Η τέχνη του 3D origami – Πώς με χαρτί, κόλλα και ψαλίδι ο «Χάρτινος Κόσμος» δημιουργεί νέους κόσμους
Αν σας έδινε κάποιος χαρτί, κόλλα και ένα ψαλίδι, τι θα μπορούσατε να φτιάξετε; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φαντασία; Σε αυτό το ερώτημα απαντούν καθημερινά μέσω της τέχνης τους τα τελευταία 10 χρόνια ο Βασίλης Καλοπαναγιώτης, ο οποίος μαζί με τη μητέρα του, Παρασκευή Λουκιανίδου από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το 2014 τον Χάρτινο Κόσμο.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Ο Sonic the Hedgehog, η Wonder Woman, ο Μπάτμαν, ο Σούπερ Μάριο, ο Yu-Gi-Oh και ο Σπάιντερμαν, είναι μερικές μόνο από τις φιγούρες που πήραν «σάρκα και οστά» δια χειρός των δημιουργών του Χάρτινου Κόσμου μέσω της χαρτοδιπλωτικής τεχνικής του 3D origami.
Το 3D origami είναι μια μορφή χαρτοδιπλωτικής τέχνης με τις ρίζες του στην Κίνα του 15ου αιώνα μ.Χ και σήμερα λίγοι «εκλεκτοί» έχουν μυηθεί στο είδος. Με ποιον τρόπο; Ίντερνετ, αγάπη μου!
«Υπάρχουν βίντεο στο YouTube που μπορεί να δει κάποιος για να ξεκινήσει. Μετά είναι θέμα φαντασίας. Είναι κάτι που δεν έρχεται κατευθείαν. Τα σχέδιά μου εξελίχθηκαν με τα χρόνια και δεν είναι τα ίδια που έκανα στην αρχή. Βελτιώνονται συνεχώς όπως οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας για καιρό και αποκτούμε γνώση», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Καλοπαναγιώτης.

Όσον αφορά το ξεκίνημα του Χάρτινου Κόσμου, ο ίδιος εξηγεί: «Ξεκινήσαμε θέλοντας να δείξουμε το χόμπι μας, τις φιγούρες που φτιάχναμε στο σπίτι μας. Ο κόσμος το αγκάλιασε. Πηγαίνουμε στις εκθέσεις με σκοπό να δείχνουμε την τέχνη μας και ο κόσμος να μπορεί να την πάρει σπίτι. Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική εδώ και χρόνια. Έρχονται άτομα που έχουν πάρει έργα μας πριν πολλά χρόνια και μας λένε ότι τα έχουν ακόμα και κοσμούν το σπίτι τους. Είναι μια ηθική ανταμοιβή».
Παρότι το χόμπι είναι φθηνό όσον αφορά τα αναλώσιμα, αποδεικνύεται ακριβό με τη λογική του ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Καλοπαναγιώτης αφιερώνει τουλάχιστον δύο ώρες για τα πιο απλά σχέδια. «Για μια μέση φιγούρα που δημιουργώ χρειάζονται όμως έξι με δέκα ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη λεπτομέρεια», επισημαίνει.
Επιλέγει τα σχέδιά του με βάση ανθρωποκεντρικούς χαρακτήρες από βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια και anime. «Είναι χαρακτήρες με εμφανή χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδοθούν εύκολα με αυτή την τεχνική. Μπορείς να δημιουργήσεις όμως οτιδήποτε θέλεις».
Ο κ. Καλοπαναγιώτης κάνει λόγο για μια τέχνη με ρετρό και νοσταλγικά στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που μετουσιώνονται οι γνωστοί χαρακτήρες στο χαρτί μέσω του 3D origami. Ο Χάρτινος Κόσμος συμμετέχει σε εκθέσεις κόμικς και όπως αναφέρει ο ίδιος στην Karfitsa τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις χειροποίητες κατασκευές. Ειδικότερα: «Στον κόσμο αρέσει γιατί με απλό χαρτί, ένα υλικό που μπορεί να βρει ο καθένας και δεν είναι εξειδικευμένο, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι που δεν το φανταζόσουν».