ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Εθνικές εκλογές: 3/4 νέους δεν ταυτίζονται με τα υπάρχοντα κόμματα – 45% δηλώνει απογοήτευση μετά την ψήφο του (ΦΩΤΟ+Video)

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
18/10/2023
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι νέοι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης

Άνοιγμα κάλπης για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα της Αττικής, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Απογοήτευση και ανησυχία επικρατεί στους νεαρούς ψηφοφόρους 18-29 ετών που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023 και συμμετείχαν στην πανελλήνια δημοσκόπηση της εταιρίας Ierax Analytix, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Dukakis Center.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη πανελλαδικά από τις 4-14 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν 524 νέοι παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Thessaloniki TechLab, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έδειξαν ξεκάθαρα ότι η νέα γενιά επιζητά μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Μόλις ένας στους δέκα νέους νιώθει ικανοποίηση μετά από τις εκλογές

Συγκεκριμένα, το 45% νιώθει απογοήτευση με το εκλογικό αποτέλεσμα, το 21% αδιαφορία, το 20% νιώθει ελπίδα και μόλις το 11% νιώθει ικανοποίηση. «Οι νέοι πηγαίνουν να ψηφίσουν με ένα αίσθημα καθήκοντος, με έναν ενθουσιασμό για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτή τη φορά υπήρξε μια απογοήτευση από το αποτέλεσμα, όχι τόσο για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όσο για τη διαφορά. Νιώθουν ότι αυτή η λευκή επιταγή δεν τους αρέσει πολύ», ανέφερε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, προσθέτοντας ότι οι νέοι θα ήθελαν μια πιο ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Από τους ερωτηθέντες, το 55% ψήφισε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ένας στους πέντε που δεν προσήλθαν στον γύρο των επαναληπτικών εκλογών απάντησε πως απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα και για αυτό δεν ψήφισε δεύτερη φορά.

Νιώθουν δυσαρέσκεια – Δεν ταυτίζονται με τα υπάρχοντα κόμματα

Για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το 71% των ερωτηθέντων νιώθει δυσαρέσκεια, το 21% νιώθει ουδέτερα συναισθήματα και μόλις το 8% ικανοποίηση. Αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, οι νέοι νιώθουν έλλειψη εκπροσώπησης και ταύτισης. Το 73% των ερωτηθέντων νιώθουν πως δεν ταυτίζονται με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, το 17% δηλώνει πως ταυτίζεται ενώ ένα 10% απαντά «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Related Post

Μυσταγωγικοί αγώνες δρόμου στο δάσος με λαογραφικό χαρακτήρα – Επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά τα Sohos Mountain Games

Αθώος κρίθηκε 24χρονος για ερωτική επαφή με 25χρονη με νοητική υστέρηση

Ηλιόλουστη βόλτα στη γιορτή των χειροποίητων προϊόντων στο Τόξο της ΧΑΝΘ (ΦΩΤΟ+Video)

Βανδάλισαν με μουτζούρες το μνημείο του Λυγγερίδη στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+Video)

«Οι νέοι θα ήθελαν ανθρώπους που να καθρεφτίζονται μαζί τους. Ανθρώπους που να ακούν τη φωνή τους και να ενδιαφέρονται για τα δικά τους προβλήματα. Νιώθουν ότι ένας άνθρωπος 55-60 ετών δύσκολα καταλαβαίνει τις προκλήσεις που έχει ένας άνθρωπος στα 20-25. Υπάρχει τεράστια ηλικιακή διαφορά, η οποία κάνει έναν νέο άνθρωπο να νιώθει πως δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν το μέλλον του», συμπληρώνει ο κ. Λαλάτσης. Μικρές διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν και ανά φύλο, καθώς οι γυναίκες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν να είναι πιο πολιτικά ενεργές αλλά οι άντρες δείχνουν πιο θυμωμένοι.

Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας συζητήθηκαν οι λόγοι που κινητοποιούν τους νέους πολιτικά ή τους αποθαρρύνουν αντίστοιχα, οι πηγές πληροφόρησής τους και ο ρόλος των social media, οι θέσεις τους για τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι καθώς και το ζήτημα της αποχής.

«Νιώθουν έλλειμμα αντιπροσώπευσης»

Η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευτυχία Τεπέρογλου βρισκόταν ανάμεσα στους ομιλητές και επεσήμανε κι εκείνη, ερωτηθείσα για το ζήτημα της αποχής πως «ο βασικότερος λόγος απαξίωσης της πολιτικής σκηνής από τους νέους είναι ότι νιώθουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα αντιπροσώπευσης. Δεν πιστεύουν ότι οι πολιτικοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κόμματα μπορούν να τους εκπροσωπούν».

Πρόσθεσε όμως ότι οι νέοι έχουν άποψη για τα πολιτικά και είναι θέματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα: «Υπάρχει ένα ενδιαφέρον στους νέους για την πολιτική, το οποίο όμως δεν μετακυλιέται σε συγκεκριμένες κομματικές επιλογές και σε υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής. Δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά είναι αδιάφορη για την πολιτική. Μπορεί να συμμετέχουν σε άλλες μορφές πολιτικής δράσης, μπορεί για παράδειγμα να κινητοποιούνται. Δείχνουν μια ευαισθησία για διάφορα πολιτικά θέματα, όπως η παιδεία, τα εργασιακά και η οικονομία».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του Dukakis Center του American College of Thessaloniki, David Wisner και ο Public opinion and data analyst, European Parliament, Gonzalo Velasco Monasterio. Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος.

Tags: Θεσσαλονίκη
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Μυσταγωγικοί αγώνες δρόμου με λαογραφικό χαρακτήρα – Επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά τα Sohos Mountain Games
Θεσσαλονίκη

Μυσταγωγικοί αγώνες δρόμου στο δάσος με λαογραφικό χαρακτήρα – Επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά τα Sohos Mountain Games

Μια μυσταγωγική εμπειρία επαφής με τη φύση, αθλητισμού και σύνδεσης με αρχέγονα έθιμα σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα,...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
30/04/2026
Αθώος κρίθηκε 24χρονος για ερωτική επαφή με 25χρονη με νοητική υστέρηση
Ελλάδα

Αθώος κρίθηκε 24χρονος για ερωτική επαφή με 25χρονη με νοητική υστέρηση

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη – Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν αντιλήφθηκε την κατάστασή της και ότι...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
27/04/2026
Next Post
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη η ανταπόκριση στο dentist pass – «Στόχος να δημιουργήσουμε τους συνεργάσιμους ασθενείς του μέλλοντος»

Dentist Pass: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως τις 22 Δεκεμβρίου

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa