, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: High season για τα vegan καταστήματα η Σαρακοστή – Οι επιλογές στο street food για όσους νηστεύουν

Σε high season έχει εξελιχθεί η περίοδος της Σαρακοστής στη Θεσσαλονίκη για τα καταστήματα με vegan και vegetarian εδέσματα και street food προτάσεις. Οι εποχές όπου όσοι έκαναν νηστεία έπρεπε απαραίτητα να στερηθούν στα γεύματά τους ή να έχουν… άνοστες επιλογές ανήκουν στο παρελθόν, αφού τα καταστήματα της πόλης προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε street food που δεν υπολείπονται σε τίποτα των αρτίσιμων γευμάτων.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

«Κάθε Σαρακοστή παρατηρούμε άνοδο. Κάθε χρόνο πηγαίνει όλο και καλύτερα. Σαν να λέμε για δεκαπενταύγουστο στα νησιά. Μιλάμε για την τοπ σεζόν μας», αναφέρει μιλώντας στην Karfitsa η κα. Κατερίνα Βλάχου, ιδιοκτήτρια καταστημάτων με φαλάφελ στη Θεσσαλονίκη.

Vegan street food για όλες τις ηλικίες

«Βλέπω παραπάνω κινητικότητα αυτές τις μέρες, καθώς και πολλούς νέους ανθρώπους που νηστεύουν», τονίζει, συμπληρώνοντας πως οι λόγοι που πολλοί επιλέγουν τη νηστεία είναι θρησκευτικοί αλλά και όχι μόνο, καθώς έχουν να κάνουν και με την υγεία. Ενδιαφέρον είναι ότι στα vegan καταστήματα πηγαίνουν πλέον και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν εξοικειωθεί με τις χορτοφαγικές εκδοχές γνωστών και αγαπημένων εδεσμάτων, όπως ο γύρος και πλέον τις προτιμούν.

Vegan και νηστίσιμα ως… συγκοινωνούντα δοχεία – Οι πιο γευστικές επιλογές

Το πιο δημοφιλές χορτοφαγικό – νηστίσιμο έδεσμα είναι το πολύ γνωστό σε όλους φαλάφελ, όμως η κα. Βλάχου τονίζει ότι υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές που ίσως κάποιοι δεν τις γνωρίζουν. Ο γύρος σόγιας είναι μια από αυτές, η γεύση του οποίου μοιάζει πολύ με τον χοιρινό γύρο, καθώς και οι κεφτέδες μανιταριών. Η ίδια προτείνει ανεπιφύλακτα και το σαμπίχ, με μελιτζάνα, τουρσί, ταμπουλέ, χούμους, λάχανο και νηστίσιμη μαγιονέζα, το οποίο αρέσει πολύ και στους τουρίστες της πόλης. Επίσης τη σαλάτα με μαύρο και άσπρο ρεβύθι, ενώ επίσης και το ισλί κιοφτέ ή κούπες (στα κυπριακά), με μανιτάρι.

«Κάποτε όταν νηστεύαμε, οι επιλογές σε street food ήταν η απλή πατατόπιτα και το περίφημο μπιφτέκι λαχανικών, ένα κατεψυγμένο πράγμα που το πετούσαν στη φριτέζα και μάζευε όλο το λάδι. Δεν υπάρχει χειρότερο. Πλέον άλλαξαν τα δεδομένα. Έχουμε πια πολλές επιλογές», επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Αισιοδοξία για τη φετινή Σαρακοστή – Εν αναμονή της Μεγάλης Εβδομάδας

Η κίνηση της Σαρακοστής αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου παραδοσιακά ο αριθμός των ανθρώπων που νηστεύουν αυξάνεται κατακόρυφα. Η κα. Βλάχου υπογραμμίζει στην Karfitsa ότι επικρατεί αισιοδοξία σχετικά με το πώς θα κυλήσει η περίοδος της νηστείας για τα καταστήματα της πόλης. Πιο συγκεκριμένα: «Έχουμε επιλογές για ένα πλήρες νηστίσιμο γεύμα. Είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όσο καλύτερα γίνεται με τα πιο γευστικά εδέσματα που έχουμε».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.