, Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Εκλογές: Υποψήφιοι σε …διπλό ταμπλό!

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Τελικά πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές; Την ώρα που αρκετοί προσπαθούν να μαντέψουν την πιθανή ημερομηνία της κάλπης, τόσο και γίνονται σενάρια και «ζυμώσεις» για μεταπήδηση εν ενεργεία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της Θεσσαλονίκης στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. 

Περιφέρεια, δήμοι και Βουλή θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» όσον αφορά τους υποψήφιους καθώς δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που κατά το παρελθόν ξεκίνησαν είτε από τα έδρανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είτε από δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και έκαναν το μεγάλο βήμα για τη Βουλή. Η’ τουλάχιστον το προσπάθησαν…

Κι αυτή τη χρονική περίοδο στα «πηγαδάκια» είναι αρκετά τα ονόματα αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων που παίζουν «δυνατά» για να στελεχώσουν τα κομματικά ψηφοδέλτια. Βέβαια, από τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η ημερομηνία των εκλογών όλα παραμένουν σενάρια ή επιθυμία κάποιων εκ των υποψηφίων.

Για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ακούγονται τα ονόματα της Βούλας Πατουλίδου και του ‘Αγγελου Χαριστέα. Πρόκειται για πολύ ισχυρά «βέλη» που σίγουρα θα ήθελε το κόμμα να έχει στη «φαρέτρα» του. Οι ίδιοι βέβαια κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και σε όλες τις συνεντεύξεις τους δηλώνουν πως προτεραιότητα τους είναι οι υποχρεώσεις που έχουν ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης η πρώτη και ως αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δεύτερος.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, δέχεται κρούσεις για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Γιος πρώην δημάρχου, ο κ.Δημητριάδης είχε στηρίξει κατά την εσωκομματική διαδικασία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν από τους πρωτεργάτες στην πόλη όσον αφορά την εκλογή του στην προεδρία.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης, ωστόσο φαίνεται πως πολύ δύσκολα και οι δύο θα αποφασίσουν να ασχοληθούν και πάλι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής παρατάξεων (η κ.Νοτοπούλου στον δήμο Θεσσαλονίκης και ο κ.Γιαννούλης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) φαίνεται πως τους βοήθησε να μαζέψουν σταυρούς και να εκλεγούν άνετα βουλευτές το 2019.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σίγουρη η υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Αντώνη Σαουλίδη, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη κάνει επαφές με το νέο πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, και «τρέχει» την προεκλογική του καμπάνια. Ωστόσο, για το ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν αρκετοί ακόμη διεκδικητές από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ  αυτών, ο επικεφαλής της παράταξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης.

Ο γιατρός κ.Παπαστεργίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει υψηλά ποσοστά αν και ο ίδιος δεν κάνει …κουβέντα για ενδεχόμενη υποψηφιότητα ακόμη κι αν ερωτάται από δημοσιογράφους. Όσον αφορά τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης κ.Λεκάκη δέχεται πιέσεις να κατέβει υποψήφιος και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Το σίγουρο είναι πως μία υποψηφιότητα του θα «ταράξει» τα νερά και θα κόψει ψήφους από αρκετούς συνυποψηφίους του.

Έως αυτή την ώρα φαίνεται πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεβασμένα τα ποσοστά και εκλογή δύο βουλευτών. Μέσα στα ονόματα που επίσης επιθυμούν να κατέβουν υποψήφιοι και κάνουν διερευνητικές είναι δύο αντιδήμαρχοι από περιφερειακούς δήμους: η Χαρά Αμανατίδου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Παύλου Μελά και ο Κωνσταντίνος Σωτηράκης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Κι αντίστροφα… από τη Βουλή υποψήφιοι στους δήμους

Ωστόσο, επειδή τα «δοχεία» λειτουργούν και αντίστροφα δεν είναι λίγοι οι πρώην υπουργοί ή βουλευτές που αποφασίζουν να αφήσουν οριστικά τα έδρανα του Κοινοβουλίου και να καθίσουν σε αυτά των δήμων ώστε να «μεταφέρουν» τις γνώσεις τους με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ξεχωρίζει ο Γιώργος Ορφανός, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος το 2019 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και έχασε την είσοδο στον β’ γύρο από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα για περίπου 500 σταυρούς. Ο κ.Ορφανός, βουλευτής επί χρόνια της ΝΔ, έχει ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητα του στις δημοτικές εκλογές του 2023 για τη διεκδίκηση του κεντρικού δήμου. 

Από την άλλη, είναι ο Σπύρος Βούγιας. Πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που κατέβηκε επίσης τρεις φορές υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πλέον θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί και από την αυτοδιοικητική δράση, ανοίγοντας το δρόμο σε νέους υποψηφίους. Ο κ.Βούγιας έχει δηλώσει πως δεν θα βρίσκεται το όνομα του σε ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023, αλλά θα στηρίξει μία νέα προσπάθεια.

Στην ίδια παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» με τον κ.Βούγια, κατέβηκε και ο Νίκος Νυφούδης, πρώην βουλευτής με το Ποτάμι. Ο επιχειρηματίας, Νίκος Νυφούδης, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη ψήφο των πολιτών της Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.