fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Επιχείρηση Καθαριότητα: Part 2 – Προχωράει το σχέδιο της διοίκησης Αγγελούδη για «Kαθαρή Θεσσαλονίκη»

Στο επόμενο βήμα της δύσκολης αποστολής με την κωδική ονομασία «Καθαρή Θεσσαλονίκη» προχωρά η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Οι πρώτοι δύο μήνες ήταν αφιερωμένοι αποκλειστικά στην προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος με τα σκουπίδια και τα ογκώδη αντικείμενα που είχαν κυριεύσει δρόμους και πεζοδρόμια του κεντρικού δήμου.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή θεωρεί πως η υπόθεση με τα ογκώδη βαίνει καλώς, προχωρά πλέον στο …part2. Η κίνηση που θα ακολουθήσει είναι το «τεμάχισμα» της πόλης σε 24 γειτονιές, ώστε η κάθε μια από αυτές να διαθέτει τον δικό της Επόπτη Καθαριότητας.

Οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καταγγελίες και παράπονα στους Επόπτες όχι μόνο για τα σκουπίδια, αλλά για το πράσινο, το δημόσιο χώρο, την αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Παράλληλα, σχεδιάζεται τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας ώστε να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες και να μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ασυνείδητους παραβάτες.

Οι γειτονιές έχουν ήδη χωριστεί ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό τους. Ειδικότερα πρόκειται για: 1) Αριστοτέλους, 2) Λευκός Πύργος, 3) Καμάρα – Ροτόντα, 4) Διοικητήριο, 5) Άνω Πόλη – Επταπύργιο, 6) Σαράντα Εκκλησιές, 7) Παναγία Φανερωμένη, 8) Ξηροκρήνη, 9) Γιαννιτσών – Σταθμός, 10) ΦΙΞ – Λαχανόκηποι, 11) Αγία Τριάδα, 12) Ιπποκράτειο – Φάληρο, 13) Ανάληψη – Μπότσαρη, 14) Μαρτίου, 15) Ντεπώ, 16) Βούλγαρη – Κηφισιά, 17) Νέα Ελβετία, 18) Τροχιοδρομικά, 19) Χαριλάου, 20) Κάτω Τούμπα, 21) Παπάφη, 22) Άνω Τούμπα, 23) Μαλακοπή και 24) Τριανδρία.

Για την κάθε γειτονιά έχει διαμορφωθεί ξεχωριστός χάρτης ώστε να γνωρίζει ο Επόπτης που θα αναλάβει τα όρια, την έκταση, τον πληθυσμό αλλά και τη φυσιογνωμία. Η κάθε συνοικία έχει πληθυσμό από 10.000 – 25.000 κατοίκους και εύρος έκτασης μεταξύ των 500 και 1.000 στρεμμάτων ώστε να γίνεται καλύτερα η δουλειά.

713 τόνοι ογκωδών μαζεύτηκαν σε 50 ημέρες!

Τα ογκώδη αντικείμενα πεταμένα σε όλη την πόλη αποτέλεσαν μάστιγα το προηγούμενο διάστημα. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν 713 τόνοι από μπάζα, πεταμένα έπιπλα, κουφώματα, στρώματα και διάφορα άλλα αντικείμενα από 3.510 σημεία της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης το μεγάλο «ντου» έγινε τον Γενάρη όπου μαζεύτηκαν 459 τόνοι ογκωδών από 2.139 σημεία, ενώ έως τις 19 Φλεβάρη σηκώθηκαν άλλοι 254 τόνοι από 1.372 τοποθεσίες.

Στους παραπάνω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνεται η επιχείρηση που στήθηκε στην οδό Ρωξάνης, γνωστό σημείο στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου «ολημερίς καθαρίζεται και το βράδυ ξαναγεμίζει», και από όπου συγκεντρώθηκαν επιπλέον 100 τόνοι μπαζών και ογκωδών αντικειμένων.

Πλέον, η Τριανδρία έχει καθαρίσει, όπως επίσης η Άνω Πόλη και τα κλασικά σημεία στην Ολυμπιάδος, περιοχές όπου παραμένουν ωστόσο σε συνεχή επιτήρηση για να μην επαναληφθούν εικόνες του παρελθόντος.

Η 4η και 5η Κοινότητα είναι σε μια κανονική ροή και όλα τα αιτήματα των δημοτών για ογκώδη μπορούν να εξυπηρετηθούν εντός 24 ωρών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραπάνω δημοτικές ενότητες, Ντεπώ, Χαριλάου και Τούμπα, που αποτελούν και τις πολυπληθέστερες, ήταν αυτές που παρουσίαζαν το εντονότερο πρόβλημα από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και έπειτα.
Ειδικότερα είχαν χαρακτηριστεί ως σημεία «μαμούθ» λόγω του μεγάλου όγκου των ογκωδών οι περιοχές Παπάφη με Λαχανά, Βελισσαρίου με Παρασκευοπούλου, Χαριλάου Τρικούπη, Ξενοφώντος, Μητροπούλου, Πλουτάρχου κ.α.

Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει βρει το ρυθμό του, ενώ στο Β’ διαμέρισμα έγινε συντονισμένη δουλειά και τα περισσότερα πεταμένα αντικείμενα μαζεύτηκαν. Και σε αυτή την πλευρά της πόλης απαιτείται επιτήρηση και τακτική ροή στην άρση.

Στ.Αγγελούδης: Πρόστιμα σε όσους πετούν ογκώδη χωρίς να ενημερώνουν τον Δήμο

Νέο «όπλο» ρίχνει στη μάχη ο δήμος Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πέρα από τη διαδικτυακή εφαρμογή «Βελτιώνω την Πόλη μου», όπου οι κάτοικοι ανεβάζοντας φωτογραφίες ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, έρχεται και ένα πενταψήφιο call center.

‘Εξι στελέχη του δήμου θα δίνουν σε real time απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών και θα ενημερώνουν για τον χρόνο υλοποίησης και απομάκρυνσης των ογκωδών.

«Τον καθαρισμό της πόλης θα διαδεχθεί η αυστηροποίηση των προστίμων γι αυτούς τους λίγους, τους ασυνείδητους, που θα συνεχίζουν να πετούν αντικείμενα στους δρόμους χωρίς να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του δήμου», είναι το μήνυμα που στέλνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
«Αφού κάναμε ανάταξη στο θέμα των ογκωδών και αφού είδαμε βελτίωση σε μεγάλο βαθμό στους πράσινους και μπλε κάδους προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι το σχέδιο με τις 24 γειτονιές και τον Επόπτη Καθαριότητας», προσθέτει ο δήμαρχος.

Στην προσπάθεια του δήμου για ανάταξη του δημόσιου χώρου ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρει και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μετά από συμφωνία του ίδιου του δημάρχου με τον πρόεδρο, Μιχάλη Γεράνη. Ο ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει απομάκρυνση ογκωδών από τους δρόμους με δικά του συνεργεία, γλιτώνοντας έτσι τον δήμο από εργατοώρες αλλά και χρήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.