, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Έκλεψε τις εντυπώσεις το αστικό λεωφορείο υδρογόνου που «πάρκαρε» στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+Video)

Έφτασε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο αστικό Λεωφορείο υδρογόνου που κινείται με μηδενικές εκπομπές του άνθρακα και αποφεύγει πλήρως τα οξείδια του αζώτου και των αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι εξελίξεις στον τομέα της κινητικότητας, της καθαρής ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου και η επιδεικτική λειτουργία ενός λεωφορείου υδρογόνου, καθώς και ενός τρέιλερ ανεφοδιασμού υδρογόνου σε πραγματικές συνθήκες παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη (21/5) στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης – ΟΣΕΘ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης –  ΟΑΣΘ, πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, με θέμα «Hydrogen Mobility Info Day at AUTH, 3οJIVE Roadshow».

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς να δουν από κοντά την καθημερινή λειτουργία ενός αστικού λεωφορείου, το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά υδρογόνο για τη μετακίνησή του, να αντληθούν στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία, την κατανάλωση και τον ανεφοδιασμό του και να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη από τη χρήση του υδρογόνου ως μορφή καθαρής ενέργειας.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας τόνισε «Το ΑΠΘ ως ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας είναι βασικός κόμβος έρευνας καινοτομίας και τεχνολογίας που υποστηρίζει δράσεις όπως αυτό το επίτευγμα του λεωφορείου υδρογόνου που θα αποτελέσει μια σημαντική λύση για τις απαιτήσεις που έχει η κλιματική κρίση για να βαδίσουμε σε ένα μέλλον πράσινο και καθαρό όπως μας απαιτεί η ΕΕ και οι υποχρεώσεις μας».

Ο καθηγητής του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του ΑΠΘ, Λεωνίδας Τζαχρίστος ανέφερε «Σήμερα επιδεικνύουμε ένα λεωφορείο και ένα αυτοκινητο που χρησιμοποιούνε υδρογόνο. Το υδρογόνο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις μεταφορές. Θέλουμε να δείξουμε ως τμημα μηχανολόγων ότι η τεχνολογία υπάρχει που μπορεί να αξιοποιήσει ένα τέτοιο καύσιμο. Ευελπιστούμε ότι συντομα θα είναι μια μορφή ενέργειας την οποια θα την χρησιμοποιούμε μέσα στην καθημερινότητα μας, χωρίς να ρυπαίνουνε το περιβάλλον, χωρίς να επιδεινώνουμε το αέριο θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή και νομίζουμε ότι η σημερινή εκδήλωση μπορεί να δείξει στην τοπική κοινωνία ότι λύσεις υπάρχουνε και ότι χρειαζόμαστε τώρα κάποια γενναία βήματα για να προχωρήσουμε σε αυτές τις λύσεις. Για να προωθήσουμε την τεχνολογία υδρογόνου θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη υποδομή ώστε να διατίθεται το υδρογόνο, υπάρχουνε ελληνικές εταιρίες, οι οποίες βρίσκονται και στον χώρο σήμερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας είπε « Η συγκυρία είναι η θετικότερη μετά το γεγονός της χθεσινής κυκλοφορίας των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων.Μαζί με το υπουργείο τον ΟΣΥ τον ΟΑΣΑ έχουμε σχεδιάσει τον νέο διαγωνισμό του 2027 όπως ακούστηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χθες σκοπεύουμε το επόμενο βήμα να είναι απόλυτα καθαρό στην αστική συγκοινωνία γιατι πραγματικά έχει κουραστεί ο επιβάτης και ο πολιτης από τους ρύπους με σας στις πόλεις μας. Η Θεσσαλονίκη μαζί με τον ΟΑΣΘ κάνει βήματα προόδου θεωρώ ότι το λεωφορείο του υδρογόνου θα στηρίξει αυτόν τον βηματισμό για ακόμη καλύτερες ημέρες στην αστική συγκοινωνία που ξεκίνησαν χθες με τα ηλεκτροκίνητα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και τα οποία έχουμε βάλει στην κυκλοφορία μέσα σε χρόνο ρεκόρ».

