, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Κ. Μητσοτάκης: Τέλος στα σενάρια συνεργασίας

Γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει την αύξηση κατώτατου μισθού

Επαναπροσδιορισμό της ατζέντας επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο πια την οικονομία εν μέσω πανδημίας. Η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού είχε προαναγγελθεί μεν αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις παρέπεμπαν στην άνοιξη ή παραμονές καλοκαιριού. Ωστόσο, το κύμα ανατιμήσεων που προκάλεσε άλμα στον πληθωρισμό και οι πιέσεις στα εισοδήματα επίσπευσαν τη διαδικασία καθώς όπως όλα δείχνουν το επόμενο βήμα μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι η οικονομία και κυρίως η ακρίβεια.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει 2 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή τον Μάιο τονίζοντας ότι «θα είναι (η αύξηση) σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά στον κατώτατο μισθό ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα πλαίσιο διαχείρισης στις ανατιμήσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε νέες μειώσεις φόρων «η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας» ενώ έβαλε φραγμό και στις οποιεσδήποτε σκέψεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μολονότι έτσι κι αλλιώς, το 2022 είναι ένας χρόνος πριν το τέλος της τετραετίας επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να διατυπώνει αίτημα περί προσφυγής στις κάλπες, εντούτοις είχε ενδιαφέρον η τοποθέτηση περί της πιθανότητας συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Για συνεργασία απάντησε «το αποκλείω πλήρως γιατί μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή» αλλά εμμέσως έστειλε και μήνυμα σε ό,τι αφορά στο νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη: «Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».