Σε κυνήγι άγριων μανιταριών επιδίδονται μικροί και μεγάλοι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το συγκεκριμένο είδος, καθώς και για τα μυστικά του και προσπαθούν να το ανακαλύψουν σε ομαδικές εξορμήσεις.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Στην πόλη μας εδράζεται ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης, ενώ επίσης πολλοί λάτρεις των μανιταριών είναι μέλη της ομάδας στο Facebook «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλονίκης». «Είναι η δική μας τρέλα. Όπως άλλοι ανεβαίνουν στα βουνά, εμείς πηγαίνουμε σε εξορμήσεις και μαζεύουμε μανιτάρια», αναφέρει στην Karfitsa ο Περικλής Σιώπης, μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης και διαχειριστής της σελίδας «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλονίκης».
Η σελίδα αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη στο Facebook, με τον κ. Σιώπη να υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν 50 βρώσιμα μανιτάρια, ενώ 10 ακόμη επίσης ανήκουν στην πιο premium κατηγορία. Ο ίδιος τονίζει ότι η γεύση των άγριων μανιταριών είναι πολύ πιο έντονη και πλούσια σε σύγκριση με τα μανιτάρια του σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος στην περίπτωση των πρώτων προτείνει τηγάνισμα με λίγο αλάτι ώστε να είναι ευδιάκριτη η έντονη γεύση. Φυσικά οι τρόποι μαγειρέματος ποικίλλουν, όπως επίσης και τα συνοδευτικά. Μανιτάρια όπως η Κανθαρέλλα μπορούν να γίνουν ακόμη και γλυκό του κουταλιού αλλά και λικέρ.
Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι
Ο κ. Σιώπης ωστόσο επισημαίνει ότι οι εξορμήσεις για άγρια μανιτάρια θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και με την παρουσία κάποιου γνώστη. «Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί είναι να μη μαζεύει μόνος του μανιτάρια, να γραφτεί στο σύλλογο και όταν γίνονται εξορμήσεις να έρχεται μαζί για να μαθαίνει. Ειδάλλως καλό θα ήταν να πάει να μαζέψει μανιτάρια με κάποιον έμπειρο για να μάθει τι πρέπει να προσέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα θανάσιμα, δηλητηριώδη μανιτάρια, τα οποία είναι γύρω στα 20 στην Ελλάδα. Πολύ γνωστός για παράδειγμα είναι ο Αμανίτης ο Φαλλοειδής, κοινώς γνωστός ως θανατίτης.
Τα συνήθη σημεία αναζήτησης
Οι μανιταρόφιλοι Θεσσαλονίκης πηγαίνουν για εξορμήσεις στον Όλυμπο και στο Κιλκίς, ενώ στο Λιβάδι γίνεται γιορτή κάθε φθινόπωρο. Σημαντικό είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για εξόρμηση, δηλαδή να έχει προηγηθεί βροχή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χόμπι, το οποίο στην κυριολεξία αποδίδει καρπούς. Οι μανιταρόφιλοι Θεσσαλονίκης μοιράζονται συχνά στα social media τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, με πληροφορίες και φωτογραφίες. Ο κ. Σιώπης σημειώνει στην Karfitsa: «Θέλουμε να μεταδώσουμε τη γνώση στο νέο κόσμο. Να μη φοβάται ο κόσμος το μανιτάρι. Πρέπει να προσέχουμε κάποια πράγματα αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι να φοβηθείς. Το μανιτάρι είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή τροφή».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA