fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη «από την κορυφή ως τα νύχια» με την Πολιτιστική Γραμμή 50 – Τουρίστες αλλά και ντόπιοι στις διαδρομές

Ποια είναι τα ωραιότερα σημεία της Θεσσαλονίκης; Στο ερώτημα αυτό πολλοί θα απαντούσαν το λιμάνι, ο Λευκός Πύργος, η πλατεία Αριστοτέλους, η Ροτόντα. Φυσικά οι τουρίστες όταν βλέπουν τις ομορφιές της μαγεύονται. Όσοι ζουν όμως την πόλη καθημερινά, δυστυχώς εστιάζουν πια στην άλλη όψη της, τη λιγότερο θελκτική. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, βανδαλισμοί στα κτίρια, είναι μερικά από τα ζητήματα που ταλανίζουν το λαό της πόλης και όχι άδικα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Πώς θα γινόταν όμως με ένα μαγικό ραβδί η Θεσσαλονίκη να ξανασυστηθεί στους ανθρώπους της; Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει, αλλά ένα δρομολόγιο του ΟΑΣΘ θυμίζει καθημερινά στους Θεσσαλονικείς γιατί αγαπάνε την πόλη τους. Και γιατί πρέπει να είναι περήφανοι για αυτή.

Μεσημέρι Κυριακής έξω από τον Λευκό Πύργο τα τουριστικά πούλμαν έχουν κατακλύσει τον δρόμο. Ο καλοκαιρινός καιρός από τις αρχές Απριλίου βοηθάει πολύ. Κάποιοι, Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και επισκέπτες περιμένουν παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το λεωφορείο 50 της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ για να κάνουν βόλτα στην πόλη. Δεν υπάρχει βιασύνη, δεν υπάρχει άγχος, ούτε δυσαρέσκεια – εικόνες που συναντάμε συχνά στα δρομολόγια των άλλων γραμμών.

Το λεωφορείο της Πολιτιστικής Γραμμής 50 έχει οδηγό και συνοδό, ο οποίος καλωσορίζει τους επιβάτες και παρουσιάζει τα μνημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μια εικόνα σίγουρα ασυνήθιστη για όσους χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης καθημερινά. Στους επιβάτες εκείνη την ώρα βρίσκονται επισκέπτες από την Κύπρο, την Τουρκία και την Ολλανδία, αλλά και Θεσσαλονικείς. «Ήρθαμε για τα παιδιά, για να μάθουν μερικά πράγματα», ανέφερε ο πατέρας μιας οικογένειας από την Καλαμαριά.

«Η πόλη είναι αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας της. Τη θαυμάζουν και για τον εξαιρετικό πλούτο των μνημείων της που είναι από όλες τις περιόδους της ιστορίας της. Μνημεία που έχουν διασωθεί και μαρτυρούν την ακμή της στους αιώνες», λέει στην Karfitsa ο κ. Δημήτρης Καράβατος, συνοδός της Πολιτιστικής Γραμμής.

Ενώ για τους Θεσσαλονικείς επιβάτες υπογραμμίζει: «Έχουν την ευκαιρία να δουν συνολικά την πόλη τους και να μάθουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της. Είναι μια ιστορία μοναδική που διαπερνά τους αιώνες. Έχουν παρέλθει 23 αιώνες αφότου χτίστηκε. Το χαρακτηριστικό της δεν είναι βέβαια η μακροβιότητά της αλλά κυρίως το συνεχές του αστικού βίου της. Υπήρξε μια πόλη μεγάλη χωρίς ποτέ να χάσει τον αστικό της χαρακτήρα».

Η διαδρομή ξεκινάει από το Λευκό Πύργο, φτάνει μέχρι το Επταπύργιο και πάλι πίσω. Ο κ. Καράβατος εξηγεί με λεπτομέρειες, ιστορικές και σύγχρονες, στους επιβάτες τι βλέπουν, από τη ΔΕΘ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την πλατεία Ιπποδρομίου, τα Ανάκτορα του Γαλέριου, το Μπέη Χαμάμ, την Αριστοτέλους, την Κόκκινη Εκκλησία, την πλατεία Αντιγονιδών και τον Άγιο Δημήτριο. Κατά τη διάρκεια της βόλτας ξεχνάει κανείς τα κακώς κείμενα και βλέπει τον πλούτο της Θεσσαλονίκης με τα μάτια ενός επισκέπτη.

«Υπάρχει κινητικότητα στην Πολιτιστική Γραμμή καθόλη τη διάρκεια του έτους. Οι τουρίστες που παίρνουν το λεωφορείο είναι από όλες τις χώρες, απ’ όλο τον πλανήτη θα έλεγα. Έχουμε Αμερικανούς, Αγγλοσάξονες, Καναδούς, Αυστραλούς, Βορειοευρωπαίους, Ολλανδούς, Γερμανούς, Γάλλους. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται τουρισμός από την ανατολική Ευρώπη, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία», σύμφωνα με τον συνοδό της Πολιτιστικής Γραμμής.

Όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση στο δρομολόγιο 50, όπως αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Καράβατος. Η Πολιτιστική Γραμμή του ΟΑΣΘ λειτουργεί καθημερινά. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 09.00 και συνεχίζουν 10.30, 11.30, 12.30, 14.00, 15.00, με το τελευταίο να είναι στις 16.00. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 1,80 ευρώ το κανονικό και 0,90 € το μειωμένο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.