07:20, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Ένα «εκκολαπτήριο» για μικρούς εφευρέτες στο Κολλέγιο Ανατόλια

Ένα «εκκολαπτήριο» για μικρούς εφευρέτες έχει δημιουργήσει το κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας, έγιναν τα εγκαίνια του «Anna Papageorgiou STEM Center», τα οποία είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα αυτόνομο κτίριο αφιερωμένο αποκλειστικά στην εκμάθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των ΗΠΑ USAID/ASHA, του «Ιδρύματος Παπαγεωργίου», των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, εταιριών, αποφοίτων, γονέων, ιδιωτών και οργανισμών.

Ενδεικτικά, ένα από τα προγράμματα που υλοποιούνται στο κέντρο είναι η «Greco Racers F1 in schools». Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, μία ομάδα μαθητών του Κολλεγίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φετινό παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού «F1 in Schools». Οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μία μινιατούρα οχήματος φόρμουλα 1, η οποία θα «τρέξει» στον τελικό.

«Ο τρόπος εκπαίδευσης πρέπει να αλλάξει. Τα παιδιά στο κέντρο μας μαθαίνουν στην πράξη να ασχολούνται με την τεχνολογία, να πειραματίζονται, να ερευνούν και να συνεργάζονται όλα μαζί», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Πάνος Βλάχος. Ο ίδιος επισήμανε ακόμα πως στα προγράμματα του κέντρου «Anna Papageorgiou STEM Center» έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν παιδιά από όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κτίριο, εμβαδού 950 τετραγωνικών μέτρων, είναι καινοτόμα σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές εναέριων ρύπων. Επίσης, είναι κατασκευασμένο ώστε να αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό του «αποτύπωμα» να είναι πολύ μικρό!