Ο κ Τόσκας μίλησε για το ενιαίο εισιτήριο και τόνισε ότι μαζί με το υπουργείο και τους αναδόχους κάνουν έναν αγώνα δρόμου ώστε με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ να τεθεί σε εφαρμογή

Στην συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου τόνισε «Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος και με αυτό θα εξυπηρετήσουμε τους επιβάτες στην Αθήνα Το επόμενο διάστημα θα έχουμε δυο λεωφορεία υδρογόνου και πριν από μια εβδομάδα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την δημιουργία πρατηρίου υδρογόνου στην Αθήνα».

Τέλος, ο μηχανολόγος μηχανικός, Νικόλαος Ντάβος επισήμανε «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε το λεωφορείο υδρογόνου μέσω του προγράμματος που έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Από τις 17 του μήνα έχει έρθει το λεωφορείο υδρογόνου στη χώρα μας. Θα ακολουθήσει διαδρομή από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αθήνα και Πάτρα. Θα δοκιμαστεί από τους φορείς που λειτουργούν τα λεωφορεία στις τέσσερις αυτές πόλεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται από τον ΟΑΣΘ και τον οσεθ. Επομένως θα δούμε όλες αυτές τις ημέρες πώς λειτουργεί ένα λεωφορείο υδρογόνου στη χώρα μας, με τι κατανάλωση, ποια χαρακτηριστικά έχει και πως τα λεωφορεία με μηδενικούς ρύπους επιδρούν στην καθημερινότητα μας και στην καθημερινότητα της πόλης. Έχουν αθόρυβο κινητήρα, όπως και τα ηλεκτρικά. Έρχονται να συμπληρώσουν και να δείξουν ότι το πράσινο μέλλον στις μεταφορές έρχεται να γίνει με το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια.Γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού έργου που λέγεται chive και έχει κάνει διάφορα workshop, αυτό είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Ήταν αρκετά δύσκολο να γίνει ο συντονισμός όλης της προσπάθειας. Μας πήρε περίπου έξι μήνες για να το κάνουμε πραγματικότητα.Μιλάμε για μια πράσινη, για μια καθαρή τεχνολογία. Το λεωφορείο κινείται ηλεκτρικά αθόρυβα. Σε σχέση με αυτά που λειτουργούν με μπαταρία έχει το πλεονέκτημα ότι βγάζει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Περίπου 600 χιλιόμετρα. Με χαμηλό κόστος. Ανεφοδιαζεραι γρήγορα μέσα σε ένα τέταρτο. Επιπλέον είναι πολύ μικρότερο το βάρος του. Ένα από τα πλεονεκτήματα των οχημάτων με υδρογόνο είναι ότι δε χρειάζεται να κουβαλούν πολύ βάρος. Δεν είναι μια καινούργια τεχνολογία. Το συγκεκριμένο λεωφορείο κυκλοφορεί στη Γερμανία εδώ και 4-5 χρόνια. Χρειαζόμαστε όμως τις αντίστοιχες υποδομές. Σταθμούς παραγωγής και εφοδιασμού υδρογόνου, τα οποία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν στη χώρα μας προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν. Νομίζω πως μέσα στο 2026-2027 θα καταφέρουμε να έχουμε τα πρώτα λεωφορεία υδρογόνου στη χώρα. Είναι μια ακριβή επένδυση. Το κόστος των λεωφορείων αυτών είναι στα 600.000 ευρώ, αλλά αν σκεφτούμε ότι αυτό το λεωφορείο αντικαθιστά ένα πετρελαίου με μπαταρίες, νομίζω ότι θα γίνεται όλο και οικονομικότερη και η αγορά και η λειτουργία τους. Πρέπει να δημιουργηθεί η παραγωγή και τότε θα αρχίσει να πέφτει το κόστος του.Ως καύσιμο το κόστος είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα 10 ευρώ το κιλό. Το λεωφορείο γεμίζει με 37 περίπου κιλά. Θεωρούμε ότι στα 370 ευρώ κοστίζει το γέμισμα και κάνει περίπου 600 χιλιόμετρα. Δεν είναι οικονομικό ακόμα όμως βλέπουμε ότι με την εκβιομηχάνιση θα μειώνεται και το κόστος».

Να υπογραμμιστεί ότι Το 3ο JIVE Roadshow θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2024 και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως, η Κοζάνη, η Αθήνα και η Πάτρα, ενώ στη συνέχεια η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.