων σε Μακεδονία και Θράκη μέσα από συμπράξεις με τοπικούς φορείς, αλλά και η σύνδεση της αγοράς εργασίας με το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με πρυτάνεις το μεσημέρι της Δευτέρας 10/02.

Οι πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης -ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Φώτης Μάρης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης- βρέθηκαν στο κτίριο διοίκησης και συζήτησαν για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, συζητήθηκαν δύο άξονες προς αυτή την κατεύθυνση. «Το αμέσως προσεχές διάστημα μέσα στην άνοιξη θα δημιουργήσουμε μια εκδήλωση για την προβολή και την ανάδειξη του έργου που παράγεται στον τομέα της γνώσης και της έρευνας των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης», δήλωσε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε πως δεύτερος άξονας αφορά στην ανάγκη για σύνδεση της αγοράς εργασίας με τον χώρο της παραγωγής της γνώσης και της έρευνας.

«Σκοπός της συνάντησης ήταν να διερευνήσουμε τρόπους, δυνατότητες και προοπτικές ώστε να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ένα κέντρο παιδείας. Συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Δικός μας ρόλος είναι να μεταφέρουμε τα αιτήματα ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση κάποιων ζητημάτων», δεσμεύτηκε ο κ. Γκιουλέκας.

Θετικοί στη δημιουργία έδρας σπουδών Μ. Αλεξάνδρου

Αναφορά έγινε και στη δημιουργία μιας έδρας Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης να τονίζει: «Μοιραστήκαμε και ένα κοινό μας όραμα, στη Μακεδονία, στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δε μπορεί παρά να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μια έδρα σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι κάτι που λείπει από τη Μακεδονία και μπορούμε να το κάνουμε. Χαιρόμαστε γιατί έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι πρυτάνεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για μια συνάντηση με κοινό όραμα την ενίσχυση του ρόλου των πανεπιστημίων, επισημαίνοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό που βγαίνει από αυτά, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής.

«Τα πανεπιστήμιά μας και το ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται σε αυτά νομίζω ότι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής. Αποτελούν τον βασικό παράγοντα που έχει συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόσο στο χώρο των τεχνολογιών, όσο και στο χώρο της καινοτομίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρανίδης.

Ενώ ο κ. Φείδας τόνισε τη σημασία του ρόλου της διεθνοποίησης «στον οποίο επενδύουμε όλα τα πανεπιστήμια και πώς θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας».

Ο κ. Μάρης τόνισε από την πλευρά του ότι «τα πέντε πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης είναι παράγοντες συνοχής και ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή της χώρας. Η δραστηριότητά μας συγκλίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές ικανότητες και δεξιότητες των τόπων μας».

Ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπηρετούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και νομίζω ότι μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο δράσεις ενίσχυσης και της εθνικής και της τοπικής οικονομίας».

Ενώ ο κ. Θεοδουλίδης σημείωσε κατά τη δική του τοποθέτηση: «Εγώ εκπροσωπώ ένα πανεπιστήμιο, της Δυτικής Μακεδονίας, με έναν ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, καθώς η περιφέρειά μας περνά τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, πηγαίνοντας προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση. Συζητήσαμε για το ρόλο και τις προκλήσεις του ελληνικού πανεπιστημίου. Σημαντική η σημερινή πρωτοβουλία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.