fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Έντονες αντιδράσεις επαγγελματιών για το άτυπο πλαφόν 10 ευρώ στα αμνοερίφια – «Δεν γίνεται να βγουν κάτω από 14 ευρώ» (ΦΩΤΟ+Video)

Φωτογραφία Eurokinissi

Έντονη είναι η αντίδραση των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών στις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα να πωληθεί το αρνί και το κατσίκι στα 10 ευρώ το κιλό φέτος το Πάσχα, καθώς υποστηρίζουν ότι τίθεται ένα άτυπο πλαφόν, την ίδια ώρα που θα γίνει προσπάθεια στα κρεοπωλεία να διατηρηθεί η τιμή του αμνοεριφίου κάτω από 15 ευρώ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, οι επαγγελματίες τόνισαν την αντίθεσή τους στην συμπερίληψη του αμνοεριφίου στο Καλάθι του Πάσχα που έκανε «πρεμιέρα» σήμερα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.

«Το κράτος έχει ήδη βάλει ένα άτυπο πλαφόν, παράτυπο για μένα στα 10 ευρώ. Ελπίζουμε ότι η τιμή στα αμνοερίφια θα μείνει κάτω από 15 ευρώ. Με βάση την εμπειρία μου, πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 14 ευρώ. Προσπαθούμε με τις “πλάτες” του κρεοπώλη να το κρατήσουμε το ανώτερο 15 ευρώ. Ό,τι πωλείται κάτω από 14 ευρώ είναι είτε ελληνοποιημένο ή ξένο ή ό,τι έχει μείνει από το Πάσχα των Καθολικών σε καταψύξεις και θα βγει τώρα στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός μάς είπε ότι το αρνί και το κατσίκι θα έχει “ταβάνι” τα 10 ευρώ. Έχει κάνει συμφωνία με μεγάλες αλυσίδες. Δεν ξέρουμε ούτε από πού θα τα προμηθευτούν, ούτε την ποιότητα. Ξέρουμε μόνο μια τιμή. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη θέτει άτυπα πλαφόν, χαλώντας όλη την αγορά. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος και αυτό θα αποκαλυφθεί τις επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή για να φέρουμε το καλύτερο και ποιοτικότερο αρνί και κατσίκι της αγοράς στο τραπέζι του καταναλωτή».

Μάλιστα τόνισε πως λόγω οικονομικής δυσχέρειας ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να αγοράσει φθηνότερο κρέας για το τραπέζι του, χωρίς να γνωρίζει την ποιότητα. «Βγάζουμε ίσως και το καλύτερο αρνί της Μεσογείου και έχουμε φτάσει να το τρώμε Πάσχα, Χριστούγεννα και δεκαπενταύγουστο», σημείωσε.

Ο κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος υπογράμμισε από την πλευρά του πως τα αμνοερίφια θα πωληθούν στους κρεοπώλες από 7,50 μέχρι 9 ευρώ το κιλό, με μέση τιμή τα 8 ευρώ. «Οι κτηνοτρόφοι δεν είμαστε αυτοί που ορίζουμε τις τιμές έτσι κι αλλιώς. Τις τιμές ορίζει η αγορά και συνήθως οι χονδρέμποροι», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.

«Έχουμε χάσει το 35% του εισοδήματος λόγω των μειώσεων των επιδοτήσεων το προηγούμενο διάστημα. Το 17% του εισοδήματος κάθε κτηνοτρόφου έχει χαθεί», σημείωσε, τονίζοντας και τα υψηλά κόστη παραγωγής. Διερωτήθηκε πάντως γιατί να γίνει διατίμηση στα αμνοερίφια και όχι στην ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος έκανε λόγο για εμπαιγμό των καταναλωτών. «Φέτος θα έχουμε το πιο ακριβό Πάσχα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χρονιές. Οι τιμές των προϊόντων σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ θα είναι αυξημένα σε ποσοστό 6%. Μέχρι πέρυσι δινόταν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες η επιταγή ακριβείας ή το επίδομα του Πάσχα, όπως δινόταν και το market pass».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος έδωσε το παρών στη συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι οι τιμές θα πρέπει να καθορίζονται από το υπουργείο, μετά όμως από συνεννόηση με τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.