Είδος προς… εξαφάνιση περίπτερα και ψιλικατζίδικα στη Θεσσαλονίκη
Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Με το πέρασμα των ετών όλο και περισσότερα περίπτερα και ψιλικατζίδικα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη.
Τα μικρά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους ή κρυμμένα μέσα σε στενάκια γειτονιών και τα φωτεινά κιόσκια φορτωμένα με κάθε λογής προϊόντα ένα – ένα εξαφανίζονται. Κατεβάζουν ρολά μην μπορώντας να αντέξουν περαιτέρω μείωση στον τζίρο τους. Η οικονομική κρίση έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα τσουνάμι λουκέτων που τα απόνερα του έχουν επιπτώσεις μέχρι και σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊού να τα «πνίγει» οικονομικά ακόμη περισσότερο.
Χαρακτηριστικά, από το 2020 έως και σήμερα από 1.600 συνολικά περίπτερα και ψιλικατζίδικα που λειτουργούσαν στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν μειωθεί σε 1.300, αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου. Παρότι κατά την διάρκεια των δυο lockdown υπήρχαν οι περιορισμοί μετακίνησης και ιδιαιτέρως στην δεύτερη καραντίνα που απαγορευόντουσαν για μια περίοδο οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι καταναλωτές εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες και όχι από τυχόν ψιλικατζίδικα που μπορεί να υπήρχαν δυο βήματα μακριά από την οικεία τους.
«Η πανδημία αύξησε τον τζίρο σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Στα μικρά σημεία πώλησης έγινε το ακριβώς αντίθετο. Για αυτό αρκετά περίπτερα είχαν αναγκαστεί να κλείσουν την περίοδο των σκληρών lockdown. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να κλείσουν και οριστικά κάποια από αυτά», εξηγεί ο πρόεδρος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον ο κλάδος τους καταγράφει μείωση τζίρου και αυτό αποτυπώνεται και στις εταιρείες που ασχολούνται με την χονδρική και προμηθεύουν τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα. «Όλα είναι μια αλυσίδα. Εφόσον έχουμε μείωση στον τζίρο μας αυτό έχει αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις που μας προμηθεύουν με προϊόντα», αναφέρει.

«Οι νέοι δεν ασχολούνται με τον κλάδο»
Ένα ακόμη σημάδι για τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων και περιπτέρων είναι το γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν στρέφονται στην επαγγελματική δραστηριοποίηση τους στον συγκεκριμένο κλάδο. Τόσο το μεγάλο budget που χρειάζεται πλέον για να ανοίξει κάποιος ακόμη και ένα περίπτερο, αλλά και ο μειωμένος τζίρος που παρατηρείται σε εν ενεργεία επιχειρήσεις του κλάδου δεν καθιστούν δελεαστικό το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης, σημειώνει ο κ. Ιακώβου.
«Παλιά μπορούσες να ανοίξεις ένα περίπτερο με 5.000 ή 10.000 ευρώ, πλέον αυτό δεν γίνεται. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα», σημειώνει ο πρόεδρος και προσθέτει ότι «η νοοτροπία που υπάρχει βοηθάει μόνο τους μεγάλους επενδυτές να μπορέσουν να ανοίξουν μια επιχείρηση του κλάδου μας».
Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο σε κεντρικά σημεία
Πριν από περίπου 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 3.000 ψιλικατζίδικα και περίπτερα. Με τον αριθμό πλέον να έχει πέσει κάτω του μισού, ο κ. Ιακώβου μιλώντας για το μέλλον του κλάδου τονίζει ότι θα είναι δύσκολο. «Υπάρχει σταδιακή συρρίκνωση», λέει. Το φαινόμενο μάλιστα αυτό εντοπίζεται σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης. «Δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να είναι σε καλύτερη κατάσταση ο κλάδος μας», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «στο μέλλον θα μείνουν μόνο κάποια ψιλικατζίδικα και περίπτερα σε κεντρικά σημεία και όσοι έχουν χτίσει μια καλή σχέση με τους πελάτες τους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa