Γονείς… οι κοινωνικοί λειτουργοί
Ένας 50χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίησης μιας ανήλικης η οποία δεν βρήκε στήριξη από τη μητέρα και τον πατέρα της
Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης
Τον ουσιαστικό ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία των ανήλικων παιδιών, που μεγαλώνουν σε ανεπαρκές οικογενειακό περιβάλλον, αναδεικνύει μια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού, στην Ημαθία. Η παθούσα δεν βρήκε τη στήριξη που θα περίμενε κανείς να έχει από τους γονείς της αλλά ευτυχώς, στην περίπτωση της, λειτούργησε ο μηχανισμός πρόνοιας και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στις 18 Νοεμβρίου 2019, μετά την αναφορά κοινωνικής λειτουργού, ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος ενός 50χρονου (σήμερα) άνδρα για γενετήσια πράξη με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη και για κατάχρηση ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη. Κατηγορούμενη κατέστη και η μητέρα της ανήλικης για συνέργεια στη γενετήσια πράξη με ανήλικο.
Η τελευταία μαζί με τον σύζυγό της απέκτησαν τρία παιδιά, δύο κορίτσια ηλικίας 17 και 15 χρόνων κι ένα αγόρι 12 χρόνων (σήμερα). Από το 2014, κατόπιν καταγγελιών για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, η οικογένεια παρακολουθείται συστηματικά από κοινωνικούς λειτουργούς στη Βέροια και στη Νάουσα.
Σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση, η παθούσα – μεγαλύτερη αδελφή της οικογένειας- ενώ φοιτούσε στην Α’ Δημοτικού διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει γενικευμένες δυσκολίες μάθησης και αδυναμίες στην αλληλεπίδραση της με το περιβάλλον και προτάθηκε η υποστήριξη του παιδιού μέσα από εξειδικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Τα παιδιά παρέμειναν στην οικογένεια με μεγαλύτερη πλαισίωση από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Μάρτυρας η μεσαία αδελφή
Την 14η Νοεμβρίου 2019, η μεσαία αδελφή προσερχόμενη σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ανέφερε σε κοινωνική λειτουργό ότι επισκεπτόταν το σπίτι τους κάποιος γείτονας (ο πρώτος κατηγορούμενος) τις ώρες που απουσιάζει ο πατέρας τους από το σπίτι. Είπε ότι, μια μέρα, την ώρα που η μητέρα της βρισκόταν στην αυλή της οικίας, αυτός ο άνδρας άρχισε να θωπεύει την μεγαλύτερη αδελφή της σε απόκρυφα σημεία.
Ακόμη επισήμανε πως η μητέρα της όταν εισήλθε στο καθιστικό υπήρξε κι αυτή αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής, ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς της δεύτερης κόρης, δεν εκδήλωσε καμία ενόχληση ούτε και αντέδρασε βλέποντας τη συγκεκριμένη πράξη. Οι κοινωνικοί λειτουργοί επικοινώνησαν άμεσα με την ανήλικη παθούσα, η οποία ενώπιον τους παραδέχτηκε τα παραπάνω και μάλιστα υπέδειξε πάνω σε μία αποτύπωση του ανθρώπινου σώματος τα σημεία στα οποία την άγγιξε ο κατηγορούμενος.
Στη συζήτηση που έγινε με τη μητέρα, αν και αρχικά αυτή αρνιόταν το παραπάνω γεγονός στη συνέχεια μετά την παρότρυνση της δεύτερης κόρης της, η οποία της έλεγε να πει την αλήθεια γιατί φοβόταν ότι ο κατηγορούμενος θα προέβαινε πάλι στις ίδιες ενέργειες, παραδέχτηκε τελικά ότι αντιλήφθηκε τι έγινε χωρίς να μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση για την έλλειψη αντίδρασης της. Η ίδια ανέφερε ότι το είπε στον σύζυγό της ο οποίος όμως δεν της έδωσε καμία σημασία.
Τις μάλωσε ο πατέρας
Κατά την επικοινωνία των κοινωνικών λειτουργών με τον πατέρα της παθούσας αυτός φέρεται να αρνήθηκε το περιστατικό, αναφέροντας ότι ο κατηγορούμενος δεν έκανε κάτι μεμπτό και φάνηκε περισσότερο εκνευρισμένος με το γεγονός της αποκάλυψης και όχι τόσο με την σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της κόρης του. Αν και ενθαρρύνθηκε από τους κοινωνικούς λειτουργούς να προβεί σε επίσημη καταγγελία, αυτός ήταν κατηγορηματικός ως προς την άρνηση του να αναφέρει το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι δεν ήθελε να εμπλακεί ούτε η αστυνομία, ούτε η εισαγγελική αρχή, γιατί «βαρέθηκε αυτές τις διαδικασίες».
Το επόμενο απόγευμα, κατά τη συνάντηση τους με τους κοινωνικούς λειτουργούς, τα παιδιά ανέφεραν ότι ο πατέρας τους τις μάλωσε επειδή «δεν έπρεπε να πουν αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι, σε κανέναν». Στις 18 Νοεμβρίου 2019, από τη συγκεκριμένη κοινωνική υπηρεσία εστάλη σχετικό έγγραφο προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας και έτσι κινήθηκε η ποινική διαδικασία. Η μητέρα τελικά κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γείτονα, 10 μέρες αργότερα.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βέροιας, ο 50χρονος (σήμερα) άνδρας παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώ η μητέρα απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συνέργειας. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη εκθέσεις ψυχιάτρου και ψυχολόγου που διαπίστωσαν ότι η γυναίκα εμφανίζει ελαφρά νοητική υστέρηση, με νοημοσύνη που βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο (2,2% του πληθυσμού). Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει κάποια ελλείμματα στις γνωστικές ικανότητες και την κοινωνικότητα σε σχέση με τον μέσο όρο.