12:02, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Εξωστρέφεια, υψηλή ποιότητα, αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν- Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει

Εξωστρέφεια, υψηλή ποιότητα, αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν αλλά και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού και τρίτου κατά σειρά Φεστιβάλ Επταπυργίου, που θα γίνει στην αυλή του ιστορικού μνημείου από τις 17 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου. Αυτό τόνισε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως «τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα». «Φέτος το καλοκαίρι ξεκινάμε με αυθεντικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Μέσα από αυτό τιμάται η ιστορία, αναδεικνύεται η παράδοση και αγκαλιάζονται οι σύγχρονες τέχνες», δήλωσε.

Για το φετινό Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία για τις δυο ξεχωριστές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο κοινό και τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδης «Ρέκβιεμ για την Σμύρνη» και η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1022». Μάλιστα, η δεύτερη παράσταση είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», καθώς συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του.

«Η μνήμη η νοσταλγία, αλλά και το νέο που έρχεται ορμητικά κάνουν τον σύγχρονο πολιτισμό να αντέχει, να ανθίζει, να δυναμώνει, δίνοντας σε όλους εμάς αισιοδοξία και ελπίδα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. «Κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά, σε πείσμα πάντα των δυσκολιών αλλά και των ανατροπών της εποχής. Καταφέρνουμε να κάνουμε το φεστιβάλ αυτό μεγαλύτερο, σύγχρονο και δυναμικό θεσμό, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός που δεν αναδεικνύει μόνο την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας αλλά έχει και σημαντικό αναπτυξιακό πρόσχημα, διότι παράλληλα ενισχύει και τουριστικά την πόλη, αλλά και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακός πυλώνας για όλη τη χώρα», υπογράμμισε.

«Στηρίζουμε τους καλλιτέχνες της Κ.Μακεδονίας»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, Άννα Μυκωνίου. Η ίδια αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ και για τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω του κορονοϊού, όπου το 2020 δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το 2021 επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά, παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι η περσινή διοργάνωση είχε ένα θετικό πρόσημο και σημαντική διείσδυση στα πολιτιστικά δρώμενα με δέκα sold out εκδηλώσεις.

«Στηρίζουμε τους καλλιτέχνες της Κεντρικής Μακεδονίας, την ελληνική δημιουργία η οποία περνάει μια δύσκολη περίοδο. Δίνουμε, παράλληλα, την δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις σε ένα εμβληματικό μνημείο», τόνισε.

Έπειτα η πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις επτά μεγάλες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν επτά παραγωγές, σε 13 παραστάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 350 καλλιτέχνες και θα υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι επτά παραγωγές είναι οι εξής: «Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκα στη Σαλονίκη», «Ρέκβιεμ για την Σμύρνη», «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922», «Μεγάλες Φωνές με τις Μαρία Φαραντούρη – Έλλη Πασπαλά – Ανδριάνα Μπάμπαλη και Εύη Σιαμαντά,«Ramon Vargas» Gala Όπερας, «10 Άρπες» 460 χορδές σε γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες, «Καταραμένοι ποιητές: Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη» μια βραδιά ποίησης και μουσικής.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.