, Παρασκευή
21 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Επιχείρηση «Λητώ»: Την παραπομπή 24 σε δίκη προτείνει η εισαγγελέας

Την παραπομπή 24 κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας, προς το δικαστικό συμβούλιο, για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων που αποκάλυψε, τον Σεπτέμβριο του 2019,  η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛΑΣ,  στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι μια μαιευτήρας – γυναικολόγος, ένας δικηγόρος, μια μαία, άλλες 11 γυναίκες και 10 άνδρες, κατά πλειοψηφία βουλγαρικής υπηκοότητας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Όπως προέκυψε από την έρευνα των διωκτικών αρχών, οι παραπάνω φέρονται πως είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με τις δύο από τις γυναίκες να κατέχουν ηγετική θέση. Τα μέλη φέρονται πως μεσολαβούσαν και μετέφεραν εγκύους  για να γεννήσουν στην Ελλάδα και να δώσουν τα παιδιά τους σε υιοθεσία, έναντι αμοιβής  ή έπειθαν γυναίκες να πωλήσουν τα ωάρια τους. Οι πράξεις τελέστηκαν από τον Ιούλιο του  2016 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2019 ενώ εμπλέκονται συνολικά 62 άτομα, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Απαλλαγή κατηγορουμένων

Προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας προτείνει:  Να μην γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις  που αφορούν 12 κατηγορούμενους ενώ ζητάει την παραπομπή τους  για άλλα περιστατικά. Την  εξ ολοκλήρου απαλλαγή άλλων 11 κατηγορουμένων για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τη μεσολάβηση στις υιοθεσίες. Την απαλλαγή  6 κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και τριών γιατρών, για ηθική αυτουργία σε εμπορία ανθρώπων και μεσολάβηση σε αγοραπωλησία γενετικού υλικού, που φέρεται ότι έγινε στη Θεσσαλονίκη, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2019. Την απαλλαγή δύο κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και μιας δικηγόρου, για παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία ανηλίκων,  από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο  του 2019.

Η δικογραφία διαχωρίστηκε για τις πλημμεληματικές πράξεις της παροχής κατ’ επάγγελμα μεσιτικών υπηρεσιών με οποιοδήποτε αντάλλαγμα για την απόκτηση τέκνων μέσω παρένθετης μητέρας. Επιπλέον, κατόπιν έκδοσης διατάξεων της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σχηματίστηκε άλλη δικογραφία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που αφορά του δύο πρώτους κατηγορούμενους.

25 νεογέννητα έναντι αμοιβής   

Όπως αναγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, κατά την έρευνα των διωκτικών αρχών διαπιστώθηκαν: Συνολικά 25 περιπτώσεις μεσολάβησης σε παράδοση παιδιού προς υιοθεσία, από τις οποίες οι 22 ήταν τετελεσμένες και οι 3 σε απόπειρα. Συνολικά 24 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών, με σκοπό την αφαίρεση ωαρίων, από τα μέλη της οργάνωσης που αποκόμισε  παράνομα αδιευκρίνιστο περιουσιακό όφελος. Οι δότριες ήταν  Βουλγάρες και Ελληνίδες που βρίσκονταν σε οικονομική ένδεια, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή επιβίωσης ενώ αναγκάζονταν  να επαιτούν ή να εκδίδονται για να καταφέρουν να επιβιώσουν.  

Σχετικά με την παράβαση περί της  υιοθεσίας ανηλίκων, εμπλέκονται συνολικά 26 Βουλγάρες βιολογικές μητέρες, γεννημένες από το 1980 έως το 1998, οι οποίες  γέννησαν και πούλησαν τα παιδιά τους, κυρίως το 2019. Οι εμπλεκόμενοι φρόντιζαν   να δώσουν αντί μερικών χιλιάδων ευρώ νεογέννητα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες με τη συγκατάθεση της βιολογικής μητέρας η οποία λάμβανε αμοιβή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δράση της εγκληματικής ομάδας επεκτεινόταν στη στρατολόγηση γυναικών και εκτός Βουλγαρίας, κυρίως γυναικών ημεδαπών, αλλά και αλλοδαπών Γεωργιανής, Αλβανικής και Ρομά καταγωγής που διέμεναν μόνιμα η περιστασιακά στην Ελλάδα.  Τα μέλη της οργάνωσης τις μετέφεραν επίσης στις Κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έτσι ώστε να αποτελέσουν δότριες ωαρίων, έναντι αμοιβής.

Κατά την αστυνομική έρευνα, με την κωδική ονομασία «Λητώ», προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν συστηματικά: Στη μεσολάβηση σε παράνομες υιοθεσίες τέκνων, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Στην εμπορία ανθρώπων, με σκοπό την αφαίρεση και πώληση γενετικών κυττάρων (ωαρίων). Στη μεσιτεία για την απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας. Στην δικογραφία γίνεται λόγος για «βιομηχανοποίηση γεννήσεων, στο πλαίσιο εκμετάλλευσης του θεσμού της εξωιδρυματικής υιοθεσίας» καθώς το κύκλωμα «προσέφερε παιδιά κατά παραγγελία, βασιζόμενο στην ευάλωτη θέση των βιολογικών γονέων λόγω ένδειας και την φυσική και κατανοητή ανάγκη των ανάδοχων γονέων να αποκτήσουν τέκνα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.