«Η αναπηρία δεν αποκλείει το success story»
Η ζωή της Μαρίας Σγούρου είναι ταυτόσημη με ένα real fact・ η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία. Με δύναμη, επιμονή, αφοσίωση και ακλόνητη πίστη στον εαυτό της έκανε ένα αδιάκοπο αγώνα, για να υπερνικήσει όποιες προκλήσεις της εμφανίστηκαν. Δεν αρκέστηκε απλώς να ξεπεράσει τις δυσκολίες της αναπηρίας της, αλλά καταφέρνει να διαπρέψει, αποτελώντας έμπνευση για ανθρώπους με κινητά προβλήματα – και όχι μόνο.
Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού
Γεννήθηκε στην πόλη της Βέροιας, με αρθρογρύπωση, ένα μη προοδευτικό, νευρομυϊκό σύνδρομο. Έχοντας όνειρα και αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος με αναπηρία, όσον αφορά τα ίσα δικαιώματα και στις ευκαιρίες, από την προεφηβική της ηλικία, ήξερε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει, σκληρά, για να καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της και για να έχει μια καλή ποιότητα ζωής. «Είχα την οξύνοια να αντιληφθώ, από μικρή ηλικία, πως αν θέλω να έχω ένα υψηλό επίπεδο ζωής και να κάνω αυτά που μου αρέσουν, πρέπει να προσπαθήσω πάρα πολύ, για να τα καταφέρω και θα έπρεπε να υπερπηδήσω εμπόδια», λέει στην Karfitsa η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και Υποψήφια Διδάκτωρ, Μαρία Σγούρου.
Αν και, ως παιδί, ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, το χάρισμα της καλής ακροάτριας την έκανε σε ηλικία, περίπου, 15 ετών να σκεφτεί πως η Ψυχολογία ήταν ένα πεδίο που θα την ενδιέφερε. «Μια φορά μιλούσα με μια φίλη μου και της έδινα συμβουλές. Έτυχε να με ακούσει η μητέρα μου και τότε με ρώτησε αν σκέφτομαι να γίνω Ψυχολόγος. Από τότε άρχισα να το ψάχνω αρκετά και διαπίστωσα ότι ήταν ένας τομέας που, όσο τον ανακάλυπτα, όλο και περισσότερο μου άρεσε».
Το 2013, η Μαρία Σγούρου, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τότε, μένει μόνιμα στην πόλη. Στη συνέχεια, έκανε πρακτική άσκηση στο Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ. Το 2019 ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας» στο Τμήμα Ιατρικής, του ΑΠΘ. Από το 2017 έως το 2021, ειδικεύτηκε στη Ψυχοθεραπεία Gestalt. Το 2020 άνοιξε το δικό της Κέντρο Ψυχοθεραπείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το 2021 ξεκίνησε το Διδακτορικό της στο Τμήμα Εκπαιδευτική και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα την Επαγγελματική Ανάπτυξη Κινητικά Αναπήρων Ατόμων.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε εύκολα όμως, αλλά με πολύ εργασία και διάβασμα. Η αναπηρία της, τονίζει πως δεν την εμπόδισε πουθενά. «Δεν αντιμετώπισα εμπόδια στην πορεία μου. Ήταν μια δύσκολη διαδρομή από άποψη προσπάθειας, κόπωσης, θυσιών αλλά δεν αντιμετώπισα επαγγελματικά προβλήματα τα οποία να συνδέονται με την αναπηρία μου».
Και αναπηρία και success story
Η κ. Σγούρου έχει στόχο να κινητοποιεί τους ανθρώπους είτε έχουν αναπηρία, είτε όχι, μέσα από το παράδειγμα της εργατικότητας και της συστηματικής προσπάθειας, σε μια εποχή που επευφημείται το εύκολο χρήμα, η εύκολη επιτυχία, η εύκολη δόξα, η ραθυμία και η ανία. «Θέλω να δείξω ότι η προσπάθεια και οι πρωτοβουλίες πάντα μας ανταμείβουν ουσιωδώς», επισημαίνει. Για την ίδια είναι σημαντικό να νιώθει ότι αντιπροσωπεύει την ομάδα των κινητικά ανάπηρων ανθρώπων. «Πρέπει να δουλεύουμε και να στηρίζουμε, όπως μπορούμε, τις ομάδες στις οποίες ανήκουμε», υπογραμμίζει και τονίζει πως για εκείνην ένα ευαίσθητο κομμάτι είναι τα ανάπηρα παιδιά και οι γονείς τους και πως θέλει, μέσα από την δική της ιστορία, να τους δώσει θετικά ερεθίσματα και κίνητρο. «Θέλω να δουν πως η αναπηρία δεν αποκλείει το success story», αναφέρει. Προτρέπει, επίσης, ανθρώπους με αναπηρία να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της, για να τους βοηθήσει και να τους επικοινωνήσει την δική της ιστορία.
Η ορατότητα
Στην φαρέτρα με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την ορατότητα των κινητικά ανάπηρων ατόμων είναι τα social media. Μέσα από ένα αμιγώς επαγγελματικό προφίλ, η Μαρία Σγούρου αναλύει θέματα Ψυχολογίας και συνάμα, κάνει ορατή την αναπηρία της. «Θέλω να επικεντρώνονται σε αυτά που λέω στο βίντεο, αλλά παράλληλα να βλέπουν πως, ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να δουλεύει, να έχει γνώσεις, σπουδές και ποιότητα ζωής», λέει. Η Ψυχολόγος προσπαθεί να δημιουργήσει μια κοινότητα στην οποία η ψυχική υγεία θα βρίσκεται σε προτεραιότητα. Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσα από τα social media, αλλά και με τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Κέντρου της. Το Πρόγραμμα Βραχύχρονης Ψυχοθεραπείας Χαμηλού Κόστους απευθύνεται σε όλους όσοι δυσκολεύονται οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην ψυχοθεραπεία, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιήσει δωρεάν ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, για τον υγιή έρωτα και την αποφυγή της κακοποίησης εντός των ερωτικών σχέσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA