Κίνδυνος για τα Πανεπιστημιακά Δάση: Για πρώτη φορά δεν θα γίνει η πρακτική άσκηση των φοιτητών δασολογίας του ΑΠΘ στο Περτούλι
Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση των περίπου 250 φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ που είθισται να γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου.
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιος Σαρόπουλος αναφέρει στην Karfitsa.gr ότι το Πανεπιστημιακό Δάσους Περτουλίου που ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας των διαχειριστικών προβλημάτων που προκάλεσε η κατάργηση του νομικού προσώπου από την κυβέρνηση το 2022 και της εγκατάλειψής του μετά τις πλημμύρες Daniel το 2023.
Ο κ. Σαρόπουλος αναφέρει ότι: «οι φοιτητές του τμήματος δασολογίας του ΑΠΘ δεν θα κάνουν φέτος την πρακτική τους στο Περτούλι αλλά στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής» και εξηγεί ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει ούτε πρόσβαση, ούτε νερό στις εγκαταστάσεις γιατί εκτός όλων των άλλων έχουν καταστραφεί οι αγωγοί ύδρευσης του συγκροτήματος λόγω της κακοκαιρίας Daniel, το οποίο μάλιστα ήταν από φυσική πηγή.
«Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια δεν έγινε πρακτική άσκηση στο δάσος Περτουλίου, είχε γίνει μόνο ένα διάλειμμα στον πόλεμο του 40 και το καλοκαίρι του 2020 λόγω κορονοϊού και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια» τονίζει ο κ. Σαρόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι: «η πρακτική των φοιτητών γίνεται περιορισμένα, όχι όπως έπρεπε, δεν είναι ίδια πρακτική και όχι σε όλα τα είδη γιατί είναι άλλο το δάσος του Περτουλίου και άλλο του Ταξιάρχη. Εκτός αυτού στις εγκαταστάσεις του Ταξιάρχη ήδη κάνουν κάποιοι φοιτητές την πρακτική τους οπότε και εκεί είναι στριμωγμένα».
Τραγικές οι συνέπειες κατάργησης των ΝΠΔΔ
Ο κ. Σαρόπουλος εντοπίζει το πρόβλημα στη νομοθέτηση που έγινε το 2022 με το νομοσχέδιο της Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Όπως επισημαίνει η κατάργηση των νομικών προσώπων και η μετατόπιση της διαχείρισης των πανεπιστημιακών δασών στην Πρυτανεία του ΑΠΘ ήταν καταστροφική.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν η διαχείριση ενός πρότυπου πανεπιστημιακού δάσους να πηγαίνει στην Πρυτανεία γιατί ένας Πρύτανης ο οποίος σήμερα μπορεί να είναι γεωλόγος, αύριο θα είναι γιατρός ή μηχανικός είναι αδύνατο να κάνει αυτή τη διαχείριση.
Ωστόσο κατά τον κ. Σαρόπουλο αντικειμενικά δεν φταίει η Πρυτανεία γιατί δεν είναι ειδική και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι, αλλά την ευθύνη φέρουν αυτοί που νομοθέτησαν κάτι τέτοιο.
Κίνδυνος και για το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο αυτή η διαχείριση αποδείχτηκε καταστροφική με οδυνηρό τρόπο στο Περτούλι αλλά θα αποδειχθεί και στο δάσος του Ταξιάρχη.
Εξηγώντας ο κ. Σαρόπουλος αναφέρει ότι: «ακόμα και στο δάσος του Ταξιάρχη δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν οπότε είναι θέμα χρόνου να σταματήσει μελλοντικά να δέχεται για πρακτική τους φοιτητές, απλώς στο Περτούλι ο Daniel επίσπευσε τα γεγονότα».
«Ο πρύτανης δεν μπορεί να είναι δασάρχης και η γραφειοκρατία είναι τεράστια, ζητήθηκαν κάποια πράγματα και επί μήνες περιμένουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της διοίκησης της Πρυτανείας ενώ παλιότερα έπαιρνε απόφαση αμέσως το νομικό πρόσωπο και διαχειρίζονταν τις καταστάσεις» εξηγεί ο κ. Σαρόπουλος και προειδοποίησε ότι η διοικούσα επιτροπή αλλά και η γενική συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας έχει επικυρώσει και αποφασίσει πλέον να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα.
«Από εδώ και στο εξής για κάθε θέμα που θεωρούμε ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα θα υποβάλλετε μηνυτήρια αναφορά από το επιμελητήριο» καταλήγει ο κ. Σαρόπουλος.