00:19, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και το σχέδιο «επαφή με την κοινωνία»

Ρεπορτάζ: Φένια Κλιάτση

Στη Θεσσαλονίκη εκτός απροόπτου, καθώς σε εξέλιξη  βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσιπρας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία, προγραμματίζει να βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022. Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής στο πρόγραμμά του έχει μόνον την παρουσία του στην Εθνική Σχολή Δικαστών, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ορκωμοσίας των νέων δικαστών. Πιθανό είναι επίσης να μεταβεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου εξελίσσονται οι εργασίες για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο, ωστόσο ,αυτή η επίσκεψη είναι ακόμη στον… αέρα. Το πρόγραμμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα προσδιοριστεί οριστικά , λίγα 24ωρα πριν φτάσει στην πόλη.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του αυτή θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς περιοδειών που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα  αμέσως μετά την ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Κάτι ανάλογο είχε ξεκινήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου ωστόσο δεν προχώρησε λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Βούληση του κ. Μητσοτάκη όπως φαίνεται είναι να επαναφέρει στην καθημερινότητά του την επαφή του με τους πολίτες, παίρνοντας πάνω του την ανάκαμψη και την επιστροφή της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς, παρά τις αναμφίβολα μεγάλες δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά.

Πάντως στην παρούσα φάση ούτε οι πανδημικές αλλά ούτε και οι οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση, από τον Ιούλιο ,εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της θητείας της και η προοπτική των εκλογών, πρόωρων ή μη, θα είναι εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ο κ. Μητσοτάκης αυτό το διάστημα έχει επαφές με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα λογω της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής, αναβλήθηκε η επίσκεψή του στο Βελιγράδι. Στις 10 Φεβρουαρίου  θα επισκεφθεί την Κροατία ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου στην ατζέντα βρίσκεται και το Βουκουρέστι. 


Βορίδης -Αμυράς την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη 

Στη Θεσσαλονικη μια ημέρα νωρίτερα από τον πρωθυπουργό δηλαδή τη Δευτέρα,σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα βρίσκεται ο Υπουργος Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο κύριος Βορίδης θα παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. 

Δυο ημέρες αργότερα , δηλαδή την Τετάρτη την πόλη θα επισκεφθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυρας στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται θέματα που αφορούν τα περιαστικά δάση  αλλά και τον νεο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. 

«Αυτοοργανώνονται» στο ΚΙΝΑΛ για παν ενδεχόμενο 

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, στο ΚΙΝΑΛ κινούνται με στρατηγική ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης,ολοκλήρωσε το παζλ με τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την αλλαγή σελίδας στο κόμμα και την υλοποίηση των μεγάλων προκλήσεων . Η μία ακούει στο όνομα «αυτοοργάνωση» και αποτελεί σχεδόν προσωπικό του στοίχημα, αφού έχει βάλει στόχο να ξαναφτιάξει ένα «κόμμα μελών».

Σε αυτό το κομμάτι επικεφαλής της Επιτροπής έχει αναλάβει ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου πρόκειται να παρουσιάσει στον Νίκο Ανδρουλάκη το ολοκληρωμένο πλάνο υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος  το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόσωπα με θεσμικό και όχι μόνο ρόλο που θα πλαισιώνουν την επιτροπή. 

Το κάλεσμα προς τους 270.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου αναμένεται να απευθύνει προσωπικά ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Έτσι λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, θα κληθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία (είτε ως μέλη, είτε ως φίλοι του κινήματος) αλλά και όσοι στον απόηχο αυτής της μεγάλης συμμετοχής, έχουν τώρα εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στον πολιτικό φορέα, να πάρουν ενεργό ρόλο στην αναγέννηση των οργανώσεων του κόμματος. 

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί πλήρως το ψηφιακό κόμμα, να ξαναστηθούν από την αρχή οι Νομαρχιακές Επιτροπές, ακόμα και οι δημοτικές οργανώσεις, και η βάση του κόμματος σύντομα να αποτελεί ξανά τον θεμέλιο λίθο του όλου πολιτικού οικοδομήματος.

Μετά την ολοκλήρωση άλλωστε αυτών των διαδικασιών θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή συνέδρων και το κόμμα θα οδηγηθεί, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού, σε συνέδριο.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